5 steg för att programmera ditt undermedvetna

Du kanske inte kan kontrollera ditt undermedvetna, men du kan lära det att vägleda dig via din intuition, för att leva helt och hållet i nuet.
5 steg för att programmera ditt undermedvetna

Senaste uppdateringen: 30 december, 2018

När ordet “undermedvetna” yttras tänker många omedelbart på psykoanalys. Idén om att vi karaktäriseras av allt som ligger under vårt medvetandes yta dyker också upp. Denna del av sinnet är faktiskt vad som agerar som en motor för många av sakerna vi gör. Den vägleder oss i våra dagliga reaktioner och sätt att interagera med folk omkring oss.

När vi introduceras till en ny person tar det till exempel inte lång tid för oss att utvärdera om vi gillar personen eller inte. När vi går nedför trappan och missar ett steg reagerar vi vanligtvis på bråkdelen av en sekund för att återfå balansen.

Det finns många saker vi gör automatiskt och många svar vi ger utan att analysera och rationalisera. Generellt finns det många beteenden som kommer från denna undermedvetna struktur.

Men tänk om vi sade att det finns ett sätt att komma in i denna svarta låda för att lära känna den bättre och till och med kontrollera den – i syfte att programmera ditt undermedvetna? Att göra det skulle vara ett fantastiskt sätt att agera med större säkerhet och mindre rädsla så att du kan göra om dig själv till en friare, mer komplett och lyckligare människa.

Idag ska vi tala om just detta.

Ditt undermedvetna är ditt sinnes autopilot

Inget du hittar i ditt undermedvetna är arbiträrt eller av misstag. Ditt undermedvetna är hem till essensen av allt du genomgått, sett och känt. Det är nästan en “skräplåda” där ditt väsens kompass och allt som händer med dig förvaras.

Allt du genomlevt lämnar ett känslomässigt avtryck i enlighet med hur du bearbetat det. Det gör så att du kan skapa vissa associationer, korrekta eller inte, baserat på sakerna du upplevt:

“Folk som ser mig i ögonen är pålitliga eftersom min mamma såg på mig så”, “män som undviker att titta på mig när de pratar med mig är farliga eftersom min första pojkvän gjorde så, och han sårade mig svårt”.

Därför lämnar allt du genomlevt ett avtryck i ditt undermedvetna, och det gör att du förmodligen tolkar verkligheten i enlighet med denna förvarade information. Ditt undermedvetna är vad som låter dig snabbt svara när det inte finns tid att tänka på saker.

Det finns flera saker det kan svara på, såsom: “borde jag acceptera jobberbjudandet?” “är det en bra idé att ge mitt telefonnummer till min nya vän?” “vilken väg borde jag ta, höger eller vänster?”

Vad får jag ut av att “programmera mitt undermedvetna”?

Ensam siluett med fjärilsvingar

Det finns många anledningar till att vilja programmera ditt undermedvetna:

 • För att lära känna dig själv bättre.
 • För att korrigera dåliga vanor (rökning, stress, ångest, depression, självförtroende).
 • För att skapa en verklighet som passar dina önskningar bättre.

Att programmera ditt undermedvetna kan hjälpa dig att bli den person du verkligen vill vara.

Innan du programmerar ditt undermedvetna ska du veta vad det involverar

Det är en enkel idé: ingen kan ändra inredningen hemma om man inte vet vad som finns i huset till att börja med. Den vanligaste situationen är att det finns mörka rum som ljuset inte berört på lång tid. Dessa är platser där dina rädslor och begränsande tankar finns, de som hindrar dig från att vara lycklig.

Därför är det viktigt att lära sig om problemområdena i ditt undermedvetna, så att du kan läka dem innan du riktar det mot hälsa och prestation.

För att komma dit måste du göra följande:

Lär dig att sammankoppla med ditt undermedvetna

Färgglada skepnader flödar ur det undermedvetna
 • Var uppmärksam på din intuition. Aningar är faktiskt budskap som ditt undermedvetna skickar till ditt medvetna sinne. Därför är de bitar av information som kan ge dig ledtrådar om vad som finns på insidan och vad du försöker säga till dig själv.
 • Skriv en drömdagbok. Lägg ett anteckningsblock på nattduksbordet och skriv om varje dröm du har. Gör det så snart du vaknar, innan du glömmer. Senare kan du analysera dem och fråga dig själv vad drömmarna betyder.
 • Utöva meditation. Hitta en lugn stund under dagen för att meditera. Tänk på det som en halvtimme där du sammankopplar med dig själv.
 • Måla mandalas. Det är ett sätt att fokusera dig i vad som är här och nu, så att du även kan sammankoppla med dig själv.
 • För en dagbok. Skriv ned dina tankar, dina minnen och dina känslor. Det är det perfekta sättet att skapa ett litterärt arkiv där din essens och lite av ditt undermedvetna kan komma ut.

5 steg för att programmera ditt undermedvetna

Det är viktigt att jobba med det tidigare steget, självinsikt, innan du går vidare till denna fas. Det är bara efter att du har hittat dina svagheter som du kan påbörja denna process av inre förändring och direkt närma dig programmeringen av ditt undermedvetna.

Du måste komma ihåg en viktig sak: var konsekvent. Dessa övningar måste utföras dagligen, så var tålmodig. Förändringar kommer inte ske över en natt, efter en vecka eller ens en månad.

Notera följande steg:

1. Visualisera

Utöva visualisering varje dag. Föreställ dig själv i din bil. Du sitter i förarsätet, du håller i ratten och du vet exakt var du ska köra.

 • Du känner en skön bris mot ansiktet och ser en lugnande soluppgång komma över horisonten, och den fyller dig med hopp.
 • Den punkten på horisonten är var dina mål är. Du kör mot dem med säkerhet och utan rädsla. Ingen stoppar dig.

2. Använd positiv bekräftelse för att ge dig själv styrka

För att programmera ditt undermedvetna ska du komma fram till fraser som fungerar för dig: “Jag förtjänar att vara lycklig och inget kan stoppa mig. Mina värsta fiender finns i mitt sinne, och jag har redan besegrat dem.”

Upprepa dessa bekräftelser ofta, speciellt innan du går och lägger dig.

3. Lev “här och nu”

Var sammankopplad med vad som händer i nuet. Om du fokuserar uppmärksamheten på det förflutna eller framtiden kommer ditt undermedvetna förråda dig, för det är här och nu som möjligheternas dörrar öppnas.

4. Gör en sak i taget

Undvik multitasking. Stressen av att göra hundra saker samtidigt kommer höjas och bli till ett monster för din inre frid. Lär dig hur man flödar med varje sak man gör i nuet. Det är där du ska fokusera all din energi.

5. Stoppa vandrande tankar

Flicka omringas av en grupp svalor

På det stora hela har du ett mål: att vara lycklig, att vara dig själv, att bli personen du verkligen vill vara. Vet du vem som kan hindra dig från att komma dit? Du, med dina vandrande tankar. Du får inte längre tänka: “jag kan inte eftersom jag misslyckats tidigare” eller “jag bryr mig inte för jag kommer säkert bara göra mig själv besviken.”

Programmera ditt undermedvetna och omfamna ett mer självsäkert, moget, mäktigare undermedvetet, som kör dig dit du vill: en värld av absolut frid och lycka.

Huvudbild från wikiHow.com


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Stajkovic, A.D., Locke, E. A., & Blaire, E. (2006). “A first examination of the relationships between primed subconscious goals, assigned conscious goals, and task performance”. Journal of Applied Psychology5: 1172–1180
 •  Henri F. Ellenberger, The Discovery of the Unconscious (1970)
 • Laplanche, Jean & Jean-Bertrand Pontalis (1967). Diccionario de Psicoanálisis, Paidós, B. Aires 9ª. Edición 2007, p. 414
 • Kasala ER, Bodduluru LN, Maneti Y, Thipparaboina R, “Effect of meditation on neurophysiological changes in stress mediated depression”, Complement Ther Clin Pract. 2014 Feb;20(1):74-80.
 • Dahl CJ, Lutz A, Davidson RJ, “Reconstructing and deconstructing the self: cognitive mechanisms in meditation practice”, Trends Cogn Sci. 2015 Sep;19(9):515-23.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.