10 tips som hjälper dig stå ut med värmen

Du kanske inte tror det, men att ta en kalldusch kan göra att du känner dig ännu varmare. Det beror på att kroppen reagerar genom att reglera kroppstemperaturen. Det bästa är att duscha med ljummet vatten.
10 tips som hjälper dig stå ut med värmen

Senaste uppdateringen: 13 december, 2018

Sommar betyder semester, att vara mycket utomhus och att njuta av värmen. Men bor du där det varma klimatet ibland blir oumbärligt, se hit. Här kommer nämligen en lista med tips på hur du kan stå ut med värmen!

Tips för att stå ut med värmen på sommaren

1. Svettas och drick vatten

Att svettas är en naturlig kroppsfunktion som reglerar din kroppstemperatur och håller dig sval. Nedkylningsprocessen kontrolleras av miljoner svettkörtlar som finns på vissa speciella ställen i kroppen (apokrina körtlar) och huden (merokrina körtlar).

Men svettas du i timtal kan det orsaka uttorkning, så det är viktigt att se till att hela tiden dricka vatten. I motsats till vad många tror så är svett luktfri. Lukten kommer av bakterier som finns på huden och i kroppsbehåringen.

Så vi rekommenderar att du har en god hygien- och kosthållning.

2. Undvik att duscha med kallt vatten

Duscha med ljummet vatten för att orka stå ut med värmen

Man kan ju tro att ett ordentligt kallvattenbad skulle sänka kroppstemperaturen. Men i själva verket får det kroppen att öka sin temperatur för att inte förlora kroppsvärme.

Ljummet vatten är tillräckligt kallt för att sänka din kroppstemperatur och samtidigt tillräckligt varmt för att kroppen inte ska värma upp sig själv igen. Så ta en dusch i ljummet vatten för att stå ut med värmen.

3. Ät kryddstark mat

Ett annat tips för att stå ut med värmen är att äta kryddstark mat. Det stimulerar svettning, och som vi nämnde tidigare hjälper svettning till att reglera kroppstemperaturen.

Försök lägga till så mycket heta kryddor som möjligt i kosten.

4. Bär lätta, lösa kläder som andas

Bär lätta, lösa kläder som andas för att stå ut med hettan

Bär du lösa kläder kan torr luft strömma runt din kropp och få svetten att förångas.

Försök ha på dig kläder i lätta material för att undvika direkt solexponering.

5. Bär svarta kläder

Det rekommenderas vanligtvis att man ska ha på sig ljusa färger eftersom kläder i mörka färger absorberar mer värme.

Men man bör även tänka på att kroppen själv är en värmekälla. Vita kläder reflekterar din kroppsvärme och släpper inte ut den, så i stället återvänder värmen till kroppen. Svarta kläder absorberar den däremot.

Vilka färger som är bäst att använda, ljusa eller mörka, beror också på vädret. Om det blåser med en torr hetta är det bästa att ha på sig svarta kläder. Det beror alltså på vinden; den för bort hettan som svarta kläder absorberar. Det är därför beduiner gick genom öknen i svarta kläder.

Men är det hett och torrt och vindstilla är det bästa att ha på sig mer åtsittande, vita kläder.

6. Bär hatt eller keps

En hatt kan hjälpa dig orka stå ut med värmen

Ett annat tips för att stå ut med värmen är att täcka huvudet med en hatt eller en keps. Dessa accessoarer är viktiga för att skydda sig från solens strålar. Se till så att de är tillverkade av syntetfiber som inte absorberar svett.

De bör även vara ventilerade så att svetten och hettan släpps ut.

7. Ät lätta måltider

Att endast äta lätta måltider kan hjälpa dig att stå ut med värmen. Ät mat som innehåller mycket vitaminer och mineraler så hjälper de dig att bibehålla vätskebalansen och även att hålla dig frisk.

Tips på mat med högt vätskeinnehåll:

  • Broccoli
  • Morötter
  • Spenat
  • Sallad
  • Tomater
  • Gurka
  • Meloner
  • Äpplen
  • Päron

8. Överkonsumera inte drycker med koffein, alkohol och socker

Kaffe kan göra dig varmare

Ett ytterligare tips för att stå ut med värmen är att se upp för glass, läsk, sötade juicer och öl. Istället för att svalka ner dig gör de att kroppen förlorar ännu mer vätska.

I vissa fall kan de dessutom göra dig varmare.

9. Försök gå ner i vikt

En människas värmeproduktion är proportionell till hennes volym.

Med andra ord, större människor lider mer i varmare klimat, till skillnad mot smala människor. På grund av det kan ett tips för att stå ut med värmen vara att se om sin vikt.

Vill du gå ner några kilon är du välkommen att kolla in artiklar vi har på vår sida.

10. Kyl ner nyckelområden

Att lägga på någonting kallt på vissa speciella områden på kroppen är ett lätt och användbart tips för att stå ut med värmen. Dessa områden kan vara till exempel handleder, bakom knäna, nacken och halsen.

Varför det är bra att kyla ner just dessa områden är för att dina blodkärl är mer ytliga här.

Så med en påse med kallt vatten kan du minska temperaturen i blodet och även sakta ner blodflödet. Effekten är att kroppen känns svalare.

Som du ser är dessa tips för att bekämpa hetta inte så svåra att följa. Vi hoppas att de hjälper dig så att du får en fantastisk sommar! Se framförallt till att få njuta av den varma säsongen!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.