6 anledningar till varför du inte bränner magfett

Kämpar du för att bli av med magfett? Det här är anledningen och hur du kringgår den!
6 anledningar till varför du inte bränner magfett
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 18 januari, 2023

Det finns många anledningar att bli av med magfett utöver de estetiska aspekterna. Ibland är det dock väldigt svårt, så vad är orsaken till att du inte bränner magfett?

Innan vi går in på det vill vi dock påpeka att bukfett inte är bra för hälsan. För mycket fett kring buken är en direkt förutsägare för flera olika sjukdomar, till exempel hjärtsjukdom, typ 2-diabetes eller insulinresistens. Att gå ned i vikt i detta området är inte alltid lätt och kommer därför inte ske över en natt; du måste vara konsekvent, hängiven och även förbättra dina livsvanor så mycket du kan.

I dagens artikel vill vi hjälpa dig med det: att bränna magfett är möjligt, och vi ska lära dig hur.

Det finns sex anledningar till att du inte bränner magfett

Envist bukfett

1. Du äter för mycket processad mat

Du kan påbörja en diet och följa den noggrant, till och med följa det träningsprogram som rekommenderats, men ändå inte se några resultat. Vad är det för fel du begår som gör att du inte bränner magfett trots dina ansträngningar?

 • En av de huvudsakliga anledningarna är att du fortfarande får i dig en rad olika bearbetade livsmedel: exempelvis vitt bröd, kex, chips, raffinerat socker, läsk eller sötningsmedel.
 • Kom ihåg: magfett är kopplat till inflammation, så att äta för mycket processad mat kommer därför göra det mycket svårare att bli av med bukfett.

2. Du tror att du måste sluta med “alla” typer av fett

Sallad med fetaost och avokado

Det finns de som gör det. De säger åt sig själva att de inte ska äta något fett, och slutar därmed äta många livsmedel som kan hjälpa dem att bränna magfett. I våra artiklar har vi vid många tillfällen påpekat fördelarna med bra fetter, så kallade enkelomättade fetter. Dessa har antiinflammatoriska effekter och hjälper oss att ta hand om hjärtat samt förbättra vikten.

Tveka inte att lägga till livsmedel som innehåller dessa typer av fett i din kost. Exempel inkluderar:

 • Olivolja
 • Avokado
 • Nötter
 • Solrosfrön
 • Fet fisk (t.ex. lax)

3. Du utför inte rätt träning

Ibland räcker det inte med att promenera i en halvtimme, simma, dansa eller utföra yoga. Alla dessa är hälsosamma, men de tränar inte de nyckelområden som finns i magen, bäcken, rygg, etc. Det krävs ansträngning för att bränna magfett, så det är nödvändigt att följa en specifik uppsättning övningar.

4. Du stressar för mycket

Stressad kvinna

Det här är viktigt; det är inte alla som tänker på det, tar hänsyn till det och är uppmärksamma på det. Du kan följa den där fantastiska dieten som rekommenderats så varmt, gå till gymmet och ha en personlig tränare som även förklarar vilka övningar du måste göra för att få platt mage i äkta tvättbrädemanér.

Men vad är då anledningen till att du inte bränner magfett?

5. Du får inte tillräckligt med sömn

Kom ihåg: att sova mindre än sex timmar om dagen är skadligt för din hälsa, ditt liv och ditt psykologiska välmående. Om du spenderar 2-3 månader i sträck med att sova 5-6 timmar om dagen kommer du inte bara inte kunna bli av med bukfett, utan även löpa risken att lägga på dig mer vikt och utveckla diabetes.

6. Är du päronformad?

Det kan verka ironiskt, men det har en förklaring: det är normalt att prata om kroppsform och ens genetiska tendens att ansamla fett på vissa området av kroppen.

 • Kvinnor som är smalare på den över hälften av kroppen – ansiktet, bysten, armarna, etc. – tenderar att ansamla vikt runt buken och höfterna.
 • I det fallet, och av genetiska anledningar, är det vanligt att det blir svårt att bli av med fett från dessa områden. Men “svårt” är inte synonymt med omöjligt.

Tips för att bränna magfett och komma i form

Träning med elastiska band

Vi påpekade det i början: att få en fast, platt mage med mindre fett kräver att du ändrar många livsvanor.

För att uppnå det måste du först tänka annorlunda.

 • Enkla fraser du kan säga varje dag är: “jag tappar vikt” (istället för “jag vill tappa vikt”) eller “jag är stolt över ansträngningarna jag gör” (istället för “jag tänker jobba hårt”.)

Med dessa påståenden betonar du den pågående handlingen och det önskade resultatet snarare än den enkla processen, vilket vi ibland försummar eller inte lyckas med.

Notera följande rekommendationer om du inte bränner magfett som du borde; det finns förändringar du bör fokusera på i denna situation:

 • Börja dagen med ett glas ljummet vatten med citron. Under dagen kan du därefter dricka salviate.
 • Få i dig lösliga fibrer, minska konsumtionen av raffinerade kolhydrater och hoppa inte över några måltider.
 • Sluta dricka alkohol och undvik transfetter i kosten. Byt ut det sistnämnda mot enkelomättade fetter och öka din konsumtion av proteiner.
 • Hantera stress och utför aerobiska övningar samt styrketräning.
 • Sov 7-9 timmar om dygnet.
 • Ät fisk såsom lax, makrill, sill och sardiner.
 • Ät probiotiska livsmedel som ser efter din tarmflora.
 • Följ din diet och dessa råd tillsammans med någon annan.

Om du har ett gemensamt mål med en vän, familjemedlem eller partner kommer du känna dig mer motiverad. Avslutningsvis ska du komma ihåg att du inte kommer se resultat på några veckor eller ens en månad. Du ska även följa dessa riktlinjer för att försäkra en bra livsstil och tillräcklig kost.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Wewege M., Berg R., Ward RE., Keech A., The effects of high intensity interval training vs moderate intensity continuous training on body composition in overweight and obese adults: a systematic review and meta analysis. Obes Rev, 2017. 18 (6): 635-646.
 • Ginter E., Simko V., New data of harmful effects of trans fatty acids. Bratils Lek Listy, 2016. 117 (5): 251-3.
 • Patel, S. R., & Hu, F. B. (2008). Short sleep duration and weight gain: A systematic review. Obesity. https://doi.org/10.1038/oby.2007.118

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.