Effektiviseringsmetoden: Organisera ditt hem på ett enkelt sätt

Effektiviseringsmetoden är inspirerad av minimalism och hjälper dig att organisera ditt hem på ett enkelt sätt
Effektiviseringsmetoden: Organisera ditt hem på ett enkelt sätt

Senaste uppdateringen: 27 maj, 2023

Det första du säkert undrar nu är vad effektiviseringsmetoden handlar om. En sammanfattning är att den är inspirerad av minimalism. Det är en metod som hjälper dig att organisera ditt hem på ett enkelt sätt.

Den söker dock inte den renaste eller mest extrema essensen av minimalism, utan en snarare form av inspiration för dig för att organisera ditt hem och bara behålla det som ger dig lycka och välbefinnande.

Vill du veta mer? Nedan berättar vi allt om effektiviseringsmetoden och ger dig några viktiga tips för hur du kan organisera ditt hem på ett enkelt sätt.

Francine Jay: skaparen av den berömda effektiviseringsmetoden

Francine Jay är en amerikansk kvinna, och en älskare av minimalism. Till den grad att ett av hennes smeknamn är Miss Minimalist.

Hon fick detta smeknamn från sin blogg, som har samma namn. Det är en sida där hon försöker inspirera och lära andra att städa i sina hem, så att röran aldrig kommer tillbaka.

Effektiviseringsmetoden försöker hitta ordning, hjälpa oss säga adjö till kaos och säga hej till välbefinnande och lycka. Vi lär oss att organisera vårt hem på ett enkelt sätt genom att bara behålla föremål som vi värdesätter och som har ett värde för oss. Man kan säga att dess bästa motto är “less is more”.

Du behöver inte mer än de saker som du verkligen tycker om. Hur lyckas man då skapa denna ordning? Vi visar dig vad du behöver för att uppnå det.

Minimalistisk dekoration.
Minimalism reducerar förekomsten av föremål till det väsentliga. Bara det oumbärliga stannar kvar.

Så använder du effektiviseringsmetoden för att organisera ditt hem på ett enkelt sätt

1. Säg nej till ackumulering

Detta kan vara den viktigaste regeln. Du måste bli av med allt som inte passar i ditt liv.

Rekommendationen är att städa ditt hem och klassificera föremål i tre kategorier: skräp, skatter och överföringar. Det idealiska här är att behålla de saker som du anser vara värdefulla, antingen av sentimentala skäl eller av nytta.

Vad gör du med skräpet eller oönskade föremål? Det första går direkt till papperskorgen. De andra donerar du. Saker som är i gott skick kommer att vara till nytta för någon annan eller kan återvinnas.

Har du läst eller hört att när du lägger till ett objekt ska du ta bort ett annat? För att undvika att samla på dig onödiga föremål bör du ha den frasen i åtanke. För varje ny sak som kommer hem måste en annan lämna. Det är det smartaste sättet att hålla ordning på.

2. Rangordna objekt från mest till minst använda

En annan gyllene regel i effektiviseringsmetoden är att det finns en plats för allt, och att allt har sin plats. Vad detta innebär är att varje objekt ska ha en specifik plats. När du organiserar ditt hem bör du tänka på att ge en särskild plats till varje objekt, och sedan låta det stanna där.

För att organisera ditt hem på ett enkelt sätt bör du placera de saker du använder mest i närheten, sedan det du använder regelbundet lite längre bort, och slutligen saker du använder sporadiskt mycket längre bort.

3. Städvanor som hjälper dig att organisera ditt hem på ett enkelt sätt

Lämna inte någon del av ditt hus smutsig eller stökig. Se till att ha rutiner och att vara konsekvent för att undvika kaos och oordning.

Utför vissa rengöringsrutiner dagligen. Om du tänker efter, om du bara har saker du behöver eller saker av värde innebär det att du kommer att lägga mindre tid på att städa ditt hem.

4. Gör dig av med de platser där saker tenderar att samlas

När vi inte har effektiviseringsmetoden i åtanke använder vi bänkskivan eller någon annan hylla där vi alltid lägger saker. Oftast är detta föremål som vi inte kommer att använda, eller som inte hör hemma där i första hand.

Varför lägger vi dem där? För att det är bekvämt.

Denna praxis är dock allt annat än bekväm. I själva verket leder det till en visuell röra.

Helst bör du se till att hyllor, bänkskivor och enstaka möbler är rensade från saker. Se till att de alltid hålls tomma och rena.

Ett rum som behöver effektivisera metoden.
Skräp drar till sig mer skräp. Du måste vidta snabba åtgärder för att förhindra att röran eskalerar.

Den sanna kärnan i effektiviseringsmetoden

Den här metoden går inte ut på att du ska göra dig av med allt eller leva i minimalism. Vad den syftar till är att du ska bli medveten om varje element i ditt hem så att du kan uppnå en sann transformation; att bara behålla det som får dig att känna dig lycklig är den rätta vägen.

Ett av de bästa alternativen är att välja möbler som har ett dubbelt syfte, till exempel en bäddsoffa. Dessa föremål är utformade för förvaring och hjälper dig att spara värdefullt utrymme.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.