Varför ser millennials så unga ut?

Vissa menar att millennials är en generation som ser ovanligt unga ut, mycket yngre än vad de egentligen är. Stämmer detta, och vad kan det i så fall bero på?
Varför ser millennials så unga ut?
Leonardo Biolatto

Skriven och verifierad av läkaren Leonardo Biolatto.

Senaste uppdateringen: 31 mars, 2024

Den virala karaktären på innehåll på sociala nätverk har väckt flera myter om generationer som millennials, eller generation Y, som säger de ser så unga ut. Många menar att de ser mycket yngre ut än de egentligen är. Dessa antaganden har blivit utbredda också på grund av erfarenheterna från vissa människor som tillhör denna grupp och som har gjort sina berättelser kända offentligt.

Men är detta sant, vad ligger bakom dessa påståenden? I den här artikeln ska vi titta närmare på denna generation som har markerat en milstolpe i mänsklighetens historia och granska vad som är sant i påståendet att millennials ser så unga ut.

Vilka är “millennials”?

Generation Y, eller millennials, är generationen människor födda mellan 1980 och 2000. En av de saker som har präglat denna befolkningsgrupp mest är ankomsten av den digitala eran och dess ständiga utveckling. Detta är något som tidigare generationer inte hade och som har lett till många betydande förändringar som bland annat skulle ha att göra med deras fysiska utseende.

Millennials växte upp i ett sammanhang där information var på en aldrig tidigare skådad räckvidd. Deras uppfostran och utbildning har som en effekt innehållit en stor mental öppenhet, och denna grupp konsolideras som den största arbetskraften i världen. Bland annat för att de som tillhör den här generationen tenderar att ha en hög kunskap i många olika ämnen och otrolig möjlighet att snabbt lära sig det som är okänt för dem. De vet hur och var i molnet de ska hitta det.

Och därtill, på grund av törsten efter ny kunskap, tenderar dessa människor att byta jobb väldigt ofta. Detta visar en studie utförd av konsultföretaget Gallup, som identifierade att “60 % av alla millennials säger att de är öppna för ett nytt jobbtillfälle”. Kan detta relatera till det faktum att vissa i denna generation ser yngre ut än de är?

Vi tror att du också kan vilja läsa den här artikeln: Skriva dagbok: “Magiska” sätt att främja kognitivt åldrande

5 anledningar till varför millennials ser så unga ut

Först måste vi förtydliga att de äldsta millennials är 43 år i dag, och de yngsta är 23. Med andra ord så finner vi finner vi, enligt utvecklingsstadierna, unga och vuxna i samma generation.

Från detta skulle vi kunna anta att TikToks virala videor, som har mer än 20 miljoner visningar, skulle kunna innefatta de yngsta medlemmarna i den så kallade “millenniegenerationen”.

Det finns emellertid även andra faktorer som kan få äldre millennials att se mycket yngre ut än de egentligen är. Låt oss ta en närmare titt på dem.

1. De genomgår olika skönhetsbehandlingar

Tillgång till information och virala skönhetstrender skulle kunna vara kopplat till det faktum att millennials ser yngre ut än de är. En studie utförd av den spanska föreningen för estetisk medicin (SEME) visade i detalj att konsumtionen av estetiska behandlingar ökade 2021 hos ungdomar i 20-årsåldern.

Detta genererade världsomspännande varningar, eftersom medelåldern på de människor som använde den här typen av tjänster var 35 år. Enligt institutionen beror denna typ av fokus på fysiska egenskaper i denna befolkning på det faktum att unga människor utsätts för höga förväntningar skapade av sociala nätverk, där man också kan använda olika ansiktsfilter för att ändra sitt utseende.

Enligt samma studie är de vanligaste ansiktsbehandlingarna hos unga människor injektion av botulinumtoxin (42 %) och injektion av hyaluronsyra (32 %). Båda har en hög potential att få rynkor att försvinna ett tag och skapa mycket yngre och mer “Instagrammerbara” ansikten.

2. De har hälsosammare vanor

Som rapporterats av nyhetsbyrån EFE, med hänvisning till rapporten Djup förståelse för vikten och uppfattningen av hälsa av millenniegenerationen, utförd av Mapfre Foundation, har denna befolkning en tydlig tendens att ta hand om sin fysiska och mentala hälsa.

När det gäller matvanorna bland millennials, fann man att de flesta av dem föredrar att äta hälsosamma rätter (72 %) och att följa en hälsosam och balanserad kost (69 %), där kvinnor har en starkare preferens för bra näring. Till detta kommer det faktum att en av tre millennials är fysiskt aktiv eller utövar någon form av sport.

Faktum är att hälsosamma livsstilsvanor som börjar i tidig ålder motverkar för tidigt åldrande och är triggers för god hälsa. Detta kan vara ytterligare ett skäl till att millennials som följer den här typen av riktlinjer kan se unga ut.

3. De följer modetrender och egenvårdstrender

En annan egenskap hos millenniegenerationen är relaterad till deras konsumtionsvanor, eftersom det är ett befolkningssegment som följer olika trender. Tillgång till sociala nätverk gör att de snabbt blir uppmärksammade på vilka kläder, material, kombinationer och produkter som är på modet.

Kort sagt, att följa dessa trender kan hjälpa dem att se mycket yngre ut, eftersom de får tips om hudvård och specifika produkter för deras särdrag, och ersätter ämnen som anses vara skadliga för huden och även för planeten. Det finns vanligtvis en tydlig benägenhet hos millennials att ta hand om både sig själva och miljön.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: Vad är telomerer och hur påverkar de åldrande?

4. De tenderar att leva mindre komplicerade liv

Millennials tydliga tendens att resa har varit föremål för flera studier. Bland några av fynden lyfter vi fram filosofin att om att äga ingenting, eller minimalism. Enligt många millennials är erfarenheter viktigare än materiella varor.

Att resa runt i världen kan vara ytterligare en anledning till att millennials ser unga ut. Detta eftersom det kan skapa känslan av att ha väldigt lite ansvar och friheten att kunna leva denna sorts liv. Och till detta tillkommer ytterligare en fördel för vissa, tack vare generationens behärskning av tekniska verktyg, nämligen att många av dessa människor kan arbeta var som helst i världen.

5. De drar nytta av fördelarna med sociala nätverk

Slutligen bör vi komma ihåg att inte allt som visas på sociala nätverk är som det ser ut i verkligheten. På dessa plattformarna är det lätt att använda förskönande filter och så man kan visa upp den verklighet man vill på bara några sekunder – i stilfulla och känslofulla videor och bilder med någon passande bakgrundsmusik.

Millennials är ett intressant fall för forskning

Att välja en eller flera anledningar till att förklara varför millennials ser så unga ut är nog inte så lätt. När allt kommer omkring så pratar vi om människor, inte saker, så det är inte så lätt att kvantifiera.

Men kanske kommer vi med tiden att upptäcka mer detaljer om denna trend. Det är tydligt att olika branscher är intresserade av att förstå beteendet och konsumtionsvanorna hos denna del av befolkningen.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.