Okulär migrän: vilka är symptomen och varför uppstår de?

Okulär migrän är en klinisk typ av migrän där det förekommer synproblem. I denna artikel berättar vi hur du kan känna igen symptomen. Vi visar dig också hur du kan förebygga och behandla migränen. Fortsätt läs för att ta reda på det!
Okulär migrän: vilka är symptomen och varför uppstår de?

Senaste uppdateringen: 26 september, 2020

Okulär migrän är en klinisk typ av migrän. Vanligtvis upplever man den under en kort tidsperiod och den kan ibland åtföljas av huvudvärk. I den här artikeln berättar vi om hur du kan känna igen symptomen och vad du kan göra för att behandla och förhindra okulär migrän.

Vad är okulär migrän?

Okulär migrän, även kallad oftalmisk migrän, hänvisar till ett tillstånd som manifesterar sig med en tillfällig och smärtfri synstörning. I själva verket kan detta inträffa i ett öga eller båda. Migrän innebär allvarlig huvudvärk som uppstår från en plötslig störning av hjärnblodflödet.

Eftersom detta påverkar hela hjärnan kan det påverka olika funktioner, inklusive synen. I allmänhet blir detta tillstånd bättre inom en timme. Även om symptomen kan vara alarmerande är det nästan alltid en godartad process.

okulär migrän är ofta godartad

Vad orsakar okulär migrän?

Okulär migrän kan drabba vem som helst. Forskare tror att det finns en genetisk grund, det vill säga att detta tillstånd går i arv. Men det finns också olika faktorer som kan förändra blodflödet till hjärnan. Några av dem kan är bland annat:

  • Stress
  • Sömnbrist
  • Vissa ljusstimuli
  • Intag av vissa livsmedel såsom choklad, kaffe, alkohol, lagrad ost m.m.

Vid vissa tillfällen har denna typ av migrän varit kopplad till sjukdomar som epilepsi, lupus eller vissa typer av anemi.

Du kanske också vill läsa: Tolv livsmedel som förvärrar migrän

Symptom

Okulär migrän kan påverka ett eller båda ögonen. Jerry Swanson, certifierad neurolog vid Mayo Clinic, förklarar att visuella symptom inte pågår särskilt länge. De kan dock tillfälligt störa aktiviteter som att läsa eller köra bil. Dessutom kan man också uppleva:

  • Blinda fläckar, särskilt i mitten av synfältet. Dessa punkter kallas skotom. Dessutom kan dess storlek variera, och det kan till och med påverka hela din syn. De kan förekomma i ett av eller båda ögonen.
  • Blinkande ljus eller stjärnor.
  • Dubbelsyn.
  • Ökad känslighet för ljus eller vissa ljud.

Dessutom kan dessa visuella symptom åtföljas av illamående, kräkningar eller huvudvärk. Huvudvärk påverkar vanligtvis bara ena sidan, vilket pressar ögonen mer. Det blir värre med ansträngning och förbättras med vila på tysta, mörka platser.

Migrän kan förbättras på förbättras med vila på tysta, mörka platser

Behandling och förebyggande

Personer som utvecklar ögonmigrän kommer troligen att ha dessa under hela livet. Det förekommer dock vanligtvis tillfällen då de är mer intensiva på grund av olika faktorer. Å andra sidan kommer också tillfällen då de är lättare att hantera.

Därför är det viktigt för alla att lära sig känna igen symptom, frekvens och åtgärder som de kan vidta för att kontrollera tillståndet. I de flesta fall försvinner okulär migrän på egen hand på ungefär en timme.

När okulär migrän med visuella symptom plötsligt uppstår är det viktigt att stanna upp och vila tills symptomen försvinner.

Efter de första episoderna är det alltid bäst att gå till en läkare för ett komplett test. Denna kan då utesluta några av de sjukdomar som kan orsaka denna typ av migrän.

Därefter kan läkaren avgöra om du behöver påbörja en behandling. Detta beror på intensiteten och frekvensen av migränen. Behandlingen kan bestå av bland annat antiinflammatoriska läkemedel eller smärtstillande medel, såsom ibuprofen och paracetamol.

Dessutom finns det också förebyggande behandlingar. Ändå är det bästa för varje person att studera sitt fall och lära sig vad som triggar igång just deras migrän, så att det kan undvikas. Till exempel kan det vara vissa livsmedel eller aktiviteter. Att vila och hantera stress hjälper till att kontrollera migrän.

Sammanfattning

Okulär migrän kan drabba vem som helst. Om du får det ofta är det bäst att du kontaktar en läkare för att kontrollera att allt står rätt till. Se till att du lär dig hur du känner igen okulär migrän och dess utlösare för att försöka upptäcka vad som orsakar det hos dig.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.