Vegansk manikyr: vilka är fördelarna?

Ett nagellack som sitter utan att du behöver utsätta dig för starka lukter eller ämnen som är skadliga för din hälsa? Ja, detta är möjligt med en vegansk manikyr. Vi berättar mer om fördelarna här.
Vegansk manikyr: vilka är fördelarna?
Leidy Mora Molina

Granskad och godkänd av sjuksköterskan Leidy Mora Molina.

Senaste uppdateringen: 06 december, 2023

Vegansk manikyr är ett perfekt alternativ för personer med fokus på handvård, men som vill slippa kemikalier. Denna skönhetsmetod liknar den konventionella tekniken; skillnaden ligger i ämnenas och redskapens ursprung.

Denna trend går att ta del av både hemma och på salonger som har ett utbud av ekologisk kosmetika. Dessa produkter går att hitta i vanliga butiker och kräver inga speciella kunskaper för att hanteras, annat än att du läser instruktionerna noggrant.

Det finns många fördelar med veganism i skönhetsbranschen; det speciella fallet med nagelvård och manikyr är vad vi ska fördjupa oss i här. Fortsätt läsa för att lära dig mer!

Vad är vegansk manikyr?

Vegansk manikyr är nagelskönhet med helt naturliga produkter. Detta inkluderar polermedel, krämer, oljor och andra tillbehör fria från färgämnen, kemiska konserveringsmedel och animaliska eller djurtestade komponenter.

I USA behöver inte alla ingredienser i kosmetiska nagelprodukter få godkännande från den amerikanska livsmedels- och läkemedelsmyndighet (FDA) innan försäljning .

Kravet är dock att det finns en garanterad säkerhet vid användning, samt att produkterna har instruktioner eller varningar för konsumenterna på etiketterna. En fördel med veganska nagellack och nagellackborttagare är att de inte innehåller några skadliga ämnen.

Generellt är dessa typer av produkter fria från estrar och ämnen vilka är ämnen som även om de förlänger manikyrens varaktighet, innebär ökad risk för förgiftning och nageltillstånd. Följande är några av ingredienserna som inte ingår i konceptet vegansk manikyr:

 • Alkohol
 • Toluen
 • Akrylater
 • Parabener
 • Propanon
 • Dimetylbensen
 • Formaldehydharts
en vegansk manikyr
Inom konceptet vegansk manikyr används endast 100 % ekologiska produkter som inte har testats på djur.

Vegansk manikyr är inte detsamma som ekologisk manikyr. I princip handlar vegansk manikyr om användningen av produkter med vegetabilisk eller mineralisk tillverkning och sammansättning. Å andra sidan kan ekologisk manikyr inkludera ingredienser av animaliskt eller vegetabiliskt ursprung även om dessa är från ekologiskt jordbruk.

Hur du ger dig själv en vegansk manikyr

Att denna kosmetika är vegansk betyder inte att applikationen är annorlunda; processen utförs precis som en traditionell manikyr. Naturligtvis behöver du dock ett veganskt kit som innehåller rengöringslotioner, nagellack och bomullsrondeller… där allt är 100 % veganskt och ekologiskt.

Låt oss ta en titt på hur proceduren fungerar.

 1. Rengör: Detta är desinfektion av naglar och händer där du använder vatten och en naturlig antibakteriell produkt, såsom tea tree- olja, aloe vera eller mandarin.
 2. Exfoliera: Denna massage är viktig för att bearbeta nagelbanden och ta bort döda celler. Kokos, kaktus och kanel är några exfolierande alternativ.
 3. Måla: Det finns ett brett utbud av veganska nyanser av hög kvalitet. Detta är fasen som visar manikyristens skicklighet, att skapa en elegant eller mer iögonfallande design.
 4. Ge glans: Vill du ha extra glans på dina naglar, använder du dig här av ett alternativ till det konventionella transparenta nagellacket; för en vegansk manikyr skapar du glansen med glimmer, ett element som torkar snabbt och som motsvarar en semipermanent finish.
 5. Återfukta: När naglarna är lackade återstår bara att återfukta dem, precis som dina händer. Ekologisk kokoolja, kalendulakräm och sheasmör är rekommenderade naturliga produkter.

Vi tror att du också kan vilja läsa den här artikeln: Vad är upcycled kosmetika?

Fördelarna med vegansk manikyr

De främsta fördelarna med veganism har att göra med den övergripande hälsovården. Den ekologiska manikyren är inget undantag och att välja denna framför andra metoder ger fördelar som vi ska nämna nedan.

Du agerar grönt

Tidningen Cosmetics and Toiletries noterar i en artikel att den ökade efterfrågan på veganska kosmetika är ett tecken på att konsumenter utvecklar mer medvetenhet om hållbara råvaror som inte blivit djurtestade.

Således, genom att applicera en manikyr av denna stil bidrar du till miljön, eftersom du minskar påverkan av gifter och mängden avfall.

Du andas inte in kemikalier

Lukten som kommer från vanliga lack och manikyrprodukter är ämnen kan orsaka andningsproblem, infektioner och allergisk rhinokonjunktivit. Detta slipper du med en vegansk manikyr.

Enligt en publikation från National Institute for Occupational Safety and Health är skönhetssalonger en miljö där det förekommer en hög koncentration av komplext formulerade parfymer. I dessa miljöer riskerar människor således att bli utsatta för farliga kemikalier, antingen genom direkt hudkontakt, stänk eller inandning av aerosoler.

Följande artiklar faller inom denna kategori:

 • Baslack
 • Nagellack
 • Lösningsmedel
 • Nagellacksbortagning
 • Härdare

Du undviker allergiska reaktioner

Vissa nagelsjukdomar och systemiska tillstånd orsakas av långvarig användning av kommersiella nagellack och acetoner. Till exempel är det möjligt att få kontaktdermatit från akrylater för semipermanenta naglar.

Enligt Röda Korsets sjukhus i Cordoba är detta ett irriterande ämne som ökar sensibiliseringen för komponenten. Följaktligen kan det leda till eksem eller allergisk dermatit. De veganska alternativen innebär å andra sidan inga kompromisser med nagel- eller hudhälsan.

Ingen aceton

För att ta bort vegansk färg kan du applicera en nagellackborttagare med samma veganska egenskaper. Denna fungerar som en fuktkräm snarare än att attackera naglarna som aceton gör.

New Jerseys hälsodepartement varnar för att aceton inte bara påverkar dig genom inandning, utan att det också kan absorberas genom huden. Deras faktablad om farliga ämnen beskriver dessa irriterande effekter på hud, ögon, näsa och svalg.

Detta beskriver också att långvarig exponering för denna brandfarliga vätska även orsakar andra symtom som yrsel, illamående och svimning.

Den är trendriktig

Idag kan du hitta flera olika tekniker för utsmyckning av dina naglar. Så länge de valda produkterna har de veganska egenskaperna är dessa också trendriktiga enligt den veganska manikyren.

en vegansk manikyr
Vegansk manikyr är miljövänligt och trendriktigt alternativ.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: Hur du enkelt kan dekorera naglarna hemma

Vad kan man göra för att få vegansk manikyr att hålla längre?

Det finns normala, permanenta och semipermanenta veganska manikyralternativ. Men som med traditionell manikyr, bör du vidta visst förarbete för att manikyren ska sitta länge.

Ta aldrig bort hela nagelbandet, använd färgpigment som håller länge och se till att bära handskar när du gör hushållssysslor. Tänk på att tvättmedel kan orsaka missfärgning och uttorkning av nageln. Så vad säger du, är du redo att testa vegansk manikyr?


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.