Vilken madrass är rekommenderad för att sova bra?

Antalet madrassalternativ är så brett att det kan vara överväldigande när det blir dags att välja en. Att förstå vissa saker kommer dock hjälpa dig att välja en madrass för att få en god natts sömn.
Vilken madrass är rekommenderad för att sova bra?

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Idag ska vi tala om en rad olika madrasser, från naturliga fjädrar och metallfjädrar till elektriska madrasser och allt mittemellan. Eftersom det finns så många alternativ när det kommer till fasthet och tjocklek kan det vara komplicerat att veta vilken madrass som är rekommenderad. Av denna anledning ska vi idag ge dig några tips.

Samma madrass är inte rekommenderad för alla. Vikt, ställning och diverse problem med ryggen är bara några faktorer som du bör ha i åtanke när du bestämmer dig.

Låt oss ta en lite djupare titt så att du kan lära dig vilken madrass som är bäst för dig.

Hur sover du vanligtvis?

Sover du på rygg?

För att veta vilken madrass som är rekommenderad för dig, måste du först tänka på hur du sover. Tenderar du att sova med ansiktet uppåt, åt sidan eller nedåt? Detta kommer hjälpa dig att slå fast vilken typ av madrass du behöver för att sova bra.

  • Sover med ansiktet upp eller ned: madrassen för dig är fast, eftersom det hjälper till att hålla ryggen rak. Om den är mjuk kan du sjunka ned och få en obekväm kurva i kroppen, vilket kan skapa framtida ryggsmärta.
  • Sover på sidan: om din favoritposition är att sova på sidan så kommer en hård madrass inte hjälpa dig. Du behöver en som är mjukare, mindre fast och som formar sig efter din kropp. Detta låter axeln att sjunka ned något så att du får en bekväm position.

Din vikt slår fast vilken madrass som är rekommenderad för dig

Även om du kanske tror att din vikt inte påverkar valet av madrass, så gör den det. Vi ska titta på två viktiga punkter, för en persons om väger mindre behöver inte alltid en hårdare madrass.

Det här ska du ha i åtanke:

  • Om du väger mycket: om du väger mycket kan en mjuk madrass få dig att sjunka ned för mycket, vilket ger dig en dålig ställning. Av denna anledning bör din madrass vara fast och ge dig ordentligt med stöd. Glöm dock inte att din ställning när du sover också är en avgörande faktor.
  • Om du väger väldigt lite: om du är lättviktig kommer du behöva en mer flexibel madrass som hjälper dig att distribuera vikten jämnt. Detta kommer förebygga att vissa delar av kroppen påfrestas av för mycket vikt.

Rör du dig mycket eller lite?

Person sover på sidan

Vilken madrass är rekommenderad för dig om du rör dig mycket när du sover? Den perfekta madrassen för detta skiljer sig lite från den du bör välja om du bara rör dig lite under natten.

Även om det finns nätter där du rör dig mycket andra där du knappt rör dig alls, måste du slå fast vad som är vanligast för dig, så att du kan ta hänsyn till följande tips:

  • Om du rör dig mycket: om du sparkar bort lakanen på grund av hur mycket du rör dig på natten, är en hård madrass bäst eftersom den kräver mindre energi att röra sig på.
  • Om du rör dig väldigt lite: om du tenderar att stanna kvar i samma position hela natten och knappt rör dig, behöver du en mjukare och mer flexibel madrass som distribuerar din kroppsvikt. På så sätt kommer kroppsdelen du spenderar hela natten på inte drabbas av smärta eller obehag på grund av bristen på rörelse.

Är du varm eller kall när du sover?

En annan aspekt att ta hänsyn till när du väljer en madrass är huruvida du behöver täcket hela natten eller om det blir för varmt. Detta kommer givetvis även bero på var du bor och klimatet.

  • Om du vanligtvis är varm: om du inte kan sova med mycket kläder på dig och lätt börjar svettas, är det bäst att ha en madrass med metallfjädrar. De är svalare och ventilerar bättre.
  • Om du vanligtvis är kall: om du däremot måste ligga under täcket för att du är för kall, rekommenderar en madrass av skumgummi eller latex, eller en som är viskoelastisk. De bevarar värmen mycket bättre.

Tänk på allergier

Men vad händer om du utöver allt detta är allergisk mot damm eller lider av astma? Om så är fallet är det bäst att välja en madrass av naturliga fjädrar eller latex med ett tvättbart överdrag det bästa alternativet.

Nu när du vet vilken madrass som är rekommenderad för dig, föreslår vi att du talar med en specialist om du även lider av speciella ryggproblem, såsom skolios. Kom ihåg att en bra madrass som anpassar sig till dina behov är vad som garanterar en god natts sömn.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.