8 utmärkta anledningar att äta mer ägg

Ägg är allt annat än dåliga för hälsan. De höjer det goda kolesterolet och kan till och med förebygga grå starr och makuladegeneration.
8 utmärkta anledningar att äta mer ägg
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 18 januari, 2023

Ett otroligt bra sätt att börja dagen är att äta ett ägg till frukost. Ägg är en utmärkt källa till protein och näringsämnen, men trots det försöker vissa undvika dem eftersom de tror att det höjer deras kolesterol och på lång sikt påverkar deras hälsa negativt. Det är inte sant. Om något så bör vi äta mer ägg.

Ägg anses vara ett “superfood” och är en viktig del av den moderna matpyramiden. De har många fördelar så det är en bra idé att äta dem – med måtta.

Idag bjuder vi in dig att lära dig mer om ägg och allt de kan göra för din hälsa.

Varför borde du äta mer ägg?

1. Ägg är inte dåligt för dig

Det är sant att ägg innehåller kolesterol, men det utgör inte en hälsorisk. Kom ihåg att din egen kropp, särskilt levern, producerar kolesterol för att utföra flera olika funktioner.

Det viktiga är att du behåller balanserade kolesterolvärden inom gränserna för vad som är normalt. Mängden kolesterol i ägg utgör inte någon risk för friska människor eftersom det inte höjer mängden av det så kallade onda kolesterolet eller LDL.

Dessutom innehåller de inte mättade fetter, vilka utgör en mycket klar risk för din hälsa.

2. Ägg innehåller det goda kolesterolet

Hjärthälsan stöds av ägg

När du äter ägg regelbundet får du i dig HDL lipoprotein, det vi i dagligt tal kallar “det goda kolesterolet”. Tack vare det får du ett bättre skydd mot hjärt-kärlproblem och gynnar hjärnan.

3. Ägg ger dig ett viktigt näringsämne: kolin

Har du någonsin hört talas om kolin? Det är helt normalt om du inte har det, men det är faktiskt ett viktigt näringsämne för din hälsa och ditt välbefinnande. Kolin hjälper till att bygga cellmembran och andra viktiga molekyler för hjärnan.

Enligt en klinisk studie från USA lider nästan 90% av befolkningen brist på detta näringsämne. Det kan enkelt lösas genom att äta mer ägg och bibehålla en hälsosam livsstil.

4. Ägg är ett näringsrikt livsmedel

Som vi sa ovan är det en god idé att börja dagen med ett ägg eller tillaga en läcker omelett till frukost.

Då får du i dig allt detta:

 • Vitamin A: 6% av RDI (rekommenderat dagligt intag).
 • Folat: 5% av RDI.
 • Vitamin B5: 7% av RDI.
 • B12: 9% av RDI.
 • Vitamin B2: 15% av RDI.
 • Fosfor: 9% av RDI.
 • Selen: 22% av RDI.
 • 6 gram protein och 5 gram hälsosamt fett.

5. Ägg hjälper dig att vårda din syn

Friskt öga

I takt med att du blir äldre minskar kvaliteten på din syn. Denna degenerativa process kan bromsas om du lägger till vissa vitaminer till din kost, inklusive två som finns i ägg: lutein och zeaxantin.

Dessa två kraftfulla antioxidanter främjar ögats näthinna och kan bidra till att förebygga grå starr och makuladegeneration. Det är en bra idé att äta mer ägg, fem eller sex per vecka, för att skydda dig mot dessa sjukdomar.

6. De bästa äggen är ekologiska: de har mindre triglycerider!

Det är alltid en bättre idé att köpa ekologiska ägg; du respekterar hönornas livscykel och slipper få i dig hormoner. Men… vet du vilka hälsofördelar du får från naturliga ägg från frigående hönor?

 • De innehåller mer omega 3.
 • De kan minska dina triglyceridnivåer.
 • Du får bättre hjärthälsa.

7. Ägg tar hand om din hjärna

Även om det är sant att ägg brukade ha ett dåligt rykte har vi idag slagit hål på en hel del av dessa myter.

 • Ägg höjer inte ditt kolesterol, de utgör inte en risk för din hjärthälsa och de bidrar till att förebygga demens.
 • I en stor studie under mer än 10 år med nästan 300,000 deltagare visade det sig att de som åt 5-6 ägg i veckan inte drabbades av några hjärnproblem.
 • För de med diabetes fann dock studien att det är bäst att begränsa konsumtionen till 2-3 ägg per vecka.

8. Ägg är mättande och främjar viktminskning

Midjemåttet kan minskas med ägg

Att äta mer ägg kan inte på egen hand hjälpa dig att gå ner i vikt. Det gör dock att du känner dig mätt så att du inte småäter lika mycket mellan måltiderna.

 • Ägg är rika på protein och makronäringsämnen. Det är därför perfekt att äta en omelett med spenat, ett äpple och en kopp vitt te till frukost. Det gör att du står dig ända till lunch utan att gå hungrig.
 • Ägg är en av de mest mättande livsmedlen i världen och minskar hur många kalorier du får i dig under dagen.

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Zeisel SH. Choline: critical role during fetal development and dietary requirements in adults. Annu Rev Nutr2006;26:229–250.
  • Lisa M. Sanders et al. “Choline. Dietary Requirements and Role in Brain Development”, Nutr Today. 2007; 42(4): 181–186.
  • Fernandez ML, “Dietary cholesterol provided by eggs and plasma lipoproteins in healthy populations”, Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2006 Jan;9(1):8-12.
  • Handelman GJ et al. “Lutein and zeaxanthin concentrations in plasma after dietary supplementation with egg yolk”, Am J Clin Nutr. 1999 Aug;70(2):247-51.
  • Paddon-Jones D et al. “Protein, weight management, and satiety”, Am J Clin Nutr. 2008 May;87(5):1558S-1561S.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.