Vikten av frisk luft i hemmet
Är du medveten om vikten av frisk luft i hemmet? Att vädra förnyar luften och eliminerar koldioxiden du släpper ut när du andas. Hur är detta bra för din hälsa kanske du undrar? Fortsätt läsa och ta reda på det!
Att vädra huset för att släppa in frisk luft i hemmet är en vana som våra mor- och farföräldrar tog väl fasta på. Många tror att man gör det bara för att bli av med dålig lukt, men det gör faktiskt mycket mer.
Många röker till exempel inomhus. Människors jobb hindrar dem också från att städa huset så ofta som de egentligen skulle vilja. Som du kan föreställa dig leder detta till en ackumulering av vissa gaser som kan vara skadliga för din hälsa.
Faktum är att den senaste coronapandemin ledde till en period då man i många länder tillbringade mer tid hemma. Denna situation tvingade alla att stanna inomhus längre än vanligt.
Dagens artikel kommer att förklara fördelarna med att ventilera din inomhusmiljö. Vi ska också diskutera hur man gör det effektivt.
Vikten av frisk luft i hemmet
Att ventilera dina utrymmen i ditt hem är viktigare än du kanske tror. Som du redan vet gör du dig av med giftig koldioxid från din kropp med varje andetag du tar. Detta är en av huvudorsakerna.
Det är inte bara denna gas som ansamlas när du inte släpper in frisk luft, utan även andra skadliga ämnen ansamlas, som tobaksrök eller de som uppstår vid matlagning.
Vädring är dessutom ännu viktigare om du har en värmepanna, spis eller öppen spis. Faktum är att nästan alla apparater har någon form av egen ventilation, men det är vanligt att en del av gaserna stannar kvar inomhus trots detta. Detta är förstås skadligt för hälsan.
Samtidigt hjälper en utvädring av huset till att släppa in nytt syre och reglera luftfuktigheten. Vi blir också av med dålig lukt, kringsvävande partiklar och även damm. Förekomsten av dessa minskar när du ventilerar, vilket förbättrar inomhusmiljön.
Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Första hjälpen när du drabbas av kolmonoxidförgiftning
Vad händer när det inte finns någon frisk luft i hemmet?
Bristfällig och felaktig ventilation kan leda till hälsoproblem. Först och främst ökar det risken för allergier och infektioner eftersom det är lättare för damm och bakterier att samlas.
Dessutom kan vi eliminera ett stort antal mikroorganismer genom att släppa in solljus. En annan sak att tänka på är att vi förhindrar spridning av mögel genom att balansera luftfuktigheten i rummet när vi ventilerar.
Hur ventilerar man ett rum på rätt sätt?
Det finns några enkla tips du kan följa för att ventilera ett rum eller hela huset. Vidare är det viktigt att ta hänsyn till årstid, luftfuktighet och temperatur. Detta hjälper dig nämligen att välja den bästa tiden på dagen att göra det.
Dessutom är det bäst att skapa ett luftflöde genom hela huset. Det vill säga öppna fönstren i alla rum samtidigt, om det är möjligt. Vanligtvis räcker det med en kort stund på cirka tio eller tjugo minuter för att förnya luften.
Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Idéer för att skapa en avkopplande hörna hemma
Det är alltid bäst att ventilera ditt sovrum direkt efter att du har gått upp för dagen. Därtill bör du vänta i cirka 15 minuter innan du bäddar sängen för att låta sängkläderna lufta ut.
På vintern är det bäst att vädra på morgonen eller mitt på dagen. Detta eftersom temperaturen inte är lika kall som på natten. Det motsatta är dock bättre på på sommaren. Kom ihåg att ju fler människor som bor tillsammans i ett hus, desto längre tid tar det att vädra ut.
Slutligen, kom ihåg att det inte är bra att hålla vissa rum stängda under en längre tid. Faktum är att du behöver vädra oftare om någon röker eller om du har ett värmesystem på medan du sover.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Cincinelli A, Martellini T. Indoor Air Quality and Health. Int J Environ Res Public Health. 2017;14(11):1286. Published 2017 Oct 25. doi:10.3390/ijerph14111286
- WHO Guidelines for Indoor Air Quality: Selected Pollutants. Geneva: World Health Organization; 2010. Introduction. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK138700/
- Apte K, Salvi S. Household air pollution and its effects on health. F1000Res. 2016;5:F1000 Faculty Rev-2593. Published 2016 Oct 28. doi:10.12688/f1000research.7552.1
- Lo decía tu madre: “Hay que ventilar la casa”, ahora lo dicen los médicos | ICON | EL PAÍS. (n.d.). Retrieved May 5, 2020, from https://elpais.com/elpais/2018/07/17/icon/1531831976_182978.html
-