10 förvaringslösningar för små rum

Från klädställ och hyllor till stående speglar, ta reda på hur du får ut det mesta av utrymmet i ett litet rum i den här artikeln.
10 förvaringslösningar för små rum

Senaste uppdateringen: 26 september, 2023

Dagens mindre fastigheter har mysiga utrymmen trots sin storlek. Ett vardagsrum, kök och badrum finns alla i dessa små utrymmen. Därför är det fler och fler som letar efter förvaringslösningar för små rum.

Det finns många olika åtgärder du kan vidta, från funktionella möbler (som sängar med förvaringsutrymmen) till minimalistiskt boende. I den här artikeln ska vi ta en titt på några förvaringslösningar för små sovrum.

Det handlar om att göra det bästa av varje vrå av rummet utan att överbelasta utsikten. Vi får inte glömma att sovrummen är vår viloplats. Även om det kan vara svårt att förvara och ha en plats för varje personlig pryl, är detta nödvändigt om vi vill ha en god natts sömn.

1. Använd en klädställning för kläder som inte får plats i din garderob

Inför bristen på förvaring i garderoben är en klädställning idealisk. Det är en praktisk lösning som hjälper dig att hålla kläder som tenderar att skrynkla lätt i form och som du därtill också kan använda för att organisera vad du ska ha på dig under veckan.

En välorganiserad klädställning kan vara en del av dekorationen. Du behöver bara använda din fantasi och leka med några tillbehör och komplement.

Tänk på att du kan hitta klädställningar i olika storlekar, stilar och färger på marknaden. Vissa av dem kommer med en övre eller nedre hylla, vilket är mycket användbart för skor eller lådor.

2. En skräddarsydd vägghylla

Detta är en annan av våra förvaringslösningar för små rum som gör att du kan dra nytta av tomma väggar. Det är viktigt när sovrummet inte är på många kvadratmeter. Det viktiga är dock att inte överbelasta den; kanske bara dekorera den med några böcker och med en liten planta på kanten av hyllan.

Om du inte har böcker kan andra personliga tillhörigheter vara passande, som smyckeskrin eller tavelramar. Dessa hyllor ser bra ut på sänggaveln; se bara till att hyllan är väl fixerad för att undvika olyckor. En spegel i bakgrunden bidrar till att skapa en känsla av rymd.

Repisa para la habitación pequeña.
Hyllor kan vara väldigt dekorativa, men kom ihåg att vi vill spara utrymme, så se till att de är funktionella.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: 13 hängväxter att ha inomhus för dekoration i hemmet

3. En garderob med fri sikt utan några dörrar

Det är inte så hemskt som det låter: du behöver bara se till att hålla den prydlig. Ja, det här är lite jobb, men det är lätt att göra om tar några lådor eller korgar till hjälp som matchar platsen. Om du är orolig för att dina kläder ska bli dammiga kan du använda ett par gardiner.

I övrigt ger detta bara fördelar. Dessa garderober tar mindre plats än konventionella, och du har bättre överblick över alla dina kläder. Det gör det lättare för dig att skapa outfits. Tänk bara på hur smidigt det är att ha lättåtkomliga hyllor för att stapla skjortor och byxor.

4. En klädhängare i metall i ett hörn på väggen

Om ditt rum är för smalt och du inte kan ha en garderob, använd en klädhängare i metall precis ovanför en byrå eller kanske under en hylla. Det ska inte om att störa utsikten eller överbelasta rummet. Försök därför att ordna enligt färgintervall; detta hjälper dig att skapa en känsla av ordning och reda.

Om ditt rum tillåter det kan du även använda denna metallställning trots att du har en garderob. Detta är att rekommendera om du har ömtåliga plagg som lätt blir skrynkliga. Det kommer också att tjäna till att föra in ett dekorativt industriellt element till rummet.

5. Dra nytta av fotändan på din säng

En bänk, en koffert eller en fåtölj är eleganta alternativ när de placeras vid fotändan av sängen. Dessutom kan du använda dessa för att förvara föremål inuti eller under. Samtidigt kan denna typ av föremål användas som en liten madrassförlängning.

Ett dekorativt alternativ är att lägga ett vackert överkast ovanpå. Utan tvekan kommer det att ge dig det där extra lagringsutrymmet du behöver i små rum.

6. Dekorativa stegar är tjusiga förvaringslösningar för små rum

Dekorativa stegar har blivit mycket populära. Dessa element ger mycket personlighet till ett sovrum.

Beroende på modell kan du använda en snygg liten stege för dina skönhetsaccessoarer som halsband, armband, halsdukar, halsdukar, böcker, kläder, lådor eller andra saker. I verkligheten ser alla föremål trevliga ut på en stege!

7. Förvaringslösningar för små rum: Utnyttja platsen bakom dörren

Det här tricket är en riktig klassiker. Du kan placera ett oändligt antal saker bakom garderobsdörren eller sovrumsdörren, från en skohylla till en stående spegel. Tänk bara på att dimensionerna ska passa.

Slösa dock inte bort detta utrymme. Du kan hänga upp några klädkrokar där du hänger saker som du inte har hittat ett utrymme för ännu.

8. Ett mysigt nattduksbord

Detta är en av de mest populära förvaringslösningarna för små rum. Ett nattduksbord med blygsamma dimensioner tar inte mycket plats.

Vill du inte ha ett bort kan du i stället använda en stol eller en träbänk. Dessa tjänar till att placera föremål, och om du har en besökare har han eller hon en plats att sitta på.

9. Välj en mångsidig stående spegel

Det finns många bra spegelalternativ att välja mellan. Det finns till exempel stående speglar med en slags låda på baksidan som är lika lång som spegeln, men som är lagom tjock.

Inuti har de en mängd olika fack där du kan förvara smycken, hårspännen och andra liknande tillbehör. Det finns andra modeller som har multifunktionella undre eller bakre hyllor eller krokar, som du kan använda för hattar, handväskor eller andra föremål.

Denna typ av spegel har flera fördelar. Du har en plats att göra dig i ordning på morgonen, och den kommer att bidra till att skapa en känsla av rymd i ditt sovrum.

Vi tror att du kanske också vill läsa den här artikeln: 7 misstag vid inredning av små rum

10. Nischer är utmärkta förvaringslösningar för små rum

Är väggarna i ditt rum väldigt tjocka? I så fall skulle du kunna skapa en nisch och ge plats för en mysig men användbar hylla. Trähyllor rekommenderas i dessa fall. Försök att ge en bra finish för att säkerställa en vacker stil.

En fiffigt utformad säng ger fiffiga förvaringslösningar för små rum

Om du har ett litet rum, rekommenderas det att du, förutom att välja en säng med en bekväm madrass att sova på, också letar efter modeller där du kan förvara saker. Det finns några exempel på marknaden som har förvaring i sänggaveln eller lådor i botten. Detta är också den perfekta platsen att förvara dina sängkläder på – eller hur!


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.