Vintermat som hjälper dig att gå ner i vikt

februari 4, 2019

Vi vill alla hålla oss i form och försöka vara nyttiga. Men på vintern blir de fysiska omständigheterna ofta svårare, delvis på grund av att vi kanske inte kan träna eller för att skafferiet är fullt med fettrik mat. I den här artikeln ska du få lära dig vilken vintermat som hjälper dig att gå ner i vikt.

För i själva verket kan vi hålla oss i form hela året, och det är kosten som är nyckeln till det. Nedan berättar vi om 4 livsmedel för vintern som hjälper dig att hålla vikten.

Vintermat som hjälper dig att gå ner i vikt

1. Nötter

Nötter är bra vintermat som hjälper dig att gå ner i vikt

Eftersom de är kaloririka brukar man tro att man snarare går upp än ner i vikt av nötter. Men det stämmer inte riktigt. Nötter ger oss den energi vi behöver för att hålla våra kroppar varma. De innehåller också mängder av väldigt nyttiga fettsyror, vilket hjälper till att minska kolesterolet.

Dessutom innehåller de antioxidanter och fytosteroler, vilka är viktiga näringsämnen för förebyggandet av sjukdomar kopplade till övervikt, bland annat hjärtsjukdomar och högt kolesterol. De innehåller också betydande mängder av vitaminer och mineraler, så nötter är mycket näringsrika.

Med det sagt bör man inte äta hur mycket nötter som helst: en handfull om dagen (50 g) räcker för att ge kroppen tillräcklig näring. Ett bra tips är att äta nötter innan träningspasset.

2. Havregrynsgröt

Om du vill ha en varm frukost som hjälper till att bekämpa vinterförkylningen och också hjälper dig att hålla vikten är gröt det perfekta alternativet. Om gröt är känt för någonting så är det att den är väldigt mättande, mycket mer mättande än andra vanliga spannmål. Havregrynsgröt är en bra vintermat som hjälper dig att gå ner i vikt.

Det finns även undersökningar som visar att om man äter gröt till frukost gör det att man äter mindre mat under resten av dagen, speciellt till lunchtid. Det hjälper till att hålla figuren eftersom man äter färre extra kalorier, så med tiden går man ner i vikt.

Det är också rik på zink, fosfor, fiber och vitamin B1. Det innehåller även probiotika vilket främjar tillväxten av goda bakterier i tarmarna och påverkar därför hur kroppen lagrar fett.

3. Grönt te

Grönt te är bra vintermat

Grönt te ger dig en bra start på vintermorgonen. Det är en god och nyttig dryck med många fördelar. Grönt te är en kraftfull diuretika, och har därför alltid använts i dieter och för viktnedgång. Att dricka en kopp grönt te om dagen minskar aptiten.

  • Grönt te är rikt på antioxidanter, särskilt katekiner. Koffeininnehållet gör det också till ett effektivt stimulansmedel.
  • Dessa två komponenter reagerar tillsammans och aktiverar kroppens ämnesomsättning. De hjälper till att främja lipolys (mobiliserar fetter så att de kan brytas ner).
  • Grönt te är alltså en bra hjälp när man vill gå ner i vikt, även om dess effekter inte är tillräckligt starka för att de ska kunna räknas i kliniska termer.
  • Grönt te har också andra väsentliga goda effekter för kroppen, som att hjälpa till att lindra värk efter träning.

4. Granatäpple

Granatäpple är väldigt nyttig vintermat

Granatäpple är en sann vinterjuvel. Den är bra vintermat som hjälper dig att gå ner i vikt. Tyvärr är det en frukt som många inte ens tänker på.

Men granatäpple har en stor mängd med egenskaper som är bra för hälsan. Några av de viktigaste är att den är antiinflammatorisk och innehåller en massa antioxidanter och mineraler (fosfor, järn, kalium och magnesium), något som också är bra för att förebygga vinterförkylningar.

  • En annan positiv aspekt med granatäpplen är att de består av 85% vatten. Det är bra att hålla i minnet, eftersom livsmedel med högt vatteninnehåll är mer mättande och håller hungern borta en längre tid.
  • Granatäpplen innehåller också en del kalorier, 68 kalorier per 100 gram. Tänk på att sockerkällan till dessa kalorier är naturligt fruktsocker, i motsats till kalorier i halvfabrikat som vanligtvis kommer från raffinerat socker.

Granatäpple är gott att blanda i sallader eller ha i gröten om du vill ge dina måltider en fräsch touch.

Som du kan se innehåller det vi har tagit upp mycket näring och är bra för kroppen på många olika sätt, bland annat gynnande för att hålla vikten och för viktnedgång.