Vilka är de 6 livsmedlen med mest gifter?

Fisk, rött kött och mejeriprodukter innehåller gifter. Därför är det rekommenderat att kontrollera din konsumtion av dem och ha hälsosamma vanor i vardagen.
Vilka är de 6 livsmedlen med mest gifter?
Maria Patricia Pinero Corredor

Granskad och godkänd av nutritionisten Maria Patricia Pinero Corredor.

Skriven av Equipo Editorial

Senaste uppdateringen: 29 december, 2022

Våra kroppar absorberar tusentals gifter varje dag från maten vi äter. Det kan röra sig om tillsatta kemikalier, naturliga gifter eller till och med modifierade livsmedel. Men vilka är egentligen livsmedlen med mest gifter?

Att ha höga mängder gifter i kroppen kan orsaka följande:

Även om vi inte kan göra så mycket med själva maten kan vi välja att dra ned på livsmedlen med mest gifter och äta nyttigare alternativ. Men vet du vilka livsmedel som innehåller mycket skadliga substanser?

Livsmedlen med mest gifter

Som sagt innehåller följande livsmedel mycket gifter som är skadliga, men det betyder inte att du behöver sluta äta dem. Du måste bara äta dem med måtta.

Det är viktigt att veta att om du har en kost som är hög på gifter måste du balansera det med träning, frukt samt grönsaker som hjälper till att rensa kroppen och bibehålla balans.

1. Kött

Kött innehåller stora mängder gifter på grund av mängden hormoner och andra substanser det innehåller, såsom clenbuterol och benzopyren.

Man har bevisat att dessa tillsatser är cancerogena. På grund av det ökar risken för att drabbas av leukemi eller magtumörer.

2. Tonfisk

Stekt tonfisk

Även om tonfisk är gott och nyttigt kan det innehålla mycket kvicksilver. Det kan försämra nervsystemet, speciellt hos foster. En av anledningarna till gifterna är dålig kylning och konserveringsmedel.

3. Mjölk

Framförallt helmjölk från kor är giftigt. Under pastöriseringsprocessen får mjölken avsevärda mängder gifter. Även om mjölken är pastöriserad innehåller den uppskattningsvis 60 hormoner, dioxiner och antibiotika som främjar utvecklingen av cancer.

4. Majs

Majs innehåller kvicksilver

Majs är livsmedlet med näst högst innehåll av kvicksilver efter fisk- och skaldjur. När majsen skördas och inte torkas ordentligt kontamineras den av aflatoxin. Denna grupp av kemiska beståndsdelar kommer huvudsakligen från svamp och är en av de avgörande orsakerna till cancer och undernäring.

5. Ost, ägg och mejeriprodukter

Fallet med komjölk är exakt vad som händer även här. Mejeriprodukter innehåller samma gifter som mjölk. Vidare kan de innehålla ännu mer på grund av andra processer som utförs.

De som hittas i denna lista är framförallt rika på fetter. Exempel är cheddar- och ricottaost, som är några av livsmedlen med mest gifter.

6. Konserverad mat

Konserverade livsmedel

Konserverad mat har alltid varit lite misstänkt på grund av kemikalierna som används för konserveringen. På senare tid har studier upptäckt att majoriteten av burkarna har legeringar med spår av bisfenol.

Denna substans är känd för att orsaka diabetes och fetma.

Läs även denna artikel: Riskerna med att äta konserverad mat

Undvik och bli av med giftansamlingar

Det är sant att det finns många livsmedel med mycket gifter, men på andra sidan spektrumet finns även en lång lista av livsmedel som blir av med dem och renar kroppen.

Bland dessa hittar vi följande:

  • Äpplen
  • Vattenkrasse
  • Lök
  • Olivolja
  • Citroner
  • Vindruvor

Det finns många fler, och vi rekommenderar att äta dem till varje måltid för att skapa en balanserad kost.

Undvik att äta för mycket

Oavsett om du äter nyttig mat eller skräpmat kan överätande vara väldigt skadligt för levern, njurarna och tarmarna. När du äter för mycket får det din kropp att jobba dubbelt så hårt. Det gör det svårt att bli av med gifter och stör matsmältningen.

Kontrollera ditt saltintag

Minska saltintaget

Salt är skadligt för njurarna, så det är rekommenderat att äta livsmedel med låga halter salt.

Träna

Att träna är en utmärkt metod för att bli av med gifter tack vare perspirationen som äger rum. Det håller dig även frisk och i form.

Undvik förstoppning

Förstoppad kvinna

Det här är ett sätt att frigöra dig från mycket avfall i kroppen. Om du lider av förstoppning ska du se till att träna, äta fibrer och dricka gott om vatten för att kunna gå på toaletten regelbundet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.