5 enkla kostförändringar för att tappa vikt

Försök äta middag så att din kropp har tid att smälta den innan du går till sängs. Det kommer inte bara hjälpa dig att tappa vikt, utan även göra att du sover bättre!
5 enkla kostförändringar för att tappa vikt
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 17 januari, 2023

Att hoppa över middagen för att gå ned i vikt fungerar inte. Det finns dock kostförändringar som kan hjälpa dig att tappa vikt.

Enkla Kostförändringar

Att äta bra är att leva bra, och inget kommer få dig att må lika bra på insidan som att anstränga dig att inte bara ha koll på vad du äter, utan även hur du äter. Ett exempel är tidpunkten: när du äter middag är tiden en avgörande faktor för hur mycket vikt du kommer förlora. En stor middag sent på kvällen tvingar din kropp att jobba extra hårt för att smälta maten. Som ett resultat får du problem att sova.

Om du kommer ihåg att små saker kan göra mycket kommer du, utan att inse det, förstå hur till exempel de där extrakilona, den där segheten på morgonen, den där halsbrännan och till slut den där diabetesen uppstod. Du måste därför ta hand om dig själv, lyssna på din kropp och göra positiva kostförändringar.

Här ska vi gå igenom fem enkla justeringar du kan göra: de kostar inget och är superlätta!

1. Börja med soppa

Skål med soppa

Morot, selleri, squash… det är alltid en bra idé att laga grönsakssoppa. Det är nyttigt och gott. Anledningen till att vi ger dig rådet att börja din middag med soppa är helt enkelt för att det kommer göra dig mätt och belåten.

Det kommer även hjälpa dig att sova bättre genom att underlätta matsmältningen samtidigt som du får i dig högkvalitativa näringsämnen. En varm skål soppa är dessutom bra för alla som kommer hem från jobbet stressade. Soppa tvingar dig att äta långsammare och är lugnande för magen.

2. Varför borde jag äta middag tidigt?

Vi vet att det inte alltid är möjligt att äta middag när man vill; allt beror dock på ens schema och förpliktelser. En av de viktigaste kostförändringar du kan göra är dock att äta minst två timmar innan du går till sängs i så stor utsträckning som möjligt. På så sätt kan du få 7-8 timmar återställande, djup sömn. Du ger ditt matsmältningssystem chansen att absorbera näringsämnen och dig själv chansen att vila såväl som tappa vikt och vara frisk.

3. Det handlar inte om att äta en liten middag, utan om rätt middag.

En nyttig middag med lax och grönsaker

Om valet står mellan att inte äta middag eller att ta en påse chips är det bäst att inte äta något. Om valet står mellan en bakad potatis och spenat med lax är det senare alltid bättre. Det handlar om att äta bra och vara noggrann när man väljer maten.

Här kommer några riktlinjer:

  • Tillagade grönsaker är bättre än råa eftersom de är lättare att smälta.
  • Fisk är bättre än rött kött eftersom din kropp gillar fiskprotein bättre vid denna tid på dygnet, och de nyttiga fettsyrorna är fantastiska för hjärtat och också för att gå ned i vikt.
  • Lägg till fullkorn eller frön i din middag 2-3 gånger per vecka: de hjälper dig att reparera vävnader över natten (se bara till att inte överdriva).

4. Säg nej till såser, panering och stekt mat

Vi vet att du förmodligen inte har mycket energi eller tid när det kommer till att laga middag, vilket är anledningen till att du vänder dig till de klassiska stekta rätterna, frusna pizzorna, panerade fiskfiléerna, panerade kycklingbitarna…

Men dessa håller inte måttet av flera grundläggande anledningar: de får dig att gå upp i vikt, gör dig inte mätt och kräver längre tid för att smältas… för att inte nämna att de inte är särskilt näringsrika. Så för att ge ett exempel är en variant på en nyttigare middag:

5. Frukter till middag: ja eller nej?

Skål med frukt

Frukt runt middagstid kan vara dåligt för dig om du väljer tunga, sockerrika eller bearbetade frukter. Det sistnämnda betyder att alla näringsämnen försvunnit.

  • Vår rekommendation: ugnsbakade äpplen är ett perfekt val till middag.
  • Papaya och päron är också bra.
  • Bananer som inte är för mogna är fantastiska av en specifik anledning: de innehåller tryptofan – en aminosyra som också hjälper dig att sova bra.
  • Ett gott alternativ är gelatin – ät till exempel 2-3 gånger per vecka till middag.

Det här var alltså fem kostförändringar du kan göra för att inte bara gå ned i vikt lättare, utan även ta hand om dig själv med goda vanor. Är du redo att börja redan idag?


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Warrilow A, Mellor D, McKune A, Pumpa K. Dietary fat, fibre, satiation, and satiety-a systematic review of acute studies. Eur J Clin Nutr. 2019 Mar;73(3):333-344
  • Santos HO, Macedo RCO. Impact of intermittent fasting on the lipid profile: Assessment associated with diet and weight loss. Clin Nutr ESPEN. 2018 Apr;24:14-21.
  • Christodoulides S, Dimidi E, Fragkos KC, Farmer AD, Whelan K, Scott SM. Systematic review with meta-analysis: effect of fibre supplementation on chronic idiopathic constipation in adults. Aliment Pharmacol Ther. 2016 Jul;44(2):103-16

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.