Fördelar och nackdelar med en köksbänk i kvarts

Fördelar och nackdelar med en köksbänk i kvarts

Senaste uppdateringen: 02 april, 2023

Men en köksbänk i kvarts kan du ge en särskild estetik till ditt kök. De är också mycket hållbara, kräver endast lite underhåll och finns i en mängd olika färger.

För att vara mer exakt är dessa ytor gjorda av malda partiklar av kvarts bundna tillsammans av ett harts. Som beskrivs i en publikation i Mineralogical Magazine utvinns kvarts från magmatiska, metamorfa och sedimentära bergarter. Det används som råvara för olika industriella projekt.

Vilka är då fördelarna och nackdelarna med bänkskivor gjorda av detta material? Om du funderar på att installera en hemma är det bra att först ha svaret på dessa frågor.

Fördelar med en köksbänk i kvarts

En bänkskiva är en grundläggande del i varje kök. Den fyller en relevant funktion, eftersom det är en yta som vi använder dagligen för olika uppgifter. Dessutom ger det estetik och design i rummet. Därav vikten av att välja ett attraktivt och hållbart tillverkningsmaterial som är lätt att hålla rent.

Som en artikel publicerad i Procedia Economics and Finance beskriver så finns kvarts i naturen med olika renhetsgrader. Den finns dessutom till försäljning i olika kvaliteter för industriella applikationer. Av denna anledning kan du hitta olika typer av bänkskivor på marknaden och välja den du tycker passar bäst för just ditt kök. Vilka är då fördelarna me den köksbänk i kvarts?

Kvartsbänkskivor.
En av de främsta fördelarna med en köksbänk i kvarts är att den ger köket estetik tack vare sitt eleganta utseende.

Motståndskraftig och hållbar

Detta är en av de mest enastående egenskaperna hos detta material, och är antagligen vad som får många att välja det, utöver den eleganta stil som materialet tillför köket.

Kvarts är vanligtvis motståndskraftigt mot fläckar, repor och måttliga temperaturer. Det är också mindre benäget att spricka eller bli skadat, om inte påverkan är betydande.

Du kanske också är intresserad av: Fördelar och nackdelar med att ha ett kök med köksö

För den som är mån om hygien är en köksbänk i kvarts ett bra val. Eftersom det är ett vattentätt material kan varken bakterier eller andra mikroorganismer tränga sig in i ytan.

Samtidigt gör dess släta yta det lättare att rengöra, och matpartiklar fastnar inte.

Ett brett utbud

Lyckligtvis finns det ett brett utbud av färger och mönster på marknaden, så du har många alternativ att välja mellan. Tänk på att en pluspunkt med kvarts är att det inte missfärgas. Därför, om du håller bänkskivan polerad och välskött, kommer du att ha en bänkskiva som ser ut som ny under lång tid.

Prisvärt

Jämfört med andra material som granit och marmor är kvarts vanligtvis billigare. Om du dessutom tar hänsyn till de andra fördelarna vi har nämnt kan du se det som ett bra val.

Nackdelar med en köksbänk i kvarts

Trots alla fördelar finns det även vissa andra aspekter som du bör tänka på innan du köper en en köksbänk i kvarts till ditt kök.

De tål inte höga temperaturer

Som vi har nämnt tål kvarts måttliga temperaturer. Det innebär att det inte tål höga temperaturer. Detta är faktiskt en av de största skälen till att inte skaffa denna typ av bänkskiva.

Detta beror på de material som man använder vid tillverkningen, såsom harts. Dock krävs en intensiv och långvarig värme för att bänkskivan ska förstöras.

Svårt att reparera vid skador

Även om det är ett resistent material, kan det finnas fall där det går sönder på grund av en kraftigt stöt med ett tungt föremål. Och en skada i en köksbänk i kvarts är svår att reparera. När detta händer rekommenderar de flesta specialister att byta ut köksbänken helt och hållet.

Att välja en bänkskiva.
När du väljer en köksbänk i kvarts, tänk på att den inte tål särskilt höga temperaturer.

Är det då ett bra val med en köksbänk i kvarts?

Ja, om du tar hänsyn till det stora utbudet av färger och mönster att välja mellan, såväl som hållbarhet, motståndskraft och enkelt underhåll, är dessa ett bra alternativ. Du kan dock jämföra deras fördelar och nackdelar med andra material som marmor eller granit.

Om du slutligen bestämmer dig för kvarts, kom ihåg att det finns olika kvaliteter av materialet. Vissa är tillverkade med blandningar av annan natursten eller med industriavfall från keramik, glas, kiseldioxid och speglar. Försök att välja kombinationer med stenar, eftersom de är mer motståndskraftiga och hållbara.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Götze, J. (2009). Chemistry, textures and physical properties of quartz — geological interpretation and technical application. Mineralogical Magazine, 73(4), 645-671. doi:10.1180/minmag.2009.073.4.645
  • Platias, S., Vatalis, K. I., & Charalampides, G. (2014). Suitability of Quartz Sands for Different Industrial Applications. In Procedia Economics and Finance (Vol. 14, pp. 491–498). Elsevier BV. https://doi.org/10.1016/s2212-5671(14)00738-2

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.