Vilken är den bästa tiden att äta vissa saker?

Det finns tillfällen under dagen då det är bättre att äta vissa saker. När din kropp exempelvis inte bränner näringsämnen på kvällen är det bra att äta en lätt middag.
Vilken är den bästa tiden att äta vissa saker?

Senaste uppdateringen: 27 maj, 2022

Att gå upp eller ner i vikt handlar inte bara om vad du äter, utan också när som är den bästa tiden att äta vissa saker.

I den här artikeln kommer vi titta på några rekommendationer.

Det är hälsosammare att äta minst fem mål per dag

Du lärde dig förmodligen att äta tre mål om dagen, men det hör till det förflutna. Alla näringsexperter håller idag med om att det är bäst att äta minst fem gånger per dag. Det inkluderar traditionell frukost, lunch och middag, samt två mellanmål.

Detta kompletteras av en annan idé som ligger väldigt djupt rotad inom medicinvetenskapen, som säger att tiden mellan varje måltid inte bör vara större än tre timmar.

Går man längre än denna tid kan man få problem med övervikt eller ha svårt att göra sig av med den extra vikten, för när man går förbi tre timmar börjar kroppen börja märka det. Den tror då att du inte får tillräckligt med energi och börjar därmed lagra det.

Det ger dig i sin tur långsammare matsmältning och du får svårare att bränna kalorier.

Frukost: Den viktigaste måltiden på dagen

Flingor i skål

Den första måltiden på dagen bör fylla på energireserverna du använt under sömnen, vilket förbereder kroppen för en dag av fysisk och mental aktivitet. Specialister rekommenderar att man inte hoppar över några måltider. Frukosten är viktig. Du måste börja dagen med en ordentlig dos näringsämnen.

Det sägs att den bästa frukosten består av mjölkprodukter, frukt och flingor. Det är dock inte en regel. Beroende på hur mycket tid du har bör du äta frukost så snart som möjligt. Det bör aldrig vara efter 10.

Lunch

Specialister anser att den bästa tiden att äta den “tredje” (inte den “andra”) måltiden är mellan 1 och 3 på eftermiddagen.  Att äta saker med mycket kalorier efter tre på eftermiddagen är kontraproduktivt eftersom din matsmältningsprocess då blir mindre effektiv.

På kvällen måste du förbereda dig för att sova

Ett glas mjölk

frukosten borde ge dig energi att börja dagen med. Middagen borde å andra sidan vara den lättaste måltiden på dagen. Det är bättre att äta en tidig middag. Det rekommenderas också att du äter fisk eller magert kött tillsammans med mjölkprodukter (så längre som du inte har några gastriska problem).

Det enda du uppnår genom att äta mat efter 10 är större risk för övervikt. Det kan även orsaka mardrömmar och problem med insomnia.

Sötsaker, frukt, kaffe och snacks

Man pratar ofta om efterrätter när dieter kommer på tal. Det finns de som anser att de helt bör uteslutas från menyn så att man inte blir frestad. Det finns dock även mindre radikala alternativ, som hävdar att du kan äta sötsaker med måtta. Du bör dock aldrig äta dem efter de tre huvudmåltiderna.

Bakverk rekommenderas på morgonen, eftersom din kropp har lättare att smälta kolhydrater innan lunchtid. Den bästa tiden att äta dem är precis innan du påbörjar en fysisk aktivitet. Det fyller din kropp med energi, och det är inte lika jobbigt för din mage.

Nutritionister anser att man bör byta ut sötsaker mot frukt. Det är ett bra sätt att stilla hungern och du känner dig mättare.

Vätska är lika viktigt som mat

Kvinna med glas

Specialister rekommenderar:

  • Drick två glas vatten efter att du vaknat för att rensa din kropp.
  • Ta ett och ett halvt glas innan varje huvudmåltid, samt ett glas till innan du duschar och går och lägger dig.

Följ dessa råd angående den bästa tiden att äta ovan nämnda livsmedel på.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Santos HO., Macedo RCO., Impact of intermittent fasting on the lipid profile: assessment associated with diet and weight loss. Clin Nutr ESPEN, 2018. 24: 14-21.
  • Lopez Minguez J., Gomez Abellan P., Garaulet M., Timing of breakfast, lunch and dinner. Effects on obesity and metabolic risk. Nutrients, 2019.
  • Srour B., Fezeu LK., Kesse Guyot E., Alles B., et al., Ultra processed food intake and risk of cardiovascular disease: prospective cohort study. BMJ, 2019.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.