Den neoklassiska inredningsstilen: med inslag från den grekisk-romerska eran

Som en dekorativ trend som innehåller antika och moderna element, går den neoklassiska inredningsstilen aldrig ur stil. Lär dig allt om det här.
Den neoklassiska inredningsstilen: med inslag från den grekisk-romerska eran

Skriven av Jonatan Menguez

Senaste uppdateringen: 04 maj, 2023

Det finns många dekorativa trendalternativ som förvandlar utrymmen till personliga och individuella. Alltifrån retroestetik till mer moderna stilar. Med den neoklassiska inredningsstilen kan du skapa sofistikerade och eleganta miljöer .

Möbler som påminner om antikens Grekland och Rom, dekorativa detaljer med enkla linjer och former eller ornament som är typiska för den klassiska eran. Alla dessa tillbehör verkar för att etablera en nyklassisk inredningsstil, som växte fram under 1700-talet men har blivit mycket populär under det nya millenniet.

Vad är den neoklassiska inredningsstilen?

När ordet neoklassisk nämns är det vanligt att man kopplar termen till en konstnärlig kategori. Nyklassicismen är i grunden en konstnärlig och litterär rörelse som under 1700-talet växte fram och lämnade den franska rokokons former bakom sig. Liksom många andra trender påverkade det också arkitektur och dekoration.

Nuförtiden är den neoklassiska dekorationsstilen ett alternativ för att dekorera interiörer med enkla linjer, antika möbler och starka färger. Huvudtanken är att skapa eleganta miljöer med måttlig utsmyckning, där inslag från den klassiska grekisk-romerska eran ingår.

Liksom andra trender inom inredning är den neoklassiska inredningsstilen byggd av en kombination av olika kulturer. Det innebär dock närvaron av vissa grundläggande material, såsom marmor eller sten.

Att implementera denna trend i hemmet genererar enkla miljöer, men som är laddade med sofistikerade dekorationer som uppnår en attraktiv balans mellan det antika och det moderna.

Esculturas griegas.
Inspirerad av Grekland och Rom räddar den neoklassiska stilen den klassiska visionen från den eran och omtolkar den.

Rörelsens ursprung

Ett mycket viktigt historiskt faktum var nyckeln till att börja popularisera den neoklassiska rörelsen. Det var upptäckten av två antika romerska städer: Pompeji och Herculaneum, som lämnades obebodda efter vulkanens utbrott i Vesuvius år 79 e.Kr. Upptäckten av ruinerna tillskrivs den spanske ingenjören och militäringenjören Roque Joaquín de Alcubierre Morales, i mitten av 1700-talet.

Utöver den historiska händelsen ökade upptäckten kärleken till Europa under det århundradet för den klassiska grekisk-romerska stilen. En smak som visades i den neoklassiska konstnärliga trenden, som härrörde från de arkeologiska ruinerna och Greklands öppnande för resenärer.

Dessa fakta kompletterades av de mer puristiska detaljerna i stilen, som redan införlivades på artonhundratalet. Enkla linjer och proportionerliga strukturer är bidragen som har format den neoklassiska inredningsstilen vi ser idag.

Vi tror att du också kan vilja läsa den här artikeln: Så inreder du ett rum i riktig vintagestil

Huvuddragen i den neoklassiska inredningsstilen

Att skapa en inredning i linje med stilen är möjligt genom att införliva lämpliga färger, möbler och ornament. Den eleganta neoklassiska miljön är inte komplicerad att implementera, men den kräver speciell utsmyckning och närvaron av material som sten, trä eller marmor.

Möbler

Det finns ett antal inredningar som fungerar bra för att passa stilen. Det är viktigt att materialen är marmor och furu eller ek. Samtidigt ska designen vara enkel och med grekisk-romerska detaljer.

Några exempel som kan användas är runda eller halvcirkelformade bord, stolar med saxben och pallar eller konkava sittplatser. Romerska divanformade sängar och fåtöljer fungerar också bra.

Färger

En av de viktigaste aspekterna i en dekorativ stil är färgpaletten. När det gäller nyklassicism dominerar neutrala toner, förknippade med vitt, grått eller beige.

De ger lugn och elegans till dina rum. För att skapa en mer trendmässig atmosfär bör de kombineras med starka färger i detaljerna, som rött, guld eller lila.

Väggar i den neoklassiska inredningsstilen

På väggarna, bortom färgerna, rekommenderas en dekorativ tapet. Du kan välja motiv, tryck och färger från den grekisk-romerska eran. Till exempel blom- eller damasttryck.

Att måla några väggar med trendens färgskala är ett annat effektivt alternativ. Men den detalj som kanske mest hänvisar till antikens Grekland och Rom är kolonner och lister.

Om möjligt kan du lägga till dessa i ett hörn eller vid någon vägg för att skapa den fulla känslan av den neoklassiska stilen. Stuckaturtekniken passar också med denna trend.

Golv

För en komplett neoklassisk inredning är det lämpligt att lägga marmor- eller stengolv. Alternativt är granit ett annat material som går att kombinera.

Tillbehör för den neoklassiska inredningsstilen

Utöver stora möbler och väggbeklädnader kan du komplettera med tillbehör som speglar och gardiner. Utgångspunkten för den neoklassiska inredningsstilen är att skapa utrymmen med bra ljusstyrka. För detta kan du använda gardiner i flera lager.

De ska vara långa och falla ända ner till golvet, samtidigt som de skapar en kontrasterande effekt. Ett annat alternativ är att inte hänga upp några gardiner alls så att du släpper in mer naturligt ljus. Speglar är element som gynnar ljuseffekten och du kan använda sådana som har neoklassiska ytbehandlingar i ramarna.

Columnas neoclásicas.
Pelare är ett måste i den neoklassiska inredningsstilen. De betecknar elegans och flyttar tanken till Grekland och Rom.

Passande ornament för den neoklassiska inredningsstilen

I denna trend är ornamentik en central aspekt, eftersom det är där referenser till den klassiska antiken kan inkorporeras mest. Ett av de bästa sätten är genom installation av marmorstatyer eller byster.

Alternativt kan även sten användas. Dessa ornament hänvisar direkt till den grekisk-romerska eran.

Också följande element kan användas:

  • Ljuskronor: en sofistikerad och funktionell accessoar, som kommer från de stora ljuskronorna i medeltida kyrkor.
  • Vaser och keramiska föremål: används främst i antikens Grekland. Om du har utrymme kan du ställa ut en amfora.
  • Tryckta tyger: bland de grekisk-romerska trycken kan du hitta typiska former och även referenser till krigare och OS.
  • Silver: ett annat bruksföremål som tillför elegans och refererar till den neoklassiska perioden.
  • Piedestaler: denna typ av stativ kan användas för olika funktioner i hemmet. Formerna påminner direkt om grekiska kolonner.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: Varm minimalism: skapa en avslappnad och varm miljö hemma

Att anpassa det klassiska till det moderna

Den neoklassiska inredningsstilen är en trend som innehåller element från antika grekiska och romerska kulturer, men kombinerat med renässansdetaljer. Det är viktigt att anpassa elementen till dina moderna tillbehör för att uppnå en sofistikerad, balanserad och funktionell inredning.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.