10 fettbrännande helt naturliga livsmedel

Visste du att havre är ett av de mest hälsosamma och kompletta livsmedel vi kan äta? Utöver att göra oss mätta kan havre även förbättra matsmältningen och hjälpa oss snabba på ämnesomsättningen.
10 fettbrännande helt naturliga livsmedel
Carlos Fabián Avila

Granskad och godkänd av läkare Carlos Fabián Avila.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Vi vet alla att fettförbränning och viktnedgång inte är enkelt, men det är heller inte omöjligt. Oavsett om det är för att du vill ha bättre figur eller hälsa (eller båda) är viktnedgång ett uppnåeligt mål, så länge du bara försöker tillräckligt och är målmedveten.

Du ska inte låta dig luras av de produkter och “mirakeldieter” som lovar att du ska gå ned massor av kilon på kort tid. Det är sant att vissa av dessa produkter är hjälpsamma som kosttillskott, men att ta bara dem kommer inte ge dig några resultat. Vissa av dessa produkter eller strikta dieter har dessutom bieffekter på din hälsa, vilket är varför vi inte rekommenderar dem.

Det bästa sättet att bränna fett och gå ner i vikt är att ha en väldefinierad, hälsosam kostplan och att träna regelbundet. Dessa två faktorer har mer påverkan på din kropp och är nyckeln till att ha en hälsosam vikt.

Med detta i åtanke ska vi visa dig några naturliga fettbrännande livsmedel du kan införliva i din diet och komplettera din viktnedgångsrutin med.

Grönt te är fettförbrännande

Grönt te är fettbrännande

Grönt te har blivit väldigt populärt under senare år eftersom studier har visat att dess egenskaper hjälper till att kontrollera viktnedgång, även om du har en kost som är rik på fett.

Forskare vid Pennsylvania State University kom fram till detta och fann att detta te sänker din förmåga att absorbera fett i livsmedel och höjer ämnesomsättningen, vilket är nyckeln till att bränna fett.

Vattenmelon är fettbrännande

Vattenmelon är, precis som vanlig melon, ett livsmedel rikt på vatten som verkligen stödjer viktnedgångsdieter. Detta livsmedel får oss att bli mätta och har antioxidanter och näringsämnen som stimulerar fettbränning. Regelbunden konsumtion av vattenmelon kan hjälpa dig bränna fett, framförallt i bukområdet.

Äpple

Ät ett äpple!

Äpplen har precis som päron en komponent vid namn pektin som hjälper till att avgifta kroppen och förebygger dåligt kolesterol. Dessa frukter är perfekta för viktnedgång eftersom de är rika på vitamin C, betakaroten, kostfibrer, fytosteroler, flavonoider, antioxidanter, vitaminer och mineraler.

Vindruvor

Vindruvor och russin är utmärkta livsmedel för avgiftning för de som vill gå ned i vikt. Att konsumera dem hjälper till att kontrollera kolesterolet eftersom de är rika på kalium och vitamin B. Ett bra alternativ för att bränna fett med vindruvor är att följa vindruvsdieten (obs, engelsk text).

Tomat

Tomater aktiverar ämnesomsättningen

Tomater är en av de grönsaker som innehåller minst antal kalorier: en tomat innehåller bara 33 kalorier. Detta livsmedel är perfekt för viktnedgång eftersom det är rikt på antioxidanter, vitaminer och mineraler som hjälper till att avgifta kroppen, aktiverar ämnesomsättningen och ökar elimineringen av fett.

Råa grönsaker

Råa grönsaker, speciellt gröna bladgrönsaker, tillhandahåller stora mängder vatten för kroppen och är fattiga på kalorier. Du kan äta dem i sallader eller blandade i en shake. Vi rekommenderar spenat, morot, tomat, vårlök, sallad, selleri och äggplanta, bland andra.

Ägg

Ägg gör dig mätt

Trots att ägg för sig själva inte har fettbrännande egenskaper är de starkt rekommenderade för dieter där du vill gå ner i vikt på ett hälsosamt sätt.

Att äta två ägg per dag hjälper dig att gå ned i vikt, framförallt om du äter dem till frukost. De gör att du känner dig mätt. Det är även en källa till protein och energi, vilket gör det lättare för dig att fullfölja viktnedgången.

Havre

Havre är ett av de mest hälsosamma livsmedel du kan äta. Det är rikt på komplexa kolhydrater samt fibrer och proteiner, vilket är anledningen till att det klassas som ett spannmål med lågt glykemiskt index. Det innehåller även omättade fetter och utmärkta mikronäringsämnen som ger dig energi. Det gör att du känner dig mätt, förbättrar matsmältningen och hjälper till att förbättra ämnesomsättningen.

Soppa

Soppor mättar hungern

En bra grönsakssoppa kan bli din främsta bundsförvant under viktnedgången. Till skillnad från andra rätter innehåller soppor få kalorier, mättar hungern och låter dig njuta av grönsakernas alla fördelar samtidigt som du njuter av en utsökt måltid. Du kan variera sopporna med grönsaker, kyckling, havre eller ris.

Fisk

Fisk är en av de bästa källorna till protein som finns och innehåller nyttiga fetter. De flesta fiskar är magra och utgör en stor källa för omega-3. Bland rekommenderad fisk hittar vi sjötunga, kummel, torsk, bläckfisk, pangablecka, svärdfisk och sill.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Rothenberg DO., Zhou C., Zhang L., A review on the weight loss effects of oxidized tea polyphenols. Molecules, 2018. 23 (5): 1176.
  • Chung WSF., Meijerink M., Zeuner B., Holck J., et al., Prebiotic potential of pectin and pectic oligosaccharides to promote anti inflammatory commensal bacteria in the human colon. FEMS Microbiol Ecol, 2017.
  • Rowles JL., Ranard KM., Smith JW., An R., Erdman JW., Increased dietary and circulating lycopene are associated with reduced prostate cancer risk: a systematic review and meta analysis. Prostate Cancer Prostatic Dis, 2017.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.