Intressanta tips för att inreda ett barnrum

Ditt barns rum är en väldigt viktig miljö. Det är platsen där det kommer spendera mycket tid, och det bör kunna interagera väl med denna omgivning. Men hur bör man inreda det? Hur mycket utrymme behöver barn? Det finns några viktiga riktlinjer att följa, och idag ska vi berätta om dem.
Intressanta tips för att inreda ett barnrum

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

Att inreda ett barnrum på ett bra sätt är väldigt viktigt. Det kan bli en röra av kritor, teckningar, leksaker, skor och kläder, och om rummet är litet kan situationen verkligen vara kaotisk.

Men oroa dig inte, för det behöver inte vara så.

Idag ska vi dela med oss av några trick för att inreda ett barnrum och hålla det städat. Det finns många alternativ att välja bland beroende på era preferenser såväl som utrymmet.

Barn kan känna sig mer bekväma i ett sovrum som är mysigt och reflekterar deras personlighet. Därför finns det vissa praktiska saker du inte får förbise.

Fortsätt läsa för att ta del av våra rekommendationer.

Tips för att inreda ett barnrum

Ett minimalistiskt rum

Att inreda ett barnrum minimalistiskt

Ju färre inslag barnets rum har desto enklare blir det att hålla det städat och organiserat. Barnet kommer dessutom att ha mer plats att leka på så sätt.

Möblerna ska vara funktionella och utöver en säng även inkludera ett skrivbord och en stol. Möbler som låter barnen förvara alla sina saker är också bra.

Gå dock inte till överdrift med mängden möbler, för barn behöver gott om utrymme att leka och röra sig på.

Det är heller inte bra att ha alltför många leksaker synliga. Förvara dem så att de kan tas fram ett fåtal i taget. När de plockar fram nya måste de först ställa undan de andra.

Respektera barnens preferenser

Det bästa sättet att bestämma sig för en dekor är att lyssna på barnen. Inredningen bör vara i linje med deras smak, intressen och favoritfärger.

Man får aldrig glömma att detta är deras värld, inte din. De bör kunna se den som sin egen och identifiera sig med den. Måla rummet i roliga färger.

När barnet känner sig bekvämt i sitt sovrum kommer det vilja hålla det städat. Ordning måste vara en del av leken, så se till att det finns en plats för allt.

När det kommer till att inreda rummet ska du inte glömma förvaringsutrymmen.

Förvaringsenheter

Förvaringsmöbler är viktiga

Det viktiga här är att ha platser där du kan organisera och placera barnets alla tillhörigheter.

Vill du undvika ändlösa konflikter och tjat om att hålla rummet i ordning? Det bästa du kan göra är att lära barnen att ta hand om sina leksaker genom att ge dem möbler som underlättar detta.

Behållare på hjul och lådor är alltid användbara så länge de är lämpliga för barnets ålder och längd. Man kan även lägga till etiketter med bilder så att barnet kan sortera på egen hand.

Det finns mer plats än man tror i ett litet rum, framförallt om man drar nytt av utrymmet under sängen. Det finns faktiskt många modeller med till exempel lådor som är lättåtkomliga för barnet.

Om barnets säng inte har lådor så kan du helt enkelt ställa dit några med hjul. Detta gör underverk för att hålla ordning i rummet.

Ta vara på små utrymmen för att inreda ett barnrum

Det finns många sätt och trick för att optimera små utrymmen.

För att inreda ett litet rum är det första du ska göra att vara noggrann med ditt val av säng. Det finns t.ex många hopfällbara varianter som är perfekta för små utrymmen.

Dessa typer av sängar ger gott om utrymme under dagen så att barnet kan röra sig fritt. På kvällen fäller man bara ut dem, vilket är väldigt lätt och behändigt.

En våningssäng utan underslaf är också ett bra alternativ för mindre rum. Utrymmet under är tomt och kan till exempel innehålla ett skrivbord eller bara ett utrymme för lek.

Om rummet är till för två barn kan en vanlig våningssäng vara mycket praktisk.

Väggarna i barnets rum

Glöm inte väggarna

Väggarna är också en utmärkt resurs för att maximera utrymmet. Man kan hänga både krokar och hyllor där såväl som på dörren. Kom dock ihåg att det är ett barnrum, så tänk på säkerheten.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.