Hur man blir en mer organiserad person

Det går att bli mer organiserad och få dagen att bli lite längre och gå lite smidigare. Vi berättar vad organiserade människor gör och hur du kan bli en av dem!
Hur man blir en mer organiserad person

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Blir du frustrerad mot slutet av dagen när du inser att du bara lyckats genomföra två av de tio aktiviteter du hade planerat? Det är väldigt vanligt att man känner att det inte finns tillräckligt med timmar på dygnet. Organisation är nyckeln till att göra rutinen effektiv, men för det måste du lära dig att bli en mer organiserad person.

De som är organiserade gör inte mer än vad de skriver i sin agenda, där de håller en grundlig överblick över vad de behöver göra.

I denna mening, när dagen är slut, lägger de 10 minuter på att planera nästa dags aktiviteter och markera de som är prioriterade. Dessutom är de inte bara prydliga i sina anteckningar, utan de håller även ordning och reda i sina arbets- eller studierum.

Tips för att vara en mer organiserad person

Vi ska dela med oss ​​av några tips som kan hjälpa dig att bli lite mer organiserad och få dig att känna att dagen har varit produktiv. Vi bör betona att du kan använda dessa tips inom alla områden av ditt liv, oavsett om det gäller ditt hem, ditt arbete eller ditt liv i allmänhet.

Använd listor för att bli mer organiserad

Att skriva listor är en mycket bra början till att bli en mer organiserad person. Det finns program och appar utformade för att skapa listor med klassificeringar, färger eller prioriteringar. Att använda dig av en klassisk anteckningsbok är dock alltid ett bra val.

Samtidigt är det viktigt att först avgöra vilken aktivitet som är mest akut och vilken som är tråkigast att utföra. Den världsberömda talaren, Brian Tracy, talar i sin bok Eat That Frog! om att när man gör klart det man har förutsatt sig att göra, så börjar allt gå mycket snabbare.

Du bör också se till att du inte försöker förlita dig på ditt minne, hur bra det än är. Det bästa är alltid att skriva ner allting så att du inte hamnar i att fråga dig själv “Vad skulle jag göra nu igen?”. Genom att göra anteckningar minskar du missförstånd och förvirring.

kvinna skriver i anteckningsbok
Att skriva listor i en anteckningsbok är fortfarande ett klassiskt sätt att förbättra din organisation.

Allt har sin plats

Du kommer att bli förvånad om du lägger ihop den tid du slösar på att exempelvis leta efter dina bilnycklar för att du inte lagt dem på rätt plats. Laddare, mobiltelefoner, papper, pennor, kläder, leksaker i hem där det finns barn… allt måste ha ett tilldelat utrymme, och detta måste respekteras. Annars kommer du att ägna hela dagen åt att leta.

Ett av tipsen från Marie Kondo, expert på hur vi städar upp i våra hem, är att när du går från ett rum till ett annat ska du ta med dig något. Det vill säga att du ska passa på att på vägen ta med dig kläderna som ligger kvar i köket till exempelvis sovrummet. Det är väldigt enkelt och det kommer att spara dig mycket tid.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: 5 städvanor för att hålla huset i ordning

Rensa upp din dator för att bli mer organiserad

Om du arbetar med en dator bör den vara organiserad, med ett rent skrivbord och information tillgänglig direkt. Använd mappar och undermappar för att klassificera dina dokument.

Detsamma gäller för bokmärken i webbläsaren. Det är viktigt att ha kataloger med webbplatser som har gemensamma funktioner eller som innehåller liknande information. Till exempel nyheter, leverantörer, kunder, betalplattformar, banker, filmer m.m.

Det kan verka självklart, men många gånger lägger vi till ett nytt bokmärke till våra favoriter, som vi sedan glömmer bort. Detta kräver tid att städa upp nästa gång vi loggar in.

Gör en sak i taget

Det är bättre (och mer produktivt) att fokusera din uppmärksamhet på en aktivitet i taget. På så sätt blir du inte distraherad eller slösar bort energi på att försöka göra flera uppgifter samtidigt, vilket ofta leder till att du inte kan slutföra någon av dem.

Upprätthåll ordnade rutiner

Livet består av olika system: arbete, sysslor, hem, matlagning, shopping. Varje system ställer olika krav på oss. Vi föreslår att du går igenom de system du har i ditt liv och organiserar dem ett efter ett. På så vis vet du vilka aktiviteter vart och ett kommer att kräva av dig.

Du kanske är intresserad att läsa den här artikeln: Mina rutiner ger mig inte tid att vila – vad gör jag?

Fördelarna med att vara en organiserad person

När organisation är en del av ditt liv kommer du att kunna njuta av fördelarna med ordning och reda. Här är 3 fördelar som du kommer att kunna se med en gång:

1. Du sparar tid

Genom att ha allt planerat dagen innan börjar du dagen med mindre att göra. Medan du äter frukost kan du gå igenom din agenda och börja dagen utan överraskningar, som glömda förfallodatum eller försenade räkningar.

Organiserade människor lämnar inte heller något bakom sig till nästa dag. De städar med andra ord sitt kök på kvällen så att allt är på plats innan de går och lägger sig. Tro oss: Du kommer att börja din morgon med en annan syn på dagen!

en mer organiserad frukost för hela familjen
Du kan äta en stressfri och lugn familjefrukost om du organiserar kvällen innan.

2. Livet blir lättare

Allt handlar om att minska ner och förenkla. Genom att till exempel ha en enkel lista har du allt på ett ställe och du glömmer inte födelsedagar eller att betala din elräkning.

3. Din stressnivå blir lägre

Allt vi har tagit upp i den här artikeln leder oss till att minska våra stressnivåer. På så sätt överväldigar vi inte oss själva genom att försöka uppnå saker vi redan vet i förväg att vi inte kommer uppnå. Istället förlitar vi oss på listan vi har gjort och håller oss till den.

Att vara en mer organiserad person är en givande förändring

Ett av de största nöjena är att ta en penna och bocka av en aktivitet du har genomfört. Det ger en stor känsla av tillfredsställelse och uppfyllelse.

Kom ihåg att vara snäll mot dig själv och sätta upp dagliga mål som du kan uppnå. På så sätt slipper du frustrationen över att inte kunna utföra alla de uppgifter du satt upp för dig själv. Listor måste vara realistiska och genomförbara. Har du nu redan din lista redo för imorgon?


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Kondo, M. (2016). La felicidad después del orden (La magia del orden 2): Una clase magistral ilustrada sobre el arte de organizar el hogar y la vida. Aguilar.
  • Tracy, B. (2017). Eat that frog!: 21 great ways to stop procrastinating and get more done in less time. Berrett-Koehler Publishers.
  • Tracy, B. (2015). Liderazgo(Vol. 1). Grupo Nelson.
  • Tracy, B. (2014). Time Management (The Brian Tracy Success Library).
  • Mortimer, J. T. (2018). Social psychological aspects of achievement. In Generating social stratification(pp. 17-36). Routledge.
  • Olivera, L. M. H. (2019). Marie Kondo. Archivamos, (113), 38-39.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.