12 fantastiska idéer för att dekorera med foton

Att dekorera med foton ger inte bara rummet ett unikt och personligt utseende, utan låter dig även ha dina närstående nära dig.
12 fantastiska idéer för att dekorera med foton

Skriven av Equipo Editorial

Senaste uppdateringen: 13 september, 2023

Foton är de vackraste påminnelserna av de mest speciella stunderna i livet. Tack vare teknologi är det i dag som tur är mycket enklare att få tag i dem. Tjänster såsom Instagram och Facebook har blivit väldigt populära för att dela med sig av upplevelser man kompilerat i form av foton och videor. Många föredrar dock fysiska foton och det är också  roligt att dekorera med foton.

Idéer för att dekorera med foton

Om du är fotoälskare och vill se dem varje dag är det en bra idé att dekorera med foton i ditt rum. Utöver att bara sätta upp ett foto finns det dock häftiga idéer som låter dig visa upp dina favoritminnen och samtidigt liva upp rummet.

1. Upphängda på en lina på väggen

Ett bra alternativ för att dekorera med foton är att hänga dem över sängen så att du kan se dem bättre när du kommer in i rummet. Du kan hänga upp en lina på väggen och hänga fotona med klädnypor så att de inte faller ned.

2. En klocka med dina favoritfoton

En annan häftig idé är att föra samman två saker: dina foton och en klocka. Du kan göra en väldigt originell klocka med fotona som siffror.

 • Du behöver bara en klockmekanism och tolv av dina favoritfoton.
 • Fäst dem med något som inte skadar väggen och sätt klockvisarna i mitten. Klart!
klocka med foton istället för nummer

3. Skräddarsy burkar och lock

Du kan köpa burkar med transparenta lock och fästa ett foto på insidan. Framför fotot fyller du sedan på med saker såsom sand, paljetter eller små pärlor. Det ger dina foton nytt liv och du kan hänga upp eller ställa dem på skrivbordet. En perfekt prydnad!

foto i burklock

Du kanske också vill läsa: 8 inredningstips för små sovrum

4. Gör ett kollage

Enkelt men vackert. Du kan välja att göra ett kollage av dina och familjens foton. Med svartvita bilder får du ett fantastiskt resultat! Lek med storlekar och vinkeln på korten tills du fått en fyrkant som innehåller alla dina foton.

kollage av bilder på väggen

5. Häng dina minnen på en pinne!

Ett väldigt chic sätt att dekorera med foton är att hänga upp dem på en trädgren eller pinne.

 • Häng pinnen på väggen och knyt flera snören till den så att fotona kan hänga vertikalt.
 • Fäst sedan fotona på snörena, och vips har du fått ett hängande fotoalbum.
bilder hängandes på en pinne

6. En girlang av foton

Du kan även använda ljusslingor som snören. Häng upp dem längsmed hela väggen och fäst fotona vid dem. Det ger rummet ljus samtidigt som bilderna får belysning.

en girlang av foton på väggen

7. Använd en ram

Du kan även använda en ram och måla den för en gammaldags eller personlig stil.

 • Du kan använda spikar för att fästa snören i ramen eller fästa dem på annat sätt.
 • När du har rätt antal snören fäster du dina foton vid dem med klädnypor.
En ram där foton hänger på lina med klädnypor

8. En kolumn med foton

Om du vill dekorera en tom kolumn är det en väldigt bra idé att fylla den med foton.

 • För att visa dina foton på ett sofistikerat sätt rekommenderar vi att du använder bitar av trä, som du målar i den färg du föredrar.
 • Fäst sedan fotona på träet med klister för lackade ytor och låt torka.

Dina foton kommer sitta bra och få ett glansigt utseende.

en kolumn med foton på väggen

9. En vertikal bräda av minnen

Du kan använda en lång, vertikal bit trä som du målar eller lackar. Sedan sätter du dina foton på den i olika vinklar. Den vertikala aspekten får rummet att verka större och mer komplett, så du kan överväga det om du har ett hörn som “saknar något”.

Foton på en vertikal bräda på väggen

10. Gör former med dina foton

På senare tid har det blivit trendigt att organisera foton i en specifik design. Det kan röra sig om ett hjärta, en diamant, en triangel… vad du än gillar!

ett hjärta på väggen av foton

11. En träplanka som fotoram?

Trä fungerar perfekt med foton. Du kan använda bitar eller plankor och lacka dem. Sätt upp dem på väggen, fäst klädhängare vid dem och häng sedan upp dina foton. Det kommer se väldigt vackert och sofistikerat ut.

trädplanka som fotoställ

12. En gren som ställ

Den sista idén för att dekorera med foton är att sätta dem som blad på en gren. Det ser jättefint ut och du kan lägga till en klätterväxt av ljusslingor som kompletterar fotona.

En upplyst trädgren som fotoställ

Bland de många sätten att bekämpa tomhet är ett av de bästa att ta foton.” -Julio Cortázar-


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Balabanović, M., Chu, L. L., & Wolff, G. J. (2000). Storytelling with digital photographs. In Proceedings of the SIGCHI conference on Human factors in computing systems – CHI ’00. https://doi.org/10.1145/332040.332505

 • Henkel, L. A. (2012). Seeing photos makes us read between the lines: The influence of photos on memory for inferences. Quarterly Journal of Experimental Psychology. https://doi.org/10.1080/17470218.2011.628400

 • Sharot, T., Delgado, M. R., & Phelps, E. A. (2004). How emotion enhances the feeling of remembering. Nature Neuroscience. https://doi.org/10.1038/nn1353


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.