7 misstag vid inredning av små rum

Det är fantastiskt hur några små detaljer helt kan ändra funktionen hos ett helt rum. Vi ger dig några tips för att maximera ditt utrymme i små rum.
7 misstag vid inredning av små rum

Senaste uppdateringen: 08 augusti, 2023

Ingen kan säga att små rum inte skulle ha något att erbjuda. Det handlar bara om att undvika några kritiska misstag vid inredning av små rum för att du ska kunna dra nytta av deras potential. Vi beskriver några av dem i dagens artikel, notera gärna så att du vet vad du inte ska göra i framtiden.

Små rum, särskilt små sovrum, är intima utrymmen som sällan används av personer som inte äger huset. Detta kan vara ett mycket personligt utrymme, och det är därför värt att överväga hur man bäst inreder det och gör det bekvämt.

Om man har ett rum som är mycket litet i storlek, kan man vilja förbättra hur det ser ut där inne. Men många gör vissa misstag i processen.

Vill du veta vilka som är de vanligaste?

Idag ska vi berätta det för dig.

Vanliga misstag att undvika vid inredning av små rum

Om ett rum redan är mycket litet, måste du undvika att göra det mindre när du inreder. Håll följande förslag i åtanke, vad gäller vad du bör göra och vad du bör undvika:

1. Var inte rädd för hyllor vid inredning av må rum

Små rum har mycket lite golvyta, så du måste i stället dra fördel av väggarna. Väggmonterade hyllor kan vara en utmärkt lösning där du kan förvara dina böcker, prydnader och allt annat du inte hittar någon lämplig plats för.

Ett annat bra alternativ är ett vindsutrymme. Det är där du bör förvara skor och kläder som du inte längre använder eller behöver i rummet.

Använd hyllor vid inredning av må rum

2. Glöm inte speglar

Speglar har fördelen att de reflekterar ljus. De kan expandera vidden av ett rum, åtminstone visuellt. Var inte rädd för att välja en stor, stående spegel eller placera flera runt om i utrymmet.

Det hjälper verkligen.

3. Gör inte dåliga möbelval

Detta är bland de vanligaste misstagen som många gör vid inredning av små rum. Tyvärr kan möbelvalet också vara det mest utmanande problemet att lösa eftersom det beror på rummets egenskaper samt behov och preferenser hos dem som bor i huset.

Den första uppgiften bör vara att välja sådana möbler som du kommer att använda oftast, och att du gör dig av med sådana som du inte kommer att använda. Ta också ner dekorationer eller prydnader som du tycker är onödiga. Om du har möjlighet beställa anpassade möbler, blir det definitivt mycket lättare.

En allmän regel är att placera dina möbler på ett sätt som tillåter rörelse att flöda genom rummet. Men var inte rädd för att placera vissa föremål i mitten av detta rum: de kan hjälpa till att bryta upp mindre utrymmen inne i det.

4. Stäng inte ute naturligt ljus

Ett litet rum ser ännu mindre ut om det också är dåligt upplyst. Det är viktigt att få in naturligt solljus i denna typ av små utrymmen. Använd inte tunga gardiner eller persienner – välj i stället ljusare, tunna tyger eller minimalistiska mönster.

5. Var inte rädd för färg vid inredning av små rum

En del tror inte att ljusa färger passar bra i små rum.

I själva verket är det faktiskt motsatsen.

Du kan använda en kombination av ljusa färger för att markera atmosfären och locka mer uppmärksamhet till vissa delar, detta kommer att förbättra helhetsintrycket av rummet. Designexperter föreslår att man använder maximalt tre färger, helst av samma ton.

6. Undvik mycket små mattor

Det här är en annan idé som kan låta kontraproduktiv, men att placera en stor matta i mitten av ett rum kan vara ett utmärkt val. Det är ännu bättre om du ställer ett soffbord eller en fin soffa ovanpå den.

Verkar det som om det är för mycket för ett litet utrymme?

Det är det antagligen inte!

Ett av de största misstag som många gör vid inredning av små rum är inte att veta vilka som är de rätta elementen för inredningen.

En större matta med lämpliga möbler kan göra att uppmärksamheten fokuseras på en viss del av rummet. Detta gör att man inte tänker på rummets storlek, och större element gör att man kan definiera mindre enheter inne i rummet.

7. Undvik placera sängen på fel ställe

Om du har ett litet sovrum att inreda, kom ihåg att dess huvudsakliga funktion är för vila. Det centrala objektet bör därför vara sängen, så det första du bör göra är att identifiera den bästa platsen för denna.

Utvärdera alla faktorer du kan komma på: belysning, ventilation, temperatur, matta och sängbordsplacering. Allt detta är viktigt. Enligt feng shui bör sängen placeras mittemot dörren och ha en bred huvudgavel, och utan fönster bakom.

Vissa misstag vid inredning av små rum kan vara mycket missgynnande för ditt utrymme. Undvik att falla i fällorna som vi har beskrivit, och skapa en mer intim, vilsam och trevlig plats i ditt hem.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Anthes E. (2009). How room designs affect your work and mood.
  shiverarchitects.com/resource/Room_Designs.pdf
 • Eitel EJ. (2013). Feng shui.
  books.google.com/books?id=zbhLCAAAQBAJ&lpg=PP1&dq=inauthor%3A%22Ernest%20J.%20Eitel%22&pg=PP1#v=onepage&q&f=false
 • Bruun, O. (2008). An introduction to feng shui. An Introduction to Feng Shui (pp. 1–210). Cambridge University Press.
  https://doi.org/10.1017/CBO9780511800931

 • What is qi? (And other concepts). (n.d.).
  takingcharge.csh.umn.edu/explore-healing-practices/traditional-chinese-medicine/what-qi-and-other-concepts


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.