Hur man får en frisk ryggrad: tips och råd

Din ryggrad är en av de viktigaste konstruktionerna i kroppen. Följ några av dessa råd för att få en frisk ryggrad.
Hur man får en frisk ryggrad: tips och råd

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

Det råder inga tvivel om att din ryggrad är en extremt viktig del av din kropp. Den stödjer dig, håller dig upprätt och hjälper dig att röra dig. Det är därför speciellt viktigt att behandla den bra. I följande artikel ska vi lära dig några tips för att få en frisk ryggrad.

Lite information om din ryggrad

kunskap-om-ryggraden

Din ryggrad är en av de viktigaste konstruktionerna i kroppen. Den börjar vid basen av skallen och sträcker sig ned till höfterna. Det betyder att den går längsmed hela din rygg. Din ryggrad är uppdelad i fem regioner:

  • Halsdelen: sju kotor (C1 till C7)
  • Bröstdelen: tolv kotor (T1 till T12)
  • Länddelen: fem kotor (L1 till L5)
  • Bäckendelen: fem kotor (S1 till S5)
  • Bakpartiet: fyra eller fem kotor

Alla dessa områden har en specifik uppgift, men tillsammans håller de dig upprätt, rörlig och med bra hållning. Som om det inte vore nog är ryggraden vägen ditt nervsystem färdas genom.

Hur man får en frisk ryggrad

Om du vill ha en frisk ryggrad som inte gör ont eller ger dig problem kommer här några praktiska råd:

Utöva god hållning

kvinnlig-ryggrad

Håll alltid ryggen rak. Det innefattar när du är på jobbet, på tunnelbanan, i soffan eller i klassrummet. Genom att göra det höjer du chansen att få en frisk ryggrad. Autokorrigera din hållning. Spänn och dra in magen och håll den i linje med buken. Tänk dig att baksidan av huvudet sitter fast i en tråd som drar dig uppåt, och att din ryggrad måste vara rak på grund av denna tråd.

Det finns många tekniker för att få god hållning, som att använda fler kuddar, en ergonomisk stol, sätta upp en bräda bakom dig i stolen, använda en gördel m.m., listan kan göras lång. Oavsett så bör dina axlar vara något tillbakadragna. De får heller inte falla ned till dina sidor.

När man har dålig hållning kan nerverna i ryggen “klämmas”. Det beror på att nerver går mellan kotorna. Det orsakar inte bara smärta, utan skapar även cirkulationsproblem och bidrar till mindre energi. Om du tenderar att kuta med ryggen upplever du troligen lite energi, depression, trötthet eller dåligt humör.

Försök att sätta dig upp rakt när du sitter framför datorn eller vid skrivbordet. Du kan använda en klisterlapp för att påminna dig själv.

Träning

Först och främst är det viktigt att notera att alla träningsformer inte är bra för din rygg. Dina rörelser måste hjälpa dig att hålla rygg- och magmuskler starka, friska och tonade. Det är trots allt musklerna som håller ryggraden uppe.

Buk-, ländryggs- och lågintensiva övningar hjälper dig att tona ryggraden samtidigt som den slappnar av. Du kan även utöva yoga eller den bästa träningen för generell hälsa – simning– för en frisk ryggrad. Stretcha i tio minuter några gånger varje dag (minst en gång per dag).

Här kommer ett bra sätt att stretcha ryggen: Först väver du samman fingrarna. Skjut sedan den övre delen av ditt bröst framåt. Det fpr din rygg att likna ett “C”. Sträck ut armarna så långt framåt du kan. Upprepa övningen fem gånger.

Undvik ansamling av gifter

Det finns en stor koppling mellan vad du äter och hur din rygg mår. Det går bortom både hållning och träning. Det är viktigt att du bibehåller en hälsosam kost som inte inkluderar problemmat. Dessa inkluderar fet, raffinerad, sockrig, friterad mat och snabbmat. Alla dessa får kroppen att förvara gifter runt ryggraden.

De kan sedan leda till komplikationer och diverse former av obehag. Se till att inkludera hälsosamma livsmedel i din diet. Dessa inkluderar grönsaksjuicer, torkad frukt (t. ex. mandel), fet fisk (såsom lax), råa frukter samt minst åtta glas vatten om dagen. Det hjälper dig att bli av med gifter du kan ha i kroppen och behålla en frisk ryggrad.

Bli av med extra vikt

undvik-ryggsmartor

Majoriteten av alla överviktiga människor har både problem och smärta i ryggen. Detta eftersom ryggen måste arbete hårdare för att stödja dig när du väger mer. Det leder till spänningar och smärta i ryggraden.

Få lokal massage

När ett specifikt område i ryggen gör ont bör du gå till en massös för att behandla smärtan. Tänk dock på att du inte behöver vänta tills smärtan är outhärdlig. Vissa går på preventiv massage veckovis. Dessa sessioner hjälper till att tona musklerna i ryggen. De lindrar även spänningar, även om de precis dykt upp.

Shiatsu-, bioenergisk och avslappningsmassage är de tre mest rekommenderade. De tonar musklerna runt kotorna, gör sig av med ansamlade gifter och tar bort press i ryggraden.

Bär inte tunga föremål

Om ditt jobb kräver att du bär tunga föremål ska du alltid bära ett viktbälte. Om du ibland måste lyfta tunga saker hemma ska du vara försiktig med hur du gör det. För att bibehålla en frisk ryggrad är det bäst att böja knäna så nära marken som möjligt och sedan ta tag i föremålet som om du kramar det. Sträck på benen lite i taget och återgå till stående position.

Ta naturliga tillskott

kvinna-med-ryggsmarta

Det finns flera tillskott du kan ta för att hjälpa ryggen. Bland de mest fördelaktiga hittar vi magnesium, kalcium, spirulina, öljäst och vegetabiliska oljor.

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • González Montesinos, J. L., Rodríguez Gimeno, J. M., Puente Fra, E., & García, D. (2000). Tratamiento de la columna vertebral en la educación secundaria obligatoria: parte I-prevención y ejercicios poco recomendables.
  • Grotkasten, S., & Kienzerle, H. (2001). Gimnasia para la columna vertebral. Editorial Paidotribo.
  • Latarjet, M., & Liard, A. R. (2004). Anatomía humana (Vol. 2). Ed. Médica Panamericana.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.