Vad är upcycled kosmetika?

Upcycled kosmetika är ett initiativ för att minska miljöföroreningarna och förbättra människors hälsa. Lär dig vad detta är och hur de tillverkas här!
Vad är upcycled kosmetika?

Senaste uppdateringen: 15 november, 2023

Skönhetsindustrin letar ständigt efter nya alternativ för att minska effekterna av sina aktiviteter på föroreningen av planeten. Ett sådant initiativ är konceptet återanvänd, upcycled kosmetika.

Trenden är hållbarhetsorienterad och baserad på att tillverka produkter med naturliga ingredienser eller biprodukter där man erhåller råvaran på ett ansvarsfullt sätt.

Miljömedvetenhet är alltså på väg in i området för personlig vård, med olika märken som ansluter sig till trenden “kreativ återvinning” och uppmuntrar användare att hålla sig till dessa alternativ.

Målet med upcycled kosmetika

Upcycled kosmetika är lika effektiv som konventionell kosmetika. Skillnaden ligger i tillverkningsmetoden. Denna innovativa mekanik består av att återvinna avfall och material för att ge dem ett andra liv.

Den huvudsakliga källan till ingredienser är livsmedelsindustrin. Syftet är att få fram de kosmetiska aktiva ingredienser som genereras i sådana processer, som tidigare gått till spillo eftersom de ansetts vara värdelösa.

Med denna teknik är det möjligt att erbjuda nya produkter, vars mervärde är att de bidrar till att skydda miljön. Återanvändning som modalitet är väl accepterad, och det är bland annat välkänt att mycket av vårt matavfall innehåller en massa olika ämnen som vi kan använda oss av i vår hudvård.

Följande produkter är bland de vanligaste inom upcycled kosmetika:

  • Tvålar
  • Exfolianter
  • Ansiktsserum
  • Fuktgivande krämer
  • Kroppslotioner

Varumärken som Natana ®, Symrise ® och Keracol Limited ® har anslutit sig till denna form av kreativ återvinning.

Reciclaje.
Miljöansvaret expanderar till olika branscher. Bland dem finns skönhets- och personligvårdsbranschen.

Användbara ingredienser i upcycled kosmetika

Det är vanligt att de som ännu inte provat upcycled kosmetika ifrågasätter kapaciteten hos dessa produkter. De aktiva ingredienserna de innehåller är dock med samma hänsyn till kvalitetsstandarder som konventionella märken.

Bland de vanliga ingredienserna som används sticker risstärkelse ut, vilket är idealiskt för beredning av pulver. Olja och proteiner från lax som inte lyckats bli sålt till matkonsumenter kan också tjäna till att vitalisera våra hudceller. Vissa organiska färgämnen kan också framställas med mos från svarta vinbär.

Kaffesump fungerar som hudpeeling eller ingrediens i ögonkrämer. Det är antioxidativt och skyddar mot ultravioletta ljus. Och det finns andra fördelar i derivat och koncentrat av andra sorters livsmedel.

Olivolja

Polyfenoler erhållna från olivoljerester skyddar huden från oxidativ skada och främjar kollagenproduktionen.

Rambutan

Denna frukt kan bidra till kroppens kollagensyntes och utjämning av rynkor. Den har också förmågan att stärka huden och hålla kvar fukt, och är därför en annan populär ingrediens inom upcycled kosmetika.

Avokado

Krämer som hjälper dig att bleka mörka ringar och minska påsar under ögonen kan innehålla polyfenoler som härrör från avokado.

Vetiver

Rötter från vetivergräs används ofta för att skapa dofter för parfymer. Efter att ha använts till denna produktion kan de återvinnas för extraktion av fuktgivande och åldersmotverkande ämnen.

Vindruvor

Efter processen av vinproduktion blir druvmassa, fruktskal och kärnor över från vindruvorna. Allt detta kan man omvandla till postbiotika som skyddar dermis från oxidativ stress.

Aprikoskärnor

Aprikoskärnor är effektiva ingredienser som tillsatser i peelingkrämer och fasta ansiktsrengöringsmedel. Framställningen går ut på att man krossar dem till granulat och kombinerar dem med övriga komponenter.

Apelsin- och citronsaft och skal

Saften och skalet från dessa frukter har tidigare hamnat direkt i soporna. Nu använder man dessa restprodukter för att dra nytta av deras antimikrobiella egenskaper för att skapa naturliga konserveringsmedel. Dessa skal är också potenta källor till flavonoider och vitamin E.

Här är några fler tips på upcycled kosmetika: Prova 7 hemgjorda exfolianter mot pormaskar

Den positiva effekten av återanvänd kosmetika på skönhetsindustrin

FN:s miljöprogram hade målet att uppnå ett globalt förbud mot mikroplaster i personliga hygienprodukter och kosmetika till 2022. Dessa små plastbitar som finns i bland annat peelingkrämer och tandkräm förorenar haven och skadar det marina livet.

I programmet lyfter FN fram att dessa mikroplaster ofta innehåller gifter, vilket utgör en risk för livsmedelssäkerhet och människors hälsa. Genom upcycling har en affärs- och social medvetenhet spridit sig, vilket har lett till att fler och fler väljer naturliga och ekologiska kosmetikaprodukter.

En analys av konsultföretaget Grand View Research visar dessutom att år 2030 kommer den globala marknaden för ekologiska personliga hygienprodukter omfatta 42,19 miljarder dollar. Enligt företaget vinner den här typen av kosmetika mark bland ett växande antal konsumenter som upprätthåller en naturvårdsetik.

Moda cirkulär.
Cirkulärt mode är en annan rörelse som ansluter sig till upcycled kosmetika för att motverka miljöeffekterna av snabbt mode.

Varför välja upcycled kosmetika?

Det innovativa sättet på vilket skönhetsindustrin återvinner en del matavfall till sin fördel innebär hårt arbete för att säkerställa kosmetika av högsta kvalitet. Tillverkare förlitar sig på specialiserad utrustning och teknik för att välja och skydda färska, bakteriefria råvaror, vilket minskar risken för biverkningar.

Och som Banco Bilbao Vizcaya Argentarias nyhetsbrev förklarar, är hälsoskäl den främsta anledningen till varför iv bör använda ekologisk kosmetika. Dessa ämnen är inte skadliga för dem som lider av hudkänslighet.

I vilket fall som helst är det alltid tillrådligt att kontrollera med en hudläkare innan du provar någon ny produkt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.