Olika värmesystem: fördelar och nackdelar mellan olika typer

Det finns många typer av värmesystem och det kan vara svårt att välja det lämpligaste för ditt hem. Dagens artikel är en sammanställning av för- och nackdelar med några av dessa.
Olika värmesystem: fördelar och nackdelar mellan olika typer

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Värmesystem är vitala för att vi ska kunna hålla oss varma när kalla temperaturer invaderar våra hemtrakter. Det finns många sätt att värma upp sitt hem. I dagens artikel ska vi berätta lite om de som skiljer sig från centralvärme med varmvatten, samt några fördelar och nackdelar.

Syftet med systemen är att kunna hantera kylan. Så länge som vi har anordnat bostadsplatser åt oss själva har denna möjlighet att hålla oss varma varit en prioritet för oss.

Det finns många olika typer av värmesystem nuförtiden, från biomassa och el eller uppvärmning med gas samt med förnybar energi. Läs vidare för att lära dig fördelarna och nackdelarna med vart och ett.

Olika värmesystem och fördelar och nackdelar

Gasvärmesystem

Som namnet antyder innebär detta värmesystem användningen av naturgas eller tuber med gas för att upprätthålla temperaturen i en sluten miljö. Centraliserade gasdepåer är en av de mest använda varianterna om man ser på det ur ett storstadsperspektiv. Tuber med gas används huvudsakligen för att värma upp individuella rum i länder där temperaturen förblir relativt mild under vinterhalvåret.

Låt oss ta en titt på för- och nackdelar med naturgas:

  • Fördelar: Det är mer ekonomiskt med gas än många andra värmesystem och det finns inget behov av att lagra energi.
  • Nackdelar: Detta är ett system som är utformat för att fungera i städer med en central depå och finns inte tillgängligt utanför de stora städerna.
En kvinna och en katt värmer sig vid ett el-element
Elektriska element är bärbara och du kan flytta värmekällan efter dina behov.

Elvärmesystem

Finns det inte något gasvärmesystem tillgängligt där du bor, finns det förmodligen en bra elektrisk anslutning du kan använda. Det här är enheter som du kan ansluta till de flesta platser och är antingen bärbara eller centrala.

  • Fördelar: Den största fördelen med dessa värmesystem är att de inte alltid kräver någon omfattande installation, och de håller luften ren eftersom de inte släpper ut ångor eller obehagliga lukter.
  • Nackdelar: De är mindre effektiva för uppvärmning av stora miljöer och dyrare eftersom de förbrukar en stor mängd el.

Biomassa

Enligt en artikel publicerad av Complutense University of Madrid är biomassa det avfall som produceras av förnybara naturresurser. En av dessa är träpellets vilket är små cylinderformade pellets tillverkade genom komprimering av rester från sågspån och annat trä.

Denna undertyp av biomassa agerar som bränsle för pelletspannor som möjliggör ett biomassauppvärmningssystem.

  • Fördelar: Det förorenar inte miljön och det är också säkert och pålitligt.
  • Nackdelar: Det kräver ett hål i väggen som vetter mot husets utsida så att röken kan komma ut. Dessutom måste du rengöra pannan varje vecka.

Du kanske också är intresserad av dessa tips för ett hållbart och miljövänligt hem

Uppvärmningssystem med förnybar energi

Utöver uppvärmning med biomassa finns det andra ekologiska system för uppvärmning av närmiljön. Värmesystem med förnybar energi får energin genom processer som involverar användning av råvaror som vatten, vind, sol och bergvärme.

Låt oss ta en titt på deras fördelar och nackdelar:

  • Fördelar: De energityper som dessa system kräver är i sig kostnadsfria och obegränsade och de förorenar inte.
  • Nackdelar: Energikällorna finns inte överallt och i slutändan beror den typ av förnybar energi som är möjlig för dessa funktioner på den tillgängliga källan i varje region. En annan nackdel är att vissa av dessa system är intermittenta, så som sol och vind. Således behöver du ett reservsystem för att inte plötsligt uppleva brist vid stiltje eller mörker.
Pellets framför en traditionell vedspis
Pellets är en variant av biomassa har blivit utbredd på grund av sin låga kostnad och goda värmeprestanda.

SARA, ett högkvalitativt värmesystem för alla budgetar

Avslutningsvis måste vi nämna SARA, ett värmesystem som utvecklats av argentinska forskare och som erbjuder omfattande värmeprestanda till ett anmärkningsvärt lågt pris.

Dessutom tillåter SARA-systemet konstruktionen av kaminer för personer utan teknisk kunskap som enkelt kan följa några grundläggande instruktioner. Konstruktionen sker normalt genom mackelering, alternativt adobe, vilket skapar ett välisolerat värmesystem som sparar termisk energi. Materialet vid mackelering är lera, halm och sand vilket gör kostnaden låg och enkelt överkomlig.

SARA-kaminer kan nå de mest utsatta hushållen och mekanismen är mycket säkrare än konventionella gasspisar. Ett alternativ att tänka på när man tänker på ett värmesystem för enklare byggnader på landet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Universidad Complutense de Madrid. Cuadernos Económicos de ICE. Cerdá, Emilio. Energía obtenida a partir de biomasa. España 2012.
  • Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET). CENPAT-CONICET. Cannizzaro, Alejandro. Calefacción accesible y de primer nivel. Argentina 2015.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.