Hur man gör gardiner med återvunnet material

Om du vill göra dina egna gardiner med återvunnet material, hittar du några mycket originella idéer i den här artikeln. Testa din kreativitet!
Hur man gör gardiner med återvunnet material

Senaste uppdateringen: 12 juni, 2023

Återvunnet material blir alltmer populärt inom dekoration och inredning. Tack vare dessa återvinningsidéer kan vi spara pengar, hjälpa miljön och samtidigt pynta våra hem. Med det i åtanke föreslår vi att göra gardiner med återvunnet material.

Dessa gardiner är lite knepiga att göra och det kräver lite tålamod. Resultatet är dock spektakulärt och alltid väldigt färgglatt. Skulle du vilja göra dina egna gardiner med återvunnet material?

Återvinning och fantasi utan gränser

Många kanske tycker att det är konstigt att återanvända föremål och ge dem nya användningar. Men syftet med att återvinna material är att ge något som anses vara skräp nytt liv. Återvinning behöver dock inte stå i strid med god smak eller elegans; allt beror på din fantasi.

Återvinningskonsten kan förvandla något tråkigt och obetydligt till ett unikt element av stort värde och nytta. Underskatta aldrig dina möjligheter och resurser. Med lite ledig tid och ansträngning kommer resultaten att glatt överraska dina besökare.

För att inspirera dig visar vi nedan hur du gör nya gardiner med återvunnet material.

Att göra gardiner med återvunnet material.
Det finns många material som du kan återvinna för att göra vackra gardiner till ditt hem. Du behöver bara använda din kreativitet.

Gardiner med återvunnet material

Allt som du lägger ner lite ansträngning på får ännu större värde. Att göra den här typen av hantverk, oavsett dina färdigheter eller kunskaper, kan förvandla en enkel gardin till ett föremål som du kommer att hålla kärt.

Det är dock viktigt att veta hur du väljer vilka material du ska arbeta med. Alternativen för att skapa din ideala gardin är egentligen oändliga, eftersom detta ju är magin med återvinning.

Valet av material beror alltid på utrymmet där de ska användas, samt på kraven på funktionalitet och genomförbarhet. Om vi till exempel har små barn ska vi inte göra en gardin som är inom deras räckhåll och som är gjord av material som lätt går sönder.

Bambu

Till att börja med kan det vara en mycket elegant och sofistikerad idé att göra en egen gardin med bambukäppar. För de av oss som bor på det västra halvklotet har bambu en exotisk och en tropisk känsla.

Du måste bara komma ihåg att den här typen av gardiner ger ett säreget ljud när de rör sig och käpparna stöter mot varandra. För vissa låter det som poesi. Men för andra, kanske inte lika mycket – i själva verket kan vissa tycka att det är störande.

En gardin av återvunnen bambu kan ha en annan användning än en vanlig gardin. Det kan hjälpa till att dela upp stora utrymmen och skapa individuella ytor, och även ge skugga.

Något mer komplicerat och mödosamt är att göra en rullgardin av bambu. Det är en mycket bra variant att hänga i fönstret, men det kräver en mer komplicerad process.

Kapsyler

Om du vill ge ett roligt och avslappnat utseende till ditt hus eller uteplats, är en gardin av plastflaskkapsyler eller lock din bästa lösning. Detta alternativ bidrar också till att bevara miljön och gör dig medveten om vikten av att återvinna plastbehållare.

Den lilla svårigheten att göra en gardin med kapsyler är att få tillräckligt många av dem. Eftersom du behöver hundratals kapsyler kan det bästa vara att också be dina dina vänner att spara dem åt dig.

Det är bra att veta vilka färger du ska välja så att du kan fokusera dina insamlingsinsatser istället för att spara flaskkapsyler som du inte kommer att använda.

En gardin gjord av flasktoppar.
Med återanvända plastflaskkapsyler kan du göra en snygg gardin att hänga upp i sovrummet eller vardagsrummet. Kan det vara något för dig?

Kaffekapslar

För familjer som konsumerar kaffe i kapslar, här är en bra idé att återvinna alla dessa små engångsförpackningar. Med nylontråd och starkt lim kan du skapa remsor till en liten gardin som skiljer till exempel köket från vardagsrummet.

Om du tålmodigt samlar ihop alla kapslar du behöver kan du skapa ett mönster eller en bild med de olika färgerna på dessa behållare. Det kommer definitivt att vara en konversationsstartare med dina gäster och fler än en kommer säkerligen att kopiera din idé.

Fler idéer till gardiner med återvunnet material

Slutligen, om du vill anpassa ditt hem ännu mer individuellt, kan du använda material som har en direkt relation till din personlighet eller intressen. Till exempel kan du tillverka gardiner med knappar, med korkar från vinflaskor, med läskflaskor, med diabilder, med CD-skivor, med tygrester eller även med rep.

Alla återvunna material som är giftfria och i gott skick kan komma till användning för att skapa en charmig och unik gardin som du aldrig skulle hitta i butik. Så vilken idé är din favorit?


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.