Vikten av att krypa för ditt barns utveckling
Precis som alla andra motoriska aktiviteter hos barn, kompletterar det att krypa ditt barns utveckling. Det är ett av ditt barns första självständiga handlingar. I dagens artikel kommer vi att diskutera vikten av att krypa för ditt barns utveckling.
Dessa fördelar sker i hjärnan. Ditt barn kommer att börja lära känna sin närmiljö och hem och kommer att börja utforska utrymmena runt dem, vilket kommer att förbättra deras visuella förmåga. Det lilla barnet börjar lockas av saker, rör sig mot dem och börjar på så vis att interagera med sin omgivning.
Se därför till att alla utrymmen är barnsäkra när din bebis börjar röra på sig. Föräldrar måste kontrollera områdena som deras barn har tillgång till. Se upp för elkablar och vassa kanter.
Du bör också ta bort eller avgränsa alla föremål på marken och på deras höjd. Ditt krypande barn är nyfiket och kommer att ta sig till allt som fångar hennes eller hans uppmärksamhet, i en överraskande och snabb takt.
Vikten av att krypa för ditt barns utveckling
När barn kryper börjar de att bli medvetna om utrymmet runt dem. De kan röra sig runt omkring och göra utrymmet till sitt eget medan de utforskar det. Allt som är inom räckhåll kan dra till sig deras uppmärksamhet. Se därför som sagt till att utrymmet är säkert för dem att utforska.
Ditt barns öga-hand-koordination gör att han eller hon kan plocka upp och hålla föremål. Det hjälper dessutom barnet att röra sina armar och ben på ett koordinerat sätt. Vidare stärker krypningen barnets kropp och ger muskuloskeletal stabilitet i främst axlar, armar och handflator. Det hjälper också till med ditt barns neuromotoriska aktivitet.
Att krypa är också viktigt för synen. När barn kryper utvecklar de sin förmåga till visuell konvergens och divergens.
Läs vidare i den här artikeln: Muskelstärkande övningar för barn: Allt du behöver veta
Försiktighetsåtgärder att ha i åtanke
För att undvika olyckor bör föräldrarna hålla uppsikt över krypområdet. Du bör begränsa de områden och platser barnet får utforska. Se sedan till att stänga av alla områden som inte är säkra för barn.
När ditt barn är i krypfasen kan du inte ta ögonen från ditt barn ett enda ögonblick. Du bör också vara medveten om eventuella faror eller risker.
Fall
Det är viktigt att komma ihåg att krypfasen ger ditt barn självständighet. Därför vill barn som börjat krypa bara fortsätta röra på sig och kommer inte att vara rädda för några faror. Om de ligger i sängen eller på skötbordet kan de försöka ta sig upp på egen hand. Detta kan leda till ett eventuellt fall.
Du bör också vara mycket försiktig när barnet är i badkaret. Vi rekommenderar att du skaffar en halkmatta till badkaret för mer stabilitet, som ger säkerhet för både dig och ditt barn.
Utrymmen som medför hög risk för barn som kryper
Det finns vissa platser i hemmet som utgör en större risk än andra. Till exempel köket, badrummet, trappor, varmvattentankar, platser med kemiska produkter, tvättstugan och poolen. Naturligtvis kan alla rum i huset vara farliga för barn. De håller ständigt på att utforska, röra och plocka upp saker för att stoppa dem i munnen.
Du bör spärra av alla högriskområden så att ditt barn inte kan krypa in i dessa utrymmen utan uppsikt.
Ojämnheter
Golv i flera höjder är väldigt dekorativa, men de utgör också en stor risk för en krypande bebis. Som nybliven förälder kommer du att bli förvånad över hur många utmaningar ditt barns nyförvärvade rörlighet kan ge dig. Därför är det alltid bäst att göra allt du kan för att undvika potentiella faror.
Som vi nämnde kan du använda halkskyddsmattor i badrummet medan ditt barn vänjer sig vid rummet. Men oroa dig inte, de vänjer sig väldigt snabbt.
Elkablar och uttag
Barns naturliga nyfikenhet gör att de gärna sticker fingrarna i allt som kommer deras väg. Eluttag är något som kan fånga barns uppmärksamhet, så det är viktigt att täcka för dem. Det finns många butiker som säljer petskydd för eluttag.
Du bör dock fortfarande avgränsa dem, även om du har rätt petskydd. Prova att använda tejp eller spärra av området tills vidare. Detta är särskilt viktigt för de uttag som du inte använder så ofta.
Möbler
De flesta möbler i vårt hem är säkra för äldre barn eller vuxna, men inte för spädbarn. En bokhylla kan t.ex. falla ner på dem när de kryper runt på upptäcktsfärd. I ett försök att ställa sig upp mot den kommer ditt barn att använda sina ben och armar för att dra sig upp.
Se därför till att möblerna sitter fast i golvet eller väggen. Flytta om möjligt bort alla farliga möbler från rum där ditt barn kryper.
Du kan också sätta mjuka skumkanter på hörn och skarpa vinklar. Det är dock alltid bäst att bara ta bort allt farligt från rummet.
Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Olika grader av intellektuella funktionsnedsättningar samt behandlingar
Tips för att uppmuntra ditt barn att krypa
Det första du behöver göra är att förbereda krypområdet för att tillgodose ditt barns behov av ett säkert utrymme att träna på. Föräldrar måste förstå att i detta skede av barnets liv, från 6 till 10 månader, är motorisk och neurologisk utveckling avgörande.
Försök därför inte att få ditt barn att resa sig och gå. Kom ihåg vikten av att krypa för ditt barns utveckling. Allt kommer att ske när det är tid för det.
För att du inte ska lockas av att få ditt barn att resa sig hellre än att få det att krypa, bör ditt barn inte tillbringa alltför mycket tid i sin lekhage.
Du bör lägga barnet på mage i krypområdet med stimuli som leksaker. Det kommer att uppmuntra hen att förflytta sig. Om du till exempel ger barnet en boll kommer ditt barn att uppleva hur bollen rör sig när hen rör vid den. Detta är en bra övning som hjälper barnets ögon att utveckla konvergens.
Var medveten om vikten av att krypa för ditt barns utveckling
Vi rekommenderar att du lägger din bebis på mage i sin spjälsäng när hen är vaken. Det kommer att få barnet att försöka resa sig och lyfta upp sin kropp. Detta gör hen med sina händer och armar, som hen sedan behöver för att börja krypa.
Mellan sex och tio månaders ålder, efter att ha lärt sig att sitta upp, kommer ditt barn sannolikt att börja krypa. Du bör vara medveten om att ditt barn kommer att göra det på sitt eget sätt eftersom det inte finns något rätt sätt att krypa på.
För att uppmuntra din bebis kan du placera hen på magen med händerna framåt och benen placerade som på en groda. Du kan också lägga en cylindrisk kudde under magen på dem.
Dessutom kan du hjälpa till genom att ta tag i bebisens höfter så att dess vikt faller på dess armar och händer. Men det bästa sättet att uppmuntra din bebis är att göra glada ljud så att bebisen blir motiverad att fortsätta försöka.
Sist med inte minst har vi ett roligt trick du kan prova. Rulla ihop en liten filt och lägg den under ditt barn. Lyft sedan upp den något och flytta den fram och tillbaka. Detta hjälper dig att stödja ditt barn medan hens händer är på golvet.
Betydelsen av att krypa för ditt barns utveckling
Vissa föräldrar gillar att ligga på golvet och leka med sina bebisar i krypområdet. Om de låtsas jaga sina bebisar, eller gör sina kroppar till hinder för sina bebisar, blir kryptiden roligare.
Du kan t.ex. sätta dig i vägen för ditt barns favoritleksak. Sedan måste de krypa över dig för att komma till det. Detta kan vara ett bra sätt att stärka er anknytning samtidigt som ditt barn lär sig att krypa.
För att börja krypa behöver din bebis bara lite tid och ett säkert utrymme. Och kom ihåg vikten av att krypa för ditt barns utveckling. Du vill inte tvinga dem att gå eller stå genom att få dem att använda lära-gå-stolar eller vagnar.
Detta utvecklingsskede är kort och du kommer att sakna det när ditt barn blir äldre. Kom dock ihåg att vidta alla nödvändiga försiktighetsåtgärder för att hjälpa ditt barn att undvika fall och skador. Förutom att ta bort eventuella faror bör du också rengöra och desinficera ditt barns krypområde.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- de Avila Aburdene, R., & Castro Kukoc, M. (2005). Relaciones con el inicio de la marcha, gateo, uso de andadores y accidentes. Revista de la sociedad boliviana de pediatría, 44(1), 11-14. Disponible en: http://www.scielo.org.bo/pdf/rbp/v44n1/v44n1a03.pdf
- Gómez Cruz, T. (2018). Parámetros normales del gateo. Revisión bibliográfica. Disponible en: http://diposit.ub.edu/dspace/bitstream/2445/124511/1/124511.pdf
- López, S. (2012). La importancia del Gateo. Psicoactua,(30), 2-1. Disponible en: http://www.psicoactua.com/webcms/usuario/documentos/20121105174143_Importancia%20del%20gateo.pdf