Varför havregrynsgröt är så bra vid amning

Att konsumera havregryn under amning kommer att generera flera fördelar på moderns hälsa, så det är en av de spannmål som måste synas i mönstret. Vi delar med dig hur du förbereder den.
Varför havregrynsgröt är så bra vid amning

Senaste uppdateringen: 03 april, 2023

Att äta havregrynsgröt vid amning kan hjälpa till att öka produktionen av bröstmjölk. Även om denna effekt inte har några solida bevis, är sanningen att experter förespråkar havregryn en ammande mammas kost.

Dessutom pratar vi om en produkt som har flera hälsofördelar, på grund av dess innehåll av komplexa kolhydrater och högkvalitativa lösliga fibrer.

Innan vi börjar måste vi betona att vi under amning fortfarande måste följa vår kost mycket noggrant. Det finns inte lika många faror som under graviditeten, men det är ändå avgörande för att undvika gifter och tungmetaller som kan passera över i bröstmjölken. Motsvarande så bidrar en god kvalitet på moderns kost i viss mån också mjölkens näringsvärde.

Att äta havregrynsgröt under amning för att öka mjölkproduktionen

Det finns en teori om att regelbunden konsumtion av havregryn under amning kan öka produktionen av bröstmjölk, varför det rekommenderas som ett inslag i kosten. Amning fram till första levnadsåret har visat sig ha ett antal hälsofördelar på medellång sikt för barnet.

Korn är ett annat sädesslag som kan ha en liknande effekt på mjölkproduktionen, så du kan gärna kombinera detta med havre för att maximera fördelarna. Faktum är att det är vanligt i många länder i Amerika att konsumera båda produkterna i stora mängder efter förlossningen.

Detta trots att, som vi redan har nämnt, inte finns några solida vetenskapliga bevis för att stödja det.

Lite korn.
Korn sägs ha en liknande effekt som havre för att stimulera mjölkproduktionen, och är därför bra att kombinera med havre i en balanserad kost för ammande mödrar.

Andra fördelar med havre

Vad som är mer än tydligt är den positiva effekten av havre på tarmmikrobiotan. Det innehåller en typ av fiber, betaglukaner, som fungerar som ett energirikt substrat för bakterierna som lever i matsmältningskanalen.

De har ansetts vara prebiotika och hjälper till att bibehålla densiteten och mångfalden av mikroorganismer på medellång sikt. Det visar forskning publicerad i tidskriften Gut Microbes.

Men för att uppleva maximal nytta måste närvaron av fermenterad mat också garanteras i kosten. Mejeriprodukter, såsom yoghurt eller kefir, är det bästa alternativet.

De innehåller probiotika, levande bakterier som kan selektivt kolonisera matsmältningskanalen. Ett regelbundet intag kan förhindra många inflammatoriska sjukdomstillstånd i tarmen, enligt en studie publicerad i Gastroenterology Clinics of North America.

Hur tillagar jag havregrynsgröt för att maximera dess positiva effekter?

Det bästa sättet att få ut havregrynets hälsosamma effekter är att äta det som gröt. Naturligtvis kan du även tillsätta det som det är till exempelvis smoothies, men du får ut mer näring och även smak om du först tillagar dem.

Genom att värma upp havregrynen blir dessutom fibrerna mjukare vilket gör det lättare för kroppen att ta emot dem, och det inaktiverar vissa antinäringsämnen som annars kan begränsa absorptionen av de bioaktiva föreningarna.

För att laga havregrynsgröt, lägg helt enkelt 1 dl havregryn tillsammans med 2,5 dl vatten eller mjölk i en kastrull. Rör om medan du värmer upp blandningen tills den tjocknar. Det ska inte koka.

Därefter kan du lägga till ingredienser efter smak. Ett gott alternativ är att tillsätta kakaopulver, nötter och hackad frukt. Detta ger dig ett optimalt näringsintag och en komplett måltid som du kan avnjuta till frukost eller något mellanmål.

Det går också att baka bröd med havregryn, liksom att tillaga pannkakor, kakor och många andra bakrecept. Vill du ha ett finare, mjölliknande pulver är det bara att köra havregrynen i en mixer först. Sedan beror på hur mycket tid du har och vad du tycker om att göra i köket. Alla dessa rätter hjälper till att förbättra ditt dagliga fiberintag.

Några havre.
Havregryn är en ingrediens som kan tillagas på en mängd olika sätt.

Du kanske också är intresserad av: Kakor med havregryn, linfrön och sesamfrön

Ät havregrynsgröt vid amning

Att äta havregrynsgröt under amning har vissa fördelar för moderns hälsa. Det kan möjligen öka syntesen av bröstmjölk, vilket har en positiv inverkan på barnets hälsa. Av denna anledning är det ett spannmål som är att föredra i vår kost, eftersom det är ett spannmål av mycket högre kvalitet jämfört med vete och majs.

Slutligen, tänk på att ägna särskild uppmärksamhet åt kosten i allmänhet under hela amningsperioden. Det är fortfarande en prioritet att undvika giftiga ämnen som alkohol och att dämpa konsumtionen av vissa andra ämnen som exempelvis koffein.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.