7 sätt som du kan spendera mindre på elektricitet

Det finns saker vi kan göra för att reducera hur mycket energi vi använder för att få en billigare elräkning.
7 sätt som du kan spendera mindre på elektricitet

Senaste uppdateringen: 19 mars, 2019

Oavsett om det är för din budget eller för att du vill rädda planeten (eller p.g.a. båda anledningarna) så kommer vi ta upp några råd i den här artikeln som kommer hjälpa dig att spendera mindre på elektricitet. Genom att göra några få ändringar rörande dina vanor kommer du att behöva betala betydligt mindre.

Tips för att spendera mindre på elektricitet

Om du precis har fått din elräkning och det kostade betydligt mer än förra månaden så rekommenderar vi att du tänker på följande tips. Du behöver inte sitta i mörkret hela tiden eller gå till sängs tidigare för att spendera mindre på elektricitet. Du behöver bara börja med vissa saker och modifiera andra:

Anlita en expert

Elektriker som utför installation.

Detta tips kanske låter konstigt eftersom det betyder att man spenderar mer pengar. Det är dock en investering på sikt. En professionell elektriker kan berätta för dig om det förekommer några luftläckor vid fönsterna, om elementet och dina elektroniska utrustning fungerar ordentligt, eller om det finns någon utrustning som tar mer energi än vad den brukar.

Köp effektiva hushållsapparater

Om den person du anlitar säger till dig att en av dina hushållsapparater tar mer elektricitet än den borde så är det kanske dags att köpa nya apparater som kommer hjälpa dig att spara elektricitet.

Titta på etiketten för att se hur mycket ström dessa apparater använder sig av. Energiskalan utgörs av en kategori som går från bokstav A till G, där den första är mest energieffektiv. Denna typ av information följer med nästan varje apparat; kyl, frys, diskmaskin, tvättmaskin, torktumlare och även glödlampor.

Energisnåla hushållsapparater kan kosta men de kommer utan tvekan hjälpa dig att reducera din elräkning.

Isolera dörrar och fönster

Dörr och fönster.

Du kan göra detta själv eller så kan du anlita någon, men det är viktigt att dina dörrar och fönster är korrekt isolerade så att du kan undvika att bli av med värme eller kyla. En silikonpistol och några remmar med lim är tillräckligt för att isolera ditt hem. Man kan också göra det på andra sätt, men detta sätt är speciellt praktiskt.

Du kan också hänga upp gardiner eller mattor för att isolera ditt hem. Under vintern kan en gardin exempelvis hjälpa med att ta bort “kalla fläckar”, och under sommaren kan du använda dem för att hålla ute värmen. Öppna fönsterna och dra undan gardinerna då solen går ner för att vädra ut i hemmet.

Använd de hushållsapparater du har i hemmet på rätt sätt

Den största delen av vår energiförbrukning kommer från våra hushållsapparater. Du kan dock nyttja mindre elektricitet genom att använda dem på rätt sätt. Du bör exempelvis avfrosta frysen (den apparat som drar mest energi) då islagret är större än 5 mm. Se också till att dörren stängs ordentligt.

När det kommer till tvättmaskinen så kan du använda kortare tidsintervall med kallt vatten. Du kan också vänta längre mellan körningarna så att den är helt full. Detsamma gäller när det kommer till diskmaskinen. Då du ska stryka dina kläder så bör du inte sätta strykjärnet på max. Dra även ut kontakten då du inte använder den.

Då spisen är uppvärmd så bör du dra nytta av detta och tillreda annan mat på samma gång. En annan viktig faktor när det gäller energikonsumtion är “standby” på tv:n och datorer etc. Även om du inte tror det så fortsätter de att använda energi även om du inte använder dem. Så det bästa du kan göra är att trycka på den “röda knappen” för att stänga av dem då du inte använder dem. Man måste inte dra ut sladden.

Köp energisnåla glödlampor

Hängande glödlampor med galler.

Om du vill spendera mindre på elektricitet så rekommenderar vi att du köper energisnåla glödlampor eller LED-lampor. De är lite dyrare, men de är betydligt mer energisnåla och vara under över 10 000 timmar och avger inte någon värme.

Utöver att byta ut den typ av glödlampor du använder så rekommenderar vi att du släcker ljus som du inte använder. Då du lämnar rummet och det är tomt så bör du stänga av ljuset. Öppna fönsterna och gardinerna för att dra nytta av det naturliga ljuset från solen.

Duscha snabbt

Det är väldigt skönt att ställa sig i duschen under det varma vattnet efter en lång dag på jobbet eftersom det får musklerna att slappna av. Denna vana kan dock ge dig en högre elräkning. Då du duschar med varmt vatten så bör du inte göra det under mer än 7 minuter.

Sänk också temperaturen på varmvattenberedaren. Medianen brukar inledningsvis stå på 60C, men sätt den till 40V. Reglera det varma vattnet med kallt vatten och du kommer få en mindre elräkning.

Värm inte upp eller kyl ner hemmet om ingen är där

Underhåll av luftkonditionering.

Alla tycker om att komma hem till ett hem som har en perfekt temperatur, oavsett om det är under vintern eller sommaren. Vi bör dock inte låta luftkonditioneringen eller elementet stå på för energiförbrukningen kommer då bli väldigt hög, och förstås då även räkningen.

Du bör därför inte slå på dessa apparater förrän du är hemma. Det finns appar som du kan använda för att kontrollera dina hushållsapparater från din telefon. Det finns även appar som kan sätta på dessa apparater 20 minuter innan du kommer hem. Sedan finns det hushållsapparater som du kan programmera till att starta efter en viss tid på dagen.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.