Vilka är egenskaperna hos cayennepeppar?

Cayennepeppar är en lite mindre het variant bland pepparfrukter (oftast). Den har några mycket hälsosamma egenskaper som är värda att känna till. Lär dig mer om cayennepeppar nedan!
Vilka är egenskaperna hos cayennepeppar?
Anna Vilarrasa

Skriven och verifierad av nutritionist Anna Vilarrasa.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Cayennepeppar är pepparfrukternas lite mildare variant (för det mesta). Den har några mycket hälsosamma egenskaper som är värda att känna till. Lär dig om egenskaperna hos cayennepeppar här!

Cayennepeppar växer under förhållanden som är mycket specifika när det kommer till klimat och geografi. Därför har den har en speciell smak och arom som många uppskattar väldigt mycket inom gastronomin. Och som om det inte vore nog så har den också många goda näringsegenskaper.

Capsicum frutescens är en buske i familjen Solanaceae. Ursprungligen kommer den från Central- och Sydamerika, men idag är den utbredd över hela världen.

Det finns fem arter av domesticerade växter inom släktet Capsicum, och de producerar de flesta sorterna av mer eller mindre starka chilipepparfrukter.

Frukterna varierar i form, färg, storlek och kemisk sammansättning. De kännetecknas dock generellt av sitt höga innehåll av karotener och antioxidanter. Dessa två komponenter är vad som ligger bakom deras näringsegenskaper.

Du kanske inte känner till det, men den här frukten är väldigt näringsrik, även när du konsumerar den i måttliga mängder. Den innehåller:

Som du kan föreställa dig är denna pepparfrukt ett bra komplement till en hälsosam kost eftersom de kan förebygga vissa sjukdomar.

Hur du introducerar cayennepeppar i din kost

Cayennepepparns frukter är ganska mjuka och de flesta har en mild smak. Du kan hitta varianter som är starka, men dessa är ganska sällsynta. Det kan vara bra att känna till att säsongens sista frukter vanligtvis är de starkare. Detta beror på att de har tillbringat längre tid under solen.

Du kan känna igen dem på deras storlek, då de vanligtvis är cirka 9 centimeter långa. De flesta av dem du hittar i en mataffär är konserverade eller torkade.

Detta eftersom att detta är det bästa sättet att bevara frukterna av varje skörd. Du kan lägga till dem i olika rätter som exempelvis:

 • Tapas, spett och aptitretare.
 • De passar bra till oliver, ansjovis, inlagda ostar och skinka.
 • Skivad i sallader.
 • Du kan också äta dem som ett snack.
 • Det går också att få tag på färsk cayennepeppar. De är en delikatess som du kan servera färska i sallader eller som tillbehör.

Naturligtvis kan du också tillaga dem om du själv föredrar det, till exempel lägga dem i en gryta eller steka dem.

Grönsaker
Färsk cayennepeppar är en delikatess som du kan servera en fräsch sallad eller som tillbehör.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln:  Vad är pseudosädesslag och vilka är deras hälsofördelar?

Egenskaperna hos cayennepeppar

Förutom att glädja dina smaklökar är cayennepeppar väldigt näringsrikt och därför idealisk för alla hälsosamma kostplaner. Dessutom har växter i familjen Capsicum också medicinska egenskaper.

1. Ett livsmedel med karoten

Karoten är det pigment som finns i växter som ger dem deras röda eller orangea färg. Alla frukter från familjen Capsicum innehåller rikliga mängder av detta.

Det här är några av cayennpepparns egenskaperna som vi känner till hittills:

 • De innehåller antioxidanter.
 • De bidrar till optimal kardiovaskulär hälsa.
 • Dessutom innehåller de provitamin A, vilket är viktigt för ett gott mörkerseende och frisk hud.

2. Egenskaperna hos cayennepeppar: Förekomst av kapsaicin

Kapsaicin är en annan fytoaktiv komponent i pepparfrukter, som är ansvarig för en stor del av deras medicinska och farmakologiska användningsområden. Flera studier tyder på att detta ämne kan hjälpa till med följande:

 • Behandling av smärta i allmänhet (särskilt vid reumatoid artrit och artros).
 • Gastrointestinala problem och matsmältningsproblem.
 • Behandlingsplaner för av viktminskning (det verkar bidra till att minska aptiten och öka energiförbrukningen).

Observera dock att de flesta studier har skett med kontrollerat intag av kapsaicintillskott – det är ofta svårt att uppnå samma doser genom mat.

3. Antioxidantaktivitet

Antioxidantegenskaper hos många grönsaker har varit i fokus för många vetenskapliga studier under de senaste åren. Faktum är att en kost rik på grönsaker hjälper till att förhindra uppkomsten av vissa kroniska sjukdomar. Detta skyddar även cellerna från för tidigt åldrande.

Alla växter av släktet Capsicum, som t.ex cayennepeppar, innehåller varierande mängder av olika fytokemikalier med antioxidanteffekt. De omfattar t.ex. fenoler, flavonoider och proantocyanidin.

En tallrik med färsk cayennepeppar
Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Chilifrukt vs. cancer – mirakelämnet capsaicin

Dra nytta av egenskaperna hos cayennepeppar genom din kost

Egenskaperna hos frukten av släktet Capsicum varit kända i hundratals år. Faktum är att deras innehåll av flavonoider, karoten och fenolföreningar gör dem mycket värdefulla näringsmässigt.

Det är därför en bra idé att regelbundet inkludera dem i din kost.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Keitel W, et al. Capsicum Pain Plaster in Chronic Non-Specific Low Back Pain. Clinical Trial. Noviembre 2001. 51(11):896-903.
 • Fattori V, Hohmann MS, Rossaneis AC, Pinho-Ribeiro FA, Verri WA. Capsaicin: Current Understanding of Its Mechanisms and Therapy of Pain and Other Pre-Clinical and Clinical Uses. Molecules. 2016;21(7):844. Published 2016 Jun 28. doi:10.3390/molecules21070844
 • Meléndez-MArtínez A, et al. Importancia nutricional de los pigmentos carotenoides. Archivos Latinoamericanos de Nutrición. Junio 2004. Volumen 54. Numero 2.
 • Norazian Moho H. et al. Comparative Quantitative Study on Phytochemical Contents and Antioxidant Activities of Capsicum annuum L. And Capsicum frutescens L Antioxidants. Octubre 2019. 8(10):469.
 • Olatunji T.L, Afolaya A.J. Comparative Quantitative Study on Phytochemical Contents and Antioxidant Activities of Capsicum annuum L. And Capsicum frutescens L Scientific World Journal. Abril 2019. 11;20194705140.
 •  Oltean H, et al. Herbal medicine for low‐back pain. Cochrane Database System Review. Diciembre 2014.2014(12).
 • Ranjan A, et al. Role of Phytochemicals in Cancer Prevention. International journal of molecular sciences. Octubre 2019. 20(20):4981.
 • Whiting S, et al. Could Capsaicinoids Help to Support Weight Management? A Systematic Review and Meta-Analysis of Energy Intake Data. Appetite. Febrero 2014.73:183-8.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.