Hur du förbättrar belysningen på din arbetsplats

Hur du förbättrar belysningen på din arbetsplats

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Att veta hur du förbättrar belysningen på din arbetsplats är viktigt om du vill hålla uppe din produktivitet. Det visar sig att bland de många faktorer du måste tänka på, till exempel ventilation, kontorsstol och skrivbordets ergonomi, är belysning lika viktigt. Emellertid förbises det ofta.

Att ha dålig belysning eller ljussättning på kontoret eller i din studio kan inverka menligt på din hälsa. Detta gäller både om belysningen är för stark eller för svag. Ont i ögonen och svullnad samt trötta, rinnande ögon och huvudvärk är de vanligaste symptomen i denna situation. För att undvika dessa obehag, ta reda på hur du på ett adekvat sätt kan förbättra belysningen på din arbetsplats i den här artikeln.

Tips för hur du förbättrar belysningen på din arbetsplats

Rätt belysning är viktigt på alla arbetsplatser och kan förbättra koncentrationen och humöret. Av dessa skäl kan du använda nedanstående tips för att framgångsrikt förbättra belysningen i ditt arbetsområde.

1. Dra nytta av naturligt ljus på din arbetsplats

Om ditt kontor har fönster bör du undvika att inte täcka för dem med gardiner eller persienner. Det finns inget bättre än att släppa in dagsljus.

För att göra detta, placera din arbetsbänk eller ditt skrivbordet så att solens strålar inte är ett problem när du befinner dig framför datorn. Om utrymmet är begränsat och det inte är möjligt att använda detta råd kan du välja persienner som du kan justera. Var noga med att du inte stänger dem helt.

Om du inte har tillräckligt med naturligt ljus kan du motverka det i viss mån det genom att måla rummet med ljusa färger. Detta hjälper ljuset att reflektera och sprida sig genom utrymmet. Du kan också förbättra belysningen genom att välja rätt typ av lampor.

trött kvinna vid laptop
Dålig belysning ökar den visuella stressen som kommer från att arbeta med skärmar.

2. Placera lamporna rätt för att få den bästa belysningen på din arbetsplats

Ditt kontor måste ha rätt belysning. Man måste dock ta hänsyn till på varje enskild arbetsstation, med särskild uppmärksamhet på de stationer med lite eller inget naturligt ljus. På så sätt uppnår du en optimal balans, och de personer som arbetar där kommer att känna sig mer bekväma.

3. Använd neutral belysning

Kom ihåg att vitt ljus kommer i ett färgspektrum, som sträcker sig från kalla färger, till exempel de som man använder för belysning vid en tandläkarstol, till varma färger, som vi till exempel kan se på massagecenter. I de flesta fall är det bäst att köpa neutrala lampor.

Det är viktigt att ha en plats där du kan koppla av, och det är vanligtvis området där du äter. Detta rum ska vara upplyst med ett varmare ljus än det vid din dator. Detta säkerställer en känsla av avkoppling och ger en paus från arbetsuppgifterna.

Kom ihåg att var din arbetsstation är placerad i rummet avgör om den får naturligt ljus eller inte. Du kan också rådfråga en expert.

4. Skapa jämnt upplysta rum för en god belysning på din arbetsplats

Om du arbetar hemifrån inser vi att du kanske inte har ett avskilt kontor. Det är vanligt att man använder ett hörn av vardagsrummet eller sovrummet som arbetsplats. Båda dessa rum har en varmare belysning än vad vi vanligen har i ett kontor.

Men det finns inget som inte kan åtgärdas med hjälp av en skrivbordslampa. Försök att köpa en lampa som har justerbar belysning och är flexibel. På så sätt kan du skapa två olika typer av belysning i samma rum. Du gör detta genom att använda en lampa med neutral belysning i arbetsområdet och en med något varmare ljus i resten av rummet.

5. Be en expert om hjälp

Om du känner att du inte får rätt på belysningen själv är det bäst att fråga en expert. Det finns ingen tydlig riktlinje för att bestämma vad som kräver en professionell konsultation.

Men om du tycker att det är svårt att använda de flesta tips som vi har tagit upp i den här artikeln, är det nog dags. Dessa experter kan hjälpa dig att ta fram en plan för belysningen som kommer att passa din arbetsstation och budget.

6. Tänk på indirekt belysning

Denna typ av ljus kan man installera på både kommersiella arbetsplatser och i privata hem. Den största fördelen är att de lyser upp utrymmet jämnt med hjälp av en diffusor. Detta ger en känsla av rymd och komfort och undviker onödiga kontraster.

bättre belysning på din arbetsplats
Att ha din arbetsplats hemma innebär att du måste kunna använda utrymmet till flera olika uppgifter. Det är bäst att kunna anpassa ljuset så att det passar aktiviteten.

Fördelarna när du förbättrar belysningen på din arbetsplats

Bra belysning ger bättre prestanda, bättre koncentration och mindre risk för att bli trött i ögonen. Upptäck andra fördelar med att ha rätt belysning på din arbetsstation, där du tillbringar flera timmar om dagen:

Bättre belysning är mer än bara en estetisk fråga

Att ha otillräcklig belysning under en längre tid kan leda till allvarliga hälsoproblem. Därför är det mycket viktigt att installera rätt belysning för just din arbetsplats. Detta kan hjälpa dig att hålla fokus och förbättra ditt mående.

Kom ihåg att naturligt ljus för din arbetsplats kan vara det bästa alternativet. Dra nytta av detta i så hög grad som möjligt. Samtidigt ligger hemligheten i att veta hur du väljer intensiteten på lamporna i ditt arbetsområde. Om du inte är säker på vad du ska göra kan du alltid söka hjälp av en expert.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Gómez Lorente, Patricia. “Hacia un puesto de trabajo adecuado en oficina basándose en la ergonomía.” (2017).
  • Rojas Rios, Sandra Patricia. “La ergonomía visual: estudio comparativo de la normatividad interna sobre iluminación interior en espacios laborales en España, Chile y Colombia.”

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.