Vilket är förhållandet mellan kroppstemperaturen och hälsan?

Vilket är förhållandet mellan kroppstemperaturen och hälsan?

Senaste uppdateringen: 04 februari, 2023

Termoreglering är en naturlig process som människokroppen utför. Den aktiverar centrala och perifera mekanismer för att upprätthålla homeostas och kroppens vitala funktioner. Läs vidare för att lära dig om förhållandet mellan kroppstemperaturen hälsan och hur det påverkar atletisk prestation.

Kroppen aktiverar sin termoreglerande mekanism under hypotalamus kontroll, baserat på information som den ständigt tar emot från termiska sensorer i huden, ryggmärgen och olika inre organ. Det är en mycket viktig process, eftersom den hjälper till att hålla den inre kroppstemperaturen på i genomsnitt 37 °C. Vi är väl medvetna om att varje förändring av detta värde kan påverka cellulära egenskaper och leda till fysiologiska dysfunktioner.

Vad säger kroppstemperaturen om  hälsan?

En persons inre kroppstemperatur säger mer än du tror om deras hälsotillstånd. I medicinska termer är det mycket viktigt att mäta det, eftersom det kan varna oss för förekomsten av vissa sjukdomar som kännetecknas av en ökning eller minskning av kroppstemperaturen. Till exempel, när vi har feber, skapar detta en ökning av temperaturen på grund av en patologisk orsak.

Därför är människans förmåga att termoreglera oumbärlig för vår överlevnad och gör att vi kan hålla oss vid god hälsa. En otillräcklig inre temperatur kan leda till antingen hypotermi eller hypertermi. Dessa är tillstånd som kan orsaka värmeslag, uttorkning, nedsatt prestationsförmåga och till och med hjärnskador.

Å ena sidan uppstår hypotermi när kroppstemperaturen sjunker under 36 °C. De huvudsakliga symtomen på detta är blek, kall hud, mental förvirring, dåsighet och en långsammare hjärtfrekvens än normalt. Hypertermi, å andra sidan, är när kroppens kärntemperatur stiger över 42 °C. Detta kan resultera i medvetslöshet, huvudvärk, ökad hjärtfrekvens och blodtrycksfall.

Du kanske också är intresserad av: Träna minipass: Små rutiner med stora fördelar

Hur är kroppstemperatur kopplad till atletisk prestation?

Cyklist.

Enligt en studie utförd av Athlete Health and Performance Research Centre kan kroppens acklimatisering till värme under träning minska risken för värmeslag, lindra fysiologisk stress och förbättra aerob prestanda i varma miljöer.

Detta kan vi endast uppnå genom kroppsliga anpassningar som inkluderar ökad svettning och blodflöde till huden, låg kroppstemperatur, minskad kardiovaskulär stress, förändrad ämnesomsättning och förbättrat cellulärt skydd. Så när det gäller idrottare kan det ha stora fördelar för deras prestation att hålla reda på sin temperatur.

Forskning publicerad av Gatorade Sports Science Institute drog slutsatsen att övervakning av kroppstemperaturen under sportaktivitet har flera fördelar. Dessa inkluderar att förhindra träningsrelaterat värmeslag, kontrollera intensiteten och säkerställa säkerhet under träningspassen. Dessa fördelar hjälper fysiskt aktiva personer att öka prestationsförmågan och sin säkerhet.

Du kanske också är intresserad av: Hur man börjar träna på löpband

Mät din kroppstemperatur med smarta sensorer

Kärnsensor.

Om du vill övervaka din temperatur under träning och få korrekta data i realtid, kan du köpa en enkel bärbar enhet med sensorer. Denna moderna termiska energiöverföringsteknik använder artificiella intelligensalgoritmer för att detektera värme som rör sig mot och ut från kroppen för att beräkna kroppstemperaturen i realtid.

Denna typ av temperatursensorer ger livräddande data som kan hjälpa idrottare under högintensiva träningspass och hålla reda på deras kroppstemperatur för att förbättra deras prestation. Utöver detta rekommenderas det att kombinera dem med en pulsmätare för att ge större noggrannhet.

Bland annat OS-medaljören Kristian Blummenft och den schweiziska professionella mountainbikecyklisten Alessandra Keller har båda rapporterat att de använder denna typ av sensorer under träning och att det hjälper dem att göra betydande prestationsförbättringar i varmt väder.

Kroppstemperaturen och hälsan hänger närmare samman än man kan tro

Kroppstemperaturen avslöjar mycket om den allmänna hälsan. Att hålla koll på den under fysiska aktiviteter med hög effekt kan därför ge värdefull information som kan hjälpa oss att förbättra också våra framtida atletiska prestationer.

Så om du vill bibehålla god hälsa och förbättra dina träningsprestationer är det en utmärkt idé att skaffa en temperaturövervakningsenhet. Den hjälper dig att utveckla adaptiva träningsmönster och sakta arbeta dig framåt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.