8 sätt att undvika viktuppgång under klimakteriet

Förutom att ändra dina matvanor för att anpassa dig till denna nya fas i ditt liv så kan du också bidra till att hålla dig i form genom att ta en halvtimmes promenad om dagen.
8 sätt att undvika viktuppgång under klimakteriet
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 18 januari, 2023

Vissa tror att viktuppgång under klimakteriet är en realitet som inte går att undvika. De tror att deras ämnesomsättning kommer att genomgå vissa förändringar, och att detta kommer att bli svårt, ja till och med omöjligt, att kontrollera.

När du gradvis fasar ut din normala menstruationscykel betyder det att din kropp producerar mindre östrogen. Hormonella förändringar återspeglas i sin tur på både kropp och humör.

Men genom att vara medveten om de förändringar som denna process kan leda till kan du vidta några tidiga åtgärder för att förebygga dem, medan du givetvis alltid förlitar dig på råden din läkare ger dig.

Klimakteriet är en ny fas i ditt liv, men det är möjligt att leva lika fullt, hälsosamt och glatt som tidigare genom att bara ta hand om dig själv. I dagens artikel kommer vi att förklara hur.

Orsaker till viktuppgång under klimakteriet

Enligt European Medical Institute of Obesity kan kvinnor gå upp 5 till 10 kg under klimakteriet.

Är det oundvikligt, kanske du undrar? Finns det något vi kan göra för att stoppa det under denna fas?

Naturligtvis finns det det. Genom att vidta lämpliga åtgärder kan du förhindra att det händer dig, samtidigt som det också hjälper dig att uppnå en bättre livskvalitet. Men för att du ska förstå dessa förändringar lite bättre ska vi först diskutera orsakerna:

Endokrina störningar

Under klimakteriet slutar din kropp att producera östrogen. Det innebär att du märker av några mindre förändringar:

  • Din ämnesomsättning saktar ner och antalet fettceller ökar.
  • Du behöver mindre energi för att driva din kropp, och allt som du konsumerar utöver det du behöver omvandlas till fett.
  • I många fall upplever kvinnor känslomässiga förändringar under klimakteriet. Detta kan leda till sömnsvårigheter, ångest och till och med depression.
  • Klimakteriet kan leda till ätstörningar.
  • Vissa kvinnor upplever en förlust av muskeltonus.
  • Klimakteriet minskar gradvis dina muskelfibrer. Du får mer fett och mindre muskler, och förlorar den grad av styrka och smidighet som du hade för bara några år sedan.
Öga

Känslor

Något som vanligtvis förekommer hos kvinnor som går igenom klimakteriet är att de upplever några av förändringarna på ett negativt sätt.

När de tittar i spegeln kan de se att de har gått upp en storlek eller två, trots att de har ätit som vanligt. De tänker: “Jag sköter min kost, så varför upplever jag plötsligt fett runt magen, låren, eller till och med i ansiktet?”

Det är viktigt att vara medveten om vad som händer i din kropp – endast då kan du hitta bra sätt att förbättra din livskvalitet.

Ibland kan känslomässiga utmaningar leda till att du behöver ta vissa mediciner, såsom antidepressiva medel. På lång sikt kan också dessa orsaka viktökning och fysiska förändringar. Kom ihåg att väga in dessa risker.

Vad kan du göra för att undvika viktuppgång under klimakteriet?

Äldre kvinna

1. En ny fas kräver nya strategier

Du är självklart fortfarande vacker och ska fortsätta se dig själv som attraktiv. Klimakteriet är början på en ny fas i ditt liv; en fas du ska leva till fullo trots medvetenheten om de nya förändringarna i kroppen. Du måste anta nya strategier.

Tveka inte att ta hjälp av din läkare för att få guidning genom denna övergång. Ibland kan hormonbehandling vara till hjälp. Det är något som beror på vilken typ av kvinna du är samt din kroppstyp.

En sak måste dock klargöras, och det är det faktum att din kropp nu behöver färre kalorier. Det betyder inte att du måste äta mindre – du behöver bara “äta bättre”.

2. Prioritera konsumtion av vissa grönsaker

  • Spenat
  • Broccoli
  • Pumpa
  • Blomkål
  • Aubergin
  • Vitlök
  • Lök

3. Ät två portioner frukt per dag

Som du vet finns det frukter med hög sockerhalt, som kan orsaka viktökning om du äter för mycket av dem. European Medical Institute of Obesity rekommenderar att du äter två portioner frukt per dag, men det gäller att välja rätt.

Vill du veta vilka de bästa alternativen är?

  • Frukter med vitt fruktkött: päron och äpplen.
  • Apelsiner och jordgubbar är utmärkta källor till bioflavonoider som kan lindra symtom som värmevallningar.
  • Granatäpplen

4. Säg JA till havregryn

  • Det är starkt rekommenderat att du äter havregrynsgröt eller pumpernickelbröd till frukost.
  • Under lunchen kan du ackompanjera brödet med dina sallader och grönsaker.

5. Ät fet fisk två gånger i veckan

Fisk som lax ger viktiga omega 3-fettsyror och protein för att förbättra din hjärthälsa och kroppens övergripande balans.

6. Betydelsen av vitt kött och hälsosamma fetter

Det är en bra idé att äta dessa upp till fyra gånger i veckan:

  • Kyckling eller kalkon
  • Vit fisk, som kummel, torsk och marulk
  • Linfrön
  • Tillsätt olivolja, tärnad avokado och nötter till dina sallader

7. Kom ihåg att dricka 1,5 till 2 liter vatten om dagen

  • Det är viktigt att hålla dig välhydrerad. För att göra detta, försök att alltid bära en vattenflaska med dig.
  • Det är också en bra idé att dricka ett litet glas rött vin om dagen.

8. Få mycket motion

Promenad
Ta på dig bekväma kläder och bjud med en vän på en promenad, dans, simning, vandring eller cykling. Att få 45 minuters aerob träning varje dag är en god vana.

Försök att följa alla dessa tips och du kommer att undvika viktuppgång under klimakteriet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Arakane, M.; Castillo, C.; Rosero, M. F.; Peñafiel, R.; Pérez-López, F. R., and Chedraui, P. (2011). “Factors relating to insomnia during the menopausal transition as evaluated by the Insomnia Severity Index”, Maturitas, 69: 157-161.
  • Canto de Cetina, T. E., and Polanco-Reyes, L. (1996). Climaterio y menopausia. Las consecuencias biológicas y clínicas del fallo ovárico. México: Universidad Autónoma de Yucatán.
  • Chedraui, P.; Pérez-López, F. R.; Mendoza, M.; Morales, B.; Martínez, M. A.; Salinas, A. M., and Hidalgo, L. (2010). “Severe menopausal symptoms in middle-aged women are associated to female and male factors”, Arch Gynecol Obstet, 281 (5): 879-885.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.