13 användningar och fördelar med papayablad

Papayablad är väldigt fördelaktiga för hälsan. Lär dig varför och hur du använder dem i den här artikeln!
13 användningar och fördelar med papayablad
Carlos Fabián Avila

Granskad och godkänd av läkare Carlos Fabián Avila.

Skriven av Okairy Zuñiga

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Papaya är känd för att vara väldigt hälsosam tack vare innehållet av antioxidanter, vitaminer, mineraler och matsmältningsenzym. Det sistnämnda är viktigt för att upprätta en hälsosam kost. Men även papayablad har intressanta fördelar för hälsan. Det ska vi tala om idag.

Papayablad hjälper din matsmältning

Maghälsan

Du kan bli av med matsmältningsproblem som infektioner, magsmärtor och halsbränna med papayablad. Enzymerna skyddar hela matsmältningssystemet från mun till kolon, och hjälper även till att naturligt bryta ned protein och kolhydrater.

Minska svullnad vid denguefeber

Papayablad innehåller enzymer som hjälper till att minska svullnad i kroppen och även lindra feber, smärta och influensa som associeras med denguefeber. Denguefeber uppstår från myggbett som är infekterade med viruset. Det börjar med en hög och plötslig feber mellan den fjärde och sjunde dagen efter infektionen.

Två till fem dagar efter att febern har börjat börjar du se röda märken på stora delar av kroppen. Därefter kommer en annan typ av utslag som påminner om mässling. Folk som drabbas kan uppleva känsligare hud och känna ett stort obehag.

Om du upplever några av dessa symptom efter att ha rest till ett tropiskt land rekommenderar vi att du uppsöker en läkare och att du använder papayablad som en del av din behandling.

Papayablad hjälper dig att hantera glutenintolerans

Gluten i kosten

Papayablad hjälper kroppen att bryta ner glutenproteinet och smälta det bättre. Om din läkare har sagt till dig att du är glutenintolerant rekommenderar vi att du dricker ett avkok på papayablad samt att du besöker en nutritionist för att göra några lämpliga förändringar i din kost.

Motverkar cancer

Antioxidanterna i papayabladen hjälper kroppen att bekämpa sjukdomar som cancer, utan att ge dig biverkningar. Utöver att dricka ett avkok 4 gånger per vecka bör du även följa en balanserad kost. Du bör också sluta röka, träna mer och undvika bearbetade livsmedel.

Papayablad minskar beroendet av kolhydrater och socker

godis i glada färger

Efter att du dricker ett te på papayablad blir du mindre sugen på mat som innehåller mycket socker och kolhydrater. Det är vanligtvis ett allvarligt problem som kan få dig att hetsäta.

Kom ihåg att istället få i dig mycket protein och fetter av hög kvalitet, som:

 • Ekologiska ägg
 • Kött
 • Avokado
 • Kokosnötsolja

Motverkar akne

Akne är ett problem för både tonåringar och vuxna med hormonella problem. Om du lider av akne och redan har provat allt utan framgång kan du testa papayablad.

För att motverka akne och finnar kan du tillreda en mask med bladen och lite vatten:

 • Använd en mixer för att forma en massa.
 • När du har framställt masken låter du den verka på huden i 15 minuter.
 • Gör det då och då för bästa resultat.

Papayablad hjälper vid förstorad prostata

Om du har förstorad prostata kan du dricka te på papayablad för att lindra symptomen:

 • En brännande känsla när du urinerar
 • Ett behov av att urinera oftare
 • Feber
 • Utmattning

Hjälper dig att hålla håret friskt

Leende kvinna

Papaya används ofta i många skönhetsprodukter, men ett te på bladen kan hjälpa ditt hår att återfå sin naturliga lyster och även stärka det. Gör teet och använd det tillsammans med ditt schampo. Tvätta sedan håret som vanligt.

Laxerande verkan

Vi vet redan att papaya är laxerande. Men om du inte tycker om hur frukten smakar kan du göra ett te på papayabladen för att lindra förstoppning. Det beror på att de innehåller mycket fibrer.

Lindrar mensvärk

mage

Du kan dricka teet för att lindra smärtor och mensvärkOm du har hormonella problem är din mens förmodligen ganska smärtsam. I så fall kan du använda teet för att göra mensen lindrigare utan att behöva ta till speciellt mycket medicinering.

Motverkar åldrande

Papayablad innehåller aminosyror som hjälper huden att se yngre och friskare ut.  Om du dricker en kopp av teet om dagen får du fastare hy, och motverkar därmed rynkor.

Förbättrar aptiten

Om du lider av sjukdomar eller använder en viss typ av medicin är det troligt att du ofta har dålig aptit. Att dricka papayabladste förbättrar din aptit och främjar även matsmältningsprocessen.

Stärker ditt immunförsvar

Bladen innehåller mycket fytonäringsämnen som hjälper kroppen att skydda sig mot:


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.