8 idéer för att dölja sladdar hemma

Har sladdar och ledningar blivit en fiende till din heminredning? Oroa dig inte! I den här artikeln ger vi dig några praktiska idéer för att dölja sladdar så att de inte längre är ett problem.
8 idéer för att dölja sladdar hemma

Senaste uppdateringen: 30 september, 2022

Du behöver inte ha en utbildning inom heminredning för att inse att synliga sladdar och kablar förstör inredningen i ditt hem. Men att lösa detta problem är inte så komplicerat som det kan verka. I den här artikeln delar vi 8 idéer för att dölja sladdar hemma på ett enkelt och estetiskt sätt.

I inredningen har varje element ett budskap och en mening. Därför måste vi vara omsorgsfulla i våra val av accessoarer, möbler, färger, material, stilar och texturer. Det finns dock andra små detaljer som kan göra stor skillnad. Så är fallet med ledningar, kablar och sladdar som kommer från apparater som gör livet enklare, men som i sig själva utgör ett stort hinder för en god design.

Inom konst, arkitektur och inredning finns ett begrepp som heter komposition, som handlar om att organisera saker på ett logiskt sätt för att förmedla en avsikt och skapa en behaglig atmosfär.

Det finns element som är visuellt distraherande och drar till sig uppmärksamhet, och på så sätt bryter balansen i kompositionen. De får rummet att se rörigt och stökigt ut.

Sladdar är definitivt ett element som tillhör denna kategori.

Idéer för att dölja sladdar hemma

Även om framsteg inom teknik och elektronisk utrustning har inneburit att vi har mindre ledningar och sladdar nu – det finns till och med trådlösa system – är det troligt att det fortfarande finns ett flertal stora trådbundna apparater i ditt hem, som tv-apparater, lampor, datorer och modem.

Det finns dock även mindre apparater som kräver sladdar, som t.ex. din mobiltelefon, laptop och surfplatta, vilka alla har en laddare som bidrar till den allmänna oredan. Nedan visar vi dig några smarta knep för att dölja de olika typerna av sladdar och kablar som finns i ditt hem så att dina rum alltid ser snygga och välstädade ut.

Fortsätt läsa mer i den här artikeln: 10 tips som hjälper er spara pengar på ert bröllop

1. Använd ett kabelskydd för att dölja dina sladdar

Detta är en av de mest bekväma och snabbaste lösningarna att använda hemma. Det är ett slags långt plast- eller metallrör eller en låda som låter dig samla ihop alla dina sladdar och dölja dem inne i den.

Ett dåligt installerat kabelskydd kan dock se värre ut än själva sladdarna. Av denna anledning är det viktigt att det har samma färg som väggen så att den smälter in i inredningen. Den ska också placeras nära ett hörn.

router
Vi har många enheter med sladdar och i flera fall är det omöjligt att göra sig av med dem. Därför måste vi hitta sätt att organisera och dölja dem.

2. Att dölja sladdar i en låda

Att ha ledningar och sladdar i vägen är inget nytt problem. Av denna anledning finns det redan dekorativa lösningar på marknaden. Till exempel i form av en låda som låter dig gruppera dem inuti så att de inte ligger framme och skräpar.

På så sätt har du en snygg låda som matchar din inredning och fungerar som ett gömställe för de irriterande härvorna av sladdar. Du kan även tillverka en själv av en skokartong. Sätt din fantasi och talang på prov för att skapa något du tycker är lämpligt för ditt hem.

3. Använd måttbeställda möbler

Måttbeställda, snickrade möbler är lösningen på många problem. Med dessa kan du optimera utrymmet i ditt hem på ett smart sätt och anpassa dem efter dina estetiska önskemål och förvaringsbehov. Om du funderar på att skaffa en dylik möbel, passa på att designa den på ett sådant sätt att den också kan dölja sladdar.

Den här typen av möbler är bra för tv-apparater, stereoapparater och videospelskonsoler eftersom du kan designa det efter var uttaget är. De är också bra för kontor och bibliotek.

4. Gör ett hål i ditt skrivbord för att dölja sladdar

Det ligger vanligtvis sladdar överallt på våra skrivbord på grund av det stora antalet elektroniska enheter vi använder där. Många gånger ligger dessa kvar på skrivbordet och orsakar obehag och stök. De gör det också svårt att ha en ergonomisk och harmonisk arbetsyta.

För att lösa det här problemet kan du göra ett hål i ett hörn av bordet, genom vilket du kan dra alla sladdar på ett organiserat sätt för att nå eluttaget. Dessutom kan du ha en strömkontakt under bordet för att ansluta dem nära så de inte behöver ligga på golvet.

5. Installera en panel

Det finns goda chanser att någon av dina tv-apparater hänger på en vägg. Men flera ledningar som hänger ner från dem ser väldigt rörigt och fult ut.

En mycket praktisk lösning är att installera en panel eller platta som sitter mellan väggen och tv:n. Denna kan dölja sladdar och kablar bakom TV:n. Det bästa med den här idén är att den hjälper dig att dekorera rummet.

Du kan göra den i trä i sin naturliga färg, eller använda en färg som matchar resten av din inredning. Det är ett utmärkt alternativ till ett rum där du inte vill ha ett helt tv-skåp på grund av hur mycket utrymme det skulle ta.

6. Förvara kablar i korgar

Korgar av ståltråd, vass, garn eller makramé är väldigt vackra och ger alla rum en rustik, bohemisk och lite romantisk känsla. De är ett utmärkt dekorativt element som du kan dra nytta av genom att be din familj att lägga alla sladdarna till sina apparater där när de inte använder dem.

Dessutom kan du placera dessa korgar på strategiska platser nära eluttag. På så sätt är de inom räckhåll varje gång du behöver ladda en elektronisk enhet.

7. Dölja sladdar med en kabelhängmatta

Detta är en helt genialisk och mycket praktisk lösning. Om du hatar sladdar som hänger över ditt skrivbord eller nattduksbord kan du designa en väska eller hängmatta där du kan organisera dina sladdar på ett organiserat sätt. Det ska vara ett lite styvt och stadigt tyg som du kan vika på mitten.

Den bästa idén är att köpa en grenuttag för att placera i det utrymmet och koppla in sladdarna i den. Du kan hänga den i ena änden av skrivbordet och det kommer att se mycket snyggare och mer organiserat ut än ett ormbo av sladdar.

laddningsstation
Sladdar på ditt skrivbord komplicerar ditt arbete, eftersom de stör andra aktiviteter, som att hitta din planerare eller penna.

8. Dekorera dina sladdar på ett handgjort sätt

Om du älskar att göra saker med händerna och pyssla är detta definitivt en idealisk lösning för dig. Du kan ta sladdarna som ligger framme och täcka dem med något annat dekorativt material. Det kommer att se fint ut och passa särskilt bra om du har en bohemisk eller rustik stil hemma.

Var försiktig när du har att göra med elsystemet när du vill dölja sladdar hemma

Nu när du har fått lite idéer om hur du kan dölja sladdar hemma kan du börja ge ditt hem en estetisk och stilren känsla. Det är dock viktigt att vara försiktig när du hanterar elektriska apparater. Ändra inte sladdarnas struktur och ta inte av ytterhöljet på dem.

Av samma anledning, kom ihåg att använda el på ett ansvarsfullt sätt i ditt hem. På så sätt tar du hand om miljön och sparar på dina månatliga räkningar.

I det här fallet är det lämpligt att koppla bort laddare för elektroniska enheter när de inte är i användning. Det innebär också att flera kablar kan grupperas i ett eluttag, så det är lätt att stänga av alltihop på natten.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.