8 inredningstips för små sovrum

Att inreda små sovrum och skapa en mysig känsla behöver inte vara krångligt – med dessa inredningstips ser du att det faktiskt är ganska enkelt!
8 inredningstips för små sovrum

Senaste uppdateringen: 31 augusti, 2023

När man har ett väldigt litet sovrum kan det vara svårt att inreda det på ett bra sätt. Vilka färger är bäst? Vilka typer av möbler passar bäst? Hur undviker man att det ser allt ser trångt och inklämt ut? Det här är de vanligaste frågorna, men var inte orolig, det finns finurliga inredningstips till alla små sovrum!

Fortsätt läsa så ska du få svar på dina frågor och lösningar till dina sovrumsproblem. I denna artikel berättar vi hur du inreder ditt lilla sovrum med stil och optimera varje litet utrymme.

1. Inredningstips för små sovrum: Välj rätt färger

Litet master bedroom.

Det första att tänka på när du ska inreda ett litet sovrum är att den färgpalett du väljer är väldigt viktig. Att välja fel nyans kan få utrymmet att krympa eller expandera och är också viktigt för atmosfären.

I det här fallet är det idealiska att välja en vit eller neutral färg. Dessa nyanser har en otrolig förmåga att få små utrymmen att se mycket större ut än de faktiskt är. Men tycker du att nyansen känns lite tråkig, eller om du föredrar att använda detta tips för sängkläderna i stället, välj beige, terrakotta, ljusa nyanser i grått eller någon ljus pastellfärg.

Skulle mörkare färger däremot vara det du personligen föredrar, och om du har gott om naturligt ljus från fönstren, kan du även testa på mörkare nyanser. Ett välfungerande inredningstips för små sovrum är en väggbeklädnad med spegeleffekt. Detta skapar en effekt av mer utrymme till rummet.

2. Välj funktionella möbler

Ideas de decoración para un dormitorio matrimonial pequeño.

Att inreda ett litet sovrum som ska rymma två personer kan vara en utmaning. I detta fall är det bäst att välja funktionella möbler för förvaring, som exempelvis skoskåp, garderober och byråer.

Du kan till exempel köpa en specialtillverkad säng med lådor för att förvara skor eller andra tillbehör. För mycket små utrymmen är en bäddsoffa till stor hjälp.

Av samma anledning kan du välja en personligt anpassad garderob med de specifika utrymmen som du och din partner kommer att använda. Ett annan tips är att dra fördel av övre utrymmen med flyttbara eller upphängda möbler och hyllor.

Fler bra tips för dig i den här artikeln: 10 förvaringslösningar för små rum

3. Utnyttja alla tillgängliga utrymmen

Några inredningstips för små sovrum

Vissa sovrum är inte direkt små, men är i stället besvärligt utformade. Till exempel områden under fönster eller hörn med konstiga vinklar där ingenting verkar passa.

I stället för att bara undvika använda dessa utrymmen, fundera på hur du skulle kunna optimera dem. Du kan ställa dit en stol eller en anpassad bänk där du kan sitta och läsa samtidigt som du njuter av solen som strömmar in genom fönstret. Du kan också installera några flyttbara hyllor där du kan placera böcker eller andra prydnadsföremål.

Tanken är att försöka gå utanför ramarna och inte lämna dessa utrymmen tomma bara för att du inte kommit på rätt idé till hur du ska dra nytta av dem.

4. Inredningstips för små sovrum: Ställ in minisidobord

Ett säng- och sidobord.

Ett annat inredningstips för små sovrum är sidobord. Dessa små möbler är mycket behändiga. Där kan du ha mediciner, ett glas vatten, väckarklockan eller något annat du behöver till nära hands.

När du ska inreda ett litet sovrum rekommenderas minisidobord. Eftersom du vill optimera utrymmet är det bästa att köpa ett par med rundad form och gärna också som är enkla att flytta runt.

5. Använd speglar för att skapa ett visuellt större utrymme

Speglar i ett rum.

Speglar är en viktig inredningsdetalj för små utrymmen. Du kan hänga dem direkt på väggen eller hänga eller ställa dem på någon av möblerna, till exempel klädskåpet eller byrån. När det gäller former rekommenderar vi en rund design, eftersom det hjälper till att mjuka upp miljön.

Speglarnas funktion är att utöka utrymmet i sovrummet och även skapa mer ljus i rummet. En bra idé här är att ha en naturlig ljuskälla framför eller bredvid spegeln.

6. Inredningstips för små sovrum: Dekorera med naturfiber

En matta.

Oavsett hur litet ditt sovrum är, så när det kommer till inredningen, måste du tänka på att detta är ett intimt utrymme och att det ska framkalla värme och frid. Av denna anledning är också mattan en viktig detalj, och här rekommenderar vi en matta av naturliga fibrer.

Det finns många alternativ att välja mellan, men ett tips är att välja en matta tillverkad av något naturmaterial, och gärna i någon kombination av vita och bruna eller grå toner.

Upptäck mer i den här artikeln: 7 misstag vid inredning av små rum

7. Håll ordning på allt

Inget skräp.

Nyckeln till att få till rätt stuk på inredningen av ett litet sovrum är att upprätthålla ordningen. Detta kan vara ännu svårare när det är två personer som delar detta utrymme. Därför måste du hitta en bra lösning som hjälper dig att se till att allt är på sin plats.

En lösning för detta är att ställa in en korg i badrummet eller i tvättstugan där du lägger alla kläder som behöver tvättas. På så vis undviker du att de samlas i högar i sovrummet. Skor ska alltid stå på en och samma plats, och aldrig ligga utspridda i sovrummet. Bord, byråer och hyllor ska alltid vara städade.

8. Mindre är alltid mer

Även om den minimalistiska miljön inte är för alla, så om vi har blivit utrustade med ett litet sovrum, är det bästa att bara acceptera det. när vi har ett litet när du har ett litet master bedroom är det en bra idé att adoptera det. Och ett hjälpande inredningstips för dessa små sovrum är att skapa en lista över de saker du behöver ha i rummet och se till att hålla dig till den.

Våra inredningstips för små sovrum

Tänk på att det är här du vilar och delar intima stunder.

Nu är du redo att inreda ditt lilla sovrum!

Med de tips som vi har delat med dig ovan kan du skapa en enkel och funktionell inredning av ditt lilla sovrum. Men vi har ett ännu ett sista tips till dig, och det är att fundera över den där lilla extra detaljen som kan ge rummet personlighet.

Du kan exempelvis ta ett stort fotografi av dig och din partner som du delar upp i tre delar och hänger upp ovanför sänggaveln. Eller ett litet foto som du ställer på byrån.

Det är också bra att välja en doft som ni båda tycker om som du använder i en doftspridare. Och glöm inte den “gröna touchen” med en fin växt. Kommer du på några andra saker som du skulle kunna lägga till?


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.