Vikten av att upprätthålla en optimal vätskebalans

Vår vätskebalans är viktig. Till exempel när man dricker alkohol. Det beror på att alkohol har vätskedrivande egenskaper som ökar urinutsöndringen och därmed risken för uttorkning.
Vikten av att upprätthålla en optimal vätskebalans
Saúl Sánchez Arias

Skriven och verifierad av nutritionist Saúl Sánchez Arias.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

När man talar om vätskebalans hänvisar man till jämvikten mellan vätskeintag och vätskeutsöndring. Kroppen måste hålla nivån inom specifika intervaller för att säkerställa en god hälsa. Balansen påverkas dessutom av en mängd faktorer som temperatur, saltintag och luftfuktighet.

Ett misslyckande med att balansera denna ekvation kan leda till allvarliga konsekvenser, såsom uttorkning. Denna situation kan till och med visa sig dödlig i vissa fall, särskilt hos äldre människor.

Därmed kan alla dra nytta av att känna till de korrekta riktlinjerna för att upprätthålla en god vätskebalans såväl som för symtomen då något i kroppen inte är helt som det ska.

Vattenintag för att upprätthålla vår vätskebalans

Det bästa sättet att få i sig tillräckligt med vätska är att dricka vatten. Många föredrar kanske juice och läsk istället för vatten, men detta beror till viss del på att de inte inser att kapaciteten hos dessa produkter att återfukta kroppen är relativt begränsad. Faktum är att ett överdrivet intag av sockerhaltiga drycker faktiskt leder till en större risk att processer sker som påverkar vätskebalansen negativt.

Alkohol är ett annat ämne som spelar en viktig roll vid uttorkning. Det beror främst på att detta ämne har en vätskedrivande effekt. Detta visar bland annat en artikel publicerad i Journal of Applied Physiology.

Som du kan föreställa dig är det inte en särskilt bra idé att dricka alkoholhaltiga drycker efter träning, eftersom ersättningen av vätskor är avgörande för kroppen i det ögonblicket.

Ett glas vatten.

Akta dig för höga temperaturer

Höga temperaturer är en annan riskfaktor när det kommer till problem med vår vätskebalans. Dessutom kan en hög luftfuktighet, något motsägelsefullt, faktiskt ytterligare påverka denna process negativt. Av denna anledning är det viktigt att du dricker ordentligt med vatten under sommaren, särskilt om du är äldre. Detta beror på att du då är mer mottaglig för uttorkning.

Under vinterhalvåret förlorar vi dessutom en förvånansvärt stor mängd vätska genom vår andning. Detta då kalla temperaturer i kombination med torr luft gör att vår kroppsvätska bokstavligen kan ses lämna kroppen i form av ånga.

Specialister rekommenderar att du tar små klunkar svalt vatten med några minuters mellanrum. Främst för att svala till kroppstempererade drycker har en snabbare magtömningshastighet än varma drycker. Därmed kan din kropp snabbt assimilera dem och återfukta sig.

Salter påverkar vår vätskebalans

Intaget av salter och mineraler, såsom natrium, kan också förbättra vätskebalansen. Att få i sig lämpliga mängder av dem ökar kroppens förmåga att binda vätska. Tänk på att för lite salt i våra måltider i kombination med salturlakande omständigheter (svettning, urinering etc.) kan öka risken för hyponatremi.

Hyponatremi beror alltså på en överdriven förlust av natrium genom till exempel svettning. Det är ett tillstånd som kan vara farligt och rent av dödligt, enligt en artikel publicerad i Journal of the American Society of Nephrology.

Symtom på uttorkning

Det finns en rad varningssymtom som du bör vara uppmärksam på:

  • Överdriven trötthet
  • Yrsel
  • En känsla av värme men en frånvaro av svettning
En kvinna som dricker.
Uttorkning betyder att en betydande andel av kroppsvätskan har gått förlorad. Som tur är så kan du återhämta dig genom att dricka mycket vätska.

Håll ett öga på din vätskebalans för en bättre hälsa

Ofta betonar vi mat, inte dryck, när vi talar om en hälsosam kost. Att upprätthålla rätt vätskebalans är dock avgörande för din hälsa. Dessutom förhindrar uttorkning uppkomsten av allvarliga tillstånd som kan vara dödliga.

Därtill ökar denna risk under sommarsäsongen i höga och fuktiga temperaturer. Fall av uttorkning är ännu vanligare och allvarligare hos dem som är äldre eller yngre.

Du måste dricka mycket vätska för att förhindra uttorkning, men försök hålla dig borta från sockerhaltiga drycker. Välj även svala drycker, eftersom magtömningstiden är kortare och det främjar en snabbare återfuktning.

Slutligen, det är även viktigt att äta frukt ofta. Deras vattenhalt är hög och ett regelbundet intag förbättrar värdena för vätskenivån.

Tänk på att du bör hålla alkoholkonsumtionen till ett minimum. Detta ämne ökar mängden urin du utsöndrar, vilket leder till en högre risk att störa vätskebalansen med efterföljande uttorkning som resultat.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Evans GH., James LJ., Shirreffs SM., Maughan RJ., Optimizing the restoration and maintenance of fluid balance after exercise – induced dehydration. J Appl Physiol, 2017. 122 (4): 945-951.
  • Hoorn EJ., Zietse R., Diagnosis and treatment of hiponatremia: compilation of the guidelines. J Am Soc Nephrol, 2017. 28 (5): 1340-1349.
  • Llanio, R. (2019). Balance HÃdrico y ElectrolÃtico. Revista Cubana de Medicina1(1).

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.