Tolv livsmedel som förvärrar migrän

Alla kan ha olika utlösare. Men sanningen är att det finns vissa livsmedel som vanligtvis förvärrar migrän. Lär dig om dem här!
Tolv livsmedel som förvärrar migrän

Senaste uppdateringen: 12 januari, 2019

Du känner förmodligen redan till de olika anledningarna till att du får migrän och huvudvärk. Till exempel innefattar dessa att arbeta för mycket eller inte vila tillräckligt. Men visste du att det finns vissa livsmedel som förvärrar migrän? I följande artikel berättar vilka de är så att du kan försöka undvika eller minska intaget av dem.

Vad orsakar migrän?

Migrän
Vissa livsmedel innehåller ett ämne som heter histamin. Det orsakar huvudvärk. Istället för att ta smärtstillande rekommenderar vi att du undviker de livsmedel som förvärrar migrän och dina symtom.

Migrän kan förekomma när som helst på dagen och kan vara i flera timmar. Ljus eller buller förvärrar dina symtom. I svåra fall kommer migrän med kräkningar, illamående eller yrsel.

Stress, sömnbrist, mängden arbete du har och vardagliga problem kan orsaka stark huvudvärk. Det kan också utlösas av dofter, ljud, förändringar i vädret eller till och med hormonella förändringar. Många vet dock inte att maten man äter också kan vara orsak till migrän. I vissa fall kan det till och med bero på en matintolerans. Ditt immunförsvar måste “slåss” mot dessa komponenter, och det producerar ämnen som orsakar huvudvärk.

Livsmedel som förvärrar migrän

Det är en bra idé att uppmärksamma vad du äter eller vad du har ätit innan du får en migränattack. Det kan bero på andra faktorer, men det är troligt att något i din kost är orsaken. Här är en lista på livsmedel som förvärrar migrän:

1. Bönor

Alla typer av bönor innehåller tanniner, ett ämne som orsakar migrän. För att lindra dina symtom är det en bra idé att du drar ner på intaget av bönor så mycket du kan. Eller så kan du sluta helt. Du kommer se skillnad.

2. Ättiksgurka

I själva verket är ättiksgurka inte det enda problemet, utan även andra konserverade livsmedel som:

  • Paprikor
  • Äggplanta
  • Oliver
  • Morötter

Försök att undvika all mat som görs med processer som innehåller saltlösning eller ättika.

3. Chilipeppar

Chilipeppar är ett livsmedel som förvärrar migrän
Om du älskar mexikansk mat måste du tyvärr äta färre kryddiga rätter. Capsaicin i chilipepparkan orsaka huvudvärk eller förvärra migrän, speciellt om du äter det under en attack.

4. Nötter

De är väldigt goda. De är fulla av proteiner och de stillar din hunger. Men de är inte bra när du lider av regelbunden migränMandlar, valnötter och cashewnötter (bland andra nötter) har ett ämne som kallas sulfit. Det kan ge upphov till smärta och obehag.

5. Avokado och plommon

Vi lägger båda dessa frukter i samma kategori eftersom de har samma migränutlösande förening: tyramin. Om du gillar att äta avokado som en ersättning till kryddor eller plommon som en sund efterrätt ska du dra ner på intaget så att du bara äter dem högst en gång i veckan.

6. Bananer och citrusfrukter

Kombinationen av tyramin och histamin i dessa frukter är en av huvudorsakerna till huvudvärk. Det betyder inte att du borde sluta äta bananer eller citrusfrukter. När allt kommer omkring är de väldigt bra för din hälsa. Tanken är att du ska minska mängden du äter. Eller undvika dem när du lider av migrän.

7. Mjöl

fullkornsmjöl
Fullkornsmjöl är hälsosammare än raffinerat mjöl, men sanningen är att båda är livsmedel som förvärrar migrän. Det beror på att de har en naturlig kemikalie som kallas kumarin. Därför rekommenderar vi att du minskar mängden bröd, kakor, pizza och pasta du äter.

8. Processat kött

Kallskuret, skinka, korv och bacon har många ämnen som kan förvärra din huvudvärk. De innehåller inte bara tyramin, utan är också gjorda med konserveringsmedel och andra kemiska ämnen. Det är inte bra när du har migrän.

9. Ost

Det gäller speciellt härdad eller fermenterad ost. Dessa åldras i åratal med flera olika tekniker, till exempel rökning och saltning. Deras smaker är mer intensiva och kan förvärra migrän. Försök att sluta äta parmesan, Manchego, Padano eller Pecorino när du har migrän.

10. Mejeriprodukter

Grädde och standardmjölk tillhör de fetare mejeriprodukterna, och därför borde du undvika dem om du lätt får migrän. De innehåller också kasein och kolin, två föreningar som är kopplade till obehag och matintolerans. Smör och yoghurt eller skumprodukter kan också göra dina symtom värre, men de gör det i mindre utsträckning.

11. Alkoholhaltiga drycker

Alkohol
Inte bara är de dåliga för din hälsa om du dricker dem i överskott, utan de har också tyraminer som orsakar migrän, yrsel och desorientering. Drick inte rött vin när du har migrän. Förutom att innehålla tyramin har det sulfiter och tanniner som gör dina symtom värre. Konsekvenserna är dock inte lika dåliga om du dricker ett litet glas till middagen.

Vi rekommenderar att du inte dricker alkohol när du har huvudvärk. Istället är det bättre att dricka vatten eller juice.

12. Choklad och kaffe

Båda ger dig koffein, tanniner och andra föreningar som ger huvudvärk. Till och med koffeinfritt kaffe kan vara en utlösare för migrän.

Detta kanske intresserar dig
4 tips för enkel och snabb lindring av migrän
Steg för Hälsa
Läs det Steg för Hälsa
4 tips för enkel och snabb lindring av migrän

Lider du av migrän? Vi delar med oss av några tips som kan hjälpa dig att få snabb lindring av migrän med hemgjorda huskurer.