Varm minimalism: skapa en avslappnad och varm miljö hemma

Varm minimalism: skapa en avslappnad och varm miljö hemma

Skriven av Jonatan Menguez

Senaste uppdateringen: 31 mars, 2023

Har du hört talas om varm minimalism? Det är en stil som kombinerar inslag av klassisk minimalism med små variationer i färger, texturer och material som ger värme.

Upptäck en trend som strävar efter att skapa mysiga och glada miljöer utan att ge avkall på enkelheten “less is more”. Det är idealiskt när du vill dra nytta av områden med rätt mängd dekorationer, möbler och belysning. Ta reda på mer nedan.

Vad är varm minimalism och vilket är dess ursprung?

Som namnet antyder är varm minimalism en variant av minimalism, vilket är en konstnärlig, arkitektonisk och dekorativ trend som började på 1960-talet. I sin klassiska aspekt går denna trend ut på att minska ett områdes “röra” till ett väsentligt minimum. Syftet är att skapa en inredning i en avskalade miljö.

Det finns många strömningar som tar till minimalismen för att organisera rumsinredningar. Nuförtiden, när överdriven konsumtion och visuell överstimulering är ständigt närvarande, är tanken på att återgå till grunderna förknippad med ordning och välbefinnande.

Enligt en publikation av Journal of Environmental Psychology har röran av föremål i ett rum en negativ inverkan på oss eftersom det skapar en känsla av kaos.

I detta sammanhang håller sig varm minimalism fast vid de klassiska föreskrifterna, men med ett bidrag av färger, texturer och naturliga material. Syftet är att ersätta kylan som ofta genererar den klassiska strömmen med några ljusare inslag som söker en känsla av värme.

Vam minimalism.
Varm minimalism går ut på att behålla konceptet “less is more”, samt att integrera varma toner och olika texturer.

Miljöperspektivet av varm minimalism

Denna nya stil, som blir allt mer populär att tillämpa, har en miljövänlig sida som börjar från två vinklar. Å ena sidan från minskning av konsumtion och innehav av föremål. Enligt en Greenpeace-rapport har överdriven konsumtion en allvarlig inverkan på planeten.

Publikationen visar att det i dag utvinns 50 % mer naturresurser än för 30 år sedan. Många av dem är förknippade med ackumulering och bortskaffande av onödiga varor, och andra med närvaron av dekorativa material av naturligt ursprung, såsom trä och ekologiska tyger.

Hur du inreder med varm minimalism i ditt hem

Att skapa ett visuellt ordnat rum, avskalat från material och mysigt i sin atmosfär är en enkel uppgift när du använder varm minimalism som verktyg. Huvudsaken i denna trend är att reducera elementen till grunderna och inkludera växter, möbler med böjda linjer och färger i varma toner.

Inom denna stil kan du också ta oosouji till hjälp, vilket är en uråldrig ritual av buddhistiskt ursprung som där man renar utrymmen genom materiell avskildhet. I den meningen liknar varm minimalism klassisk minimalism, med vissa modifikationer för att skapa trevligare miljöer. Så hur implementerar vi det?

Texturer och textilier av naturligt ursprung

Ett av sätten att skapa värme i ett rum är genom textilier av naturligt ursprung. Dessa kan användas i tillbehör som kuddar, mattor och gardiner.

Tanken är att kombinera fibrer som bomull, linne eller ull med klassiska material som marmor eller cement. Notera att man inom varm minimalism prioriterar släta ytor framför mönster.

Varm färgskala

I sin klassiska variant använder denna trend vitt som centralfärg och olika gråa nyanser som ett komplement. Varm minimalism innehåller å sin sida vissa andra nyanser som ger värme till rummet.

Brunt, ockra, beige och jordnära färgnyanser – men mjuka sådana – är bra alternativ för att skapa ljus och värme.

Möbler och material

När det gäller möbeldesign är tanken att minska den visuella styvheten som skapas av minimalismens raka linjer. Därför lägger man gärna till rundade möbler. Denna applikation har vissa gemensamma drag med den nordiska dekorationsstilen.

Huvudmaterialet är trä, eftersom det ger färg och värme till rummet. Samtidigt är det av naturligt ursprung, och passar därför perfekt med trenden. Vi måste hur som helst tänka på att prioritera kvalitet framför kvantitet. Tanken är att försöka hålla utrymmena avskalade från onödiga föremål.

Växter

Det allra bästa naturliga bidraget i dekorationen är växterna. För en trend som söker avkoppling, värme och en återgång till det väsentliga är det avgörande att ha en grupp inomhusväxter i dekorationen. Några passande exemplar är paradisträdet, fikus, kentiapalm och kalanchoe.

Belysning

Insläppet av naturligt ljus är viktigt i varm minimalism. Testa gärna olika sätt för att skapa detta, som att hänga upp ljusa gardiner som inte blockerar fönstren för mycket. För kvällstimmarna rekommenderas det att använda artificiell belysning som ger värme i olika toner.

Varm minimalism.
Att dra nytta av naturlig belysning är nyckeln till att ge värme till hemmet.

Vikten av ordning och reda i varm minimalism

Som du kanske märker tar denna stil drag från minimalism och nordisk inredning. Den förlorar dock inte ordningens centralitet som rummets visuella prioritet. Ett städat rum har positiva effekter på humöret, som också författaren Marie Kondo visat.

Dessutom, om du har rätt och nödvändiga föremål är det lättare att fördela dessa runtom och anpassa dem för utrymmet. Enligt studier förmedlar vi ett budskap om vår egen identitet genom de föremål som finns i hemmet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.