WaRu-metoden: gå ner i vikt med intervaller

WaRu-metoden är ett skonsamt sätt att starta eller återuppta fysisk aktivitet. I allmänhet hjälper det dig att gå ner i vikt och tona dina muskler när du inte kan träna hårdare. Hur går denna metod till? Läs den här artikeln för att lära dig mer!
WaRu-metoden: gå ner i vikt med intervaller

Senaste uppdateringen: 21 januari, 2021

WaRu-metoden är en alternativ träningsmetod för att få tillbaka konditionen och gå ner i vikt utan risk för skada efter längre perioder av fysisk inaktivitet. Det kan vara ett bra alternativ för personer som inte kan genomföra hårda och intensiva träningspass eller som just har återvänt till sina träningsrutiner.

Vad består denna metod egentligen av? Vilka är fördelarna?

I den här artikeln ger vi dig svaret på alla dina frågor. Vi listar också de viktigaste fördelarna med denna metod och berättar hur du gör det.

Vad är WaRu-metoden?

Namnet på denna metod kommer från en kombination av orden walking and running. Som namnet antyder är det alltså en fråga om att återuppta eller starta upp fysisk aktivitet genom att växla mellan dessa två aktiviteter under samma träningspass. Det handlar alltså om att kombinera gång- och löpintervall.

WaRu-metoden: skor som går
WaRu-metoden består av att gå och springa i intervaller. Det är en mild träningsmetod.

Vi tror att du kommer att gilla den här artikeln: Att springa hjälper dig att bli av med negativa känslor

Vilka är fördelarna med denna metod?

Oavsett om du har bestämt dig för att börja träna efter en tid som stillasittande eller om du är en van idrottare som inte har tränat på några månader, har WaRu-metoden några intressanta fördelar.

Du bör dock komma ihåg att att det är att vara i god fysisk form får hjärt- och kärlsystemet att fungera korrekt. Detta innebär att lungorna och hjärtat fungerar bra och kan anpassa sig till intensiteten i aktiviteten för att fortsätta att förse kroppen med blod och syre.

Å andra sidan ser en god fysisk kondition till att att muskler, senor och rörelseorgan är i god form för att utföra den aktivitet du vill utföra, med den intensitet du vill.

Men problem kan uppstå om du börjar träna plötsligt genom att kräva för mycket av dig själv. Kroppen kanske inte reagerar som den ska. Som en konsekvens kan risken för senskador, muskelbristningar, yrsel och andra negativa effekter öka.

Oavsett om du planerar att börja en ny aktiv livsstil eller återuppta din gamla träningsrutin, måste du se till att du ger ditt hjärta och cirkulationssystem en chans att anpassa sig. På detta sätt kan du gradvis förbättra ditt fysiska tillstånd utan att du drar på dig skador.

Hur börjar jag med WaRu-metoden?

Det första du bör tänka på innan du börjar med någon fysisk aktivitet är att förbereda och värma upp din kropp. En bra uppvärmning skyddar dig mot alla typer av skador. När du väl har värmt upp och valt var du ska träna kan du sätta igång.

Dessutom måste du hitta din egen rutin och bestämma längden på intervallen så att du inte överanstränger dig själv. Under de första dagarna kan du till exempel växla mellan att springa en minut och gå i fyra minuter under totalt tjugo till trettio minuter.

Efter några dagar kan du ändra dessa intervall för att öka intensiteten. Således kan du fortsätta med en serie med två minuters löpning och tre minuters promenad. Försök sedan springa i tre minuter och gå två. Därefter ökar du längden på din löptid och minskar i samma takt din gångtid, tills du kan springa hela intervallet.

För att göra denna typ av träning ännu mer effektiv bör du se till att du hela tiden är i rörelse och anstränger dig på en lagom nivå. Det betyder att du inte går som om du är på en lugn promenad, utan i rask takt. Detta hjälper också till att tona överkroppen, dvs bröstet och armarna.

WaRu-metoden: kvinna joggar

Fördelarna med denna metod

Att starta eller återuppta en aktiv livsstil kommer alltid att förbättra din hälsa. Om du också kan komplettera den här träningen med en hälsosam kost, kommer du garanterat att känna av de positiva fördelarna. När du tränar regelbundet kommer du gradvis att märka resultat som följande:

Om du, utöver detta, gör det på ett säkert och ansvarsfullt sätt genom att anpassa träningspassen till din fysiska förmåga och träna i din egen takt, skyddar du dig också mot skador.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Koplan JP, Powell KE, Sikes RK, Shirley RW, Campbell CC. An Epidemiologic Study of the Benefits and Risks of Running. JAMA J Am Med Assoc. 1982 Dec 17;248(23):3118–21.
  • Clement DB, Taunton JE, Smart GW. Achilles tendinitis and peritendinitis: Etiology and treatment. Am J Sports Med. 1984;12(3):179–84.
  • van Mechelen W. Running Injuries: A Review of the Epidemiological Literature. Vol. 14, Sports Medicine: An International Journal of Applied Medicine and Science in Sport and Exercise. Springer; 1992. p. 320–35.
  • Subotnick SI. The Biomechanics of Running Implications for the Prevention of Foot Injuries. Vol. 2, Sports Medicine: An International Journal of Applied Medicine and Science in Sport and Exercise. 1985. p. 144–53.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.