Varför är tänder känsliga för smärta?
Våra tänder är mycket viktiga för vårt tal, för att tugga mat och för bildandet av matbolus. Naturligtvis har de också en estetisk aspekt. Eftersom tänder är känsliga för smärta kan detta vara inte bara obehagligt utan också påverka oss på många andra sätt.
Vi har alla haft tandvärk någon gång i våra liv. Det är ett varningstecken på att någon skada skett med våra tänder. Lär vidare här, för i dagens artikel förklarar vi varför tänderna är så känsliga för smärta.
Tandlagren och tänder som är känsliga för smärta
Tänderna har tre grundläggande delar:
- Roten. Detta är delen inuti tandhålan, den osynliga delen av tanden som är begravd i det alveolära benet. Roten är den understa delen av en utdragen tand,
- Kronan. Detta är den utskjutande delen av det alveolära benet, den är synlig.
- Halsen. Det här är vad som håller ihop roten och kronan.
Det finns ett hål där blodkärlen och nerverna som ger näring till tänderna går in i roten och bildar det som kallas pulpan. Ett lager av dentin, eller tandben, täcker och skyddar denna tandhålighet.
Tandbenet består av en mineralmatris, särskilt hydroxiapatit. Denna struktur skyddar mot skadliga ämnen som kommer in i kärlen och nerverna på en viss tand.
Vi rekommenderar också att du läser den här artikeln: 10 naturliga huskurer för att lindra tandvärk
Dentin, det skyddande lagret
Dentin, eller tandbenet, består av celler kallade odontoblaster som ligger mellan utsidan och tandhålan. De har också förlängningar som går igenom tandbenet.
När förändringar i tanden, som håligheter, påverkar eller förstör tandbenet, kan odontoblasterna reparera det och därmed skydda tandhålan.
Dentin räcker dock inte för att skydda dina tänder. Det kräves ett ännu hårdare ämne för att förhindra att det går sönder eller nöts ner varje gång vi tuggar eller pratar. Detta ämne är emalj.
Emalj, det hårdaste lagret
Emalj är ett mycket hårt lager, bestående uteslutande av hydroxiapatit. Dentin består också av detta mineral, men till en lägre grad och koncentration. Dessutom gör håligheter, som består av en expansion av odontoblasterna, det mindre motståndskraftigt.
Emaljen är vit, hård och med en komposition av 96% hydroxiapatit. De återstående 4% innehåller protein och vatten. Kompositionen består av celler som kallas ameloblaster som producerar emalj innan tanden växer fram.
När en tand börjar dyka upp degenererar ameloblasterna och efter detta regenererar emaljen aldrig igen. Som du därför förstår har vi en begränsad mängd av emalj för hela livet, så det är viktigt att ta hand om den.
Rotcement, ankarskiktet
Detta ämne finns runt tandroten, strax ovanför dentinet. Detta skikt är mjukare än emaljen, eftersom det endast innehåller 65% hydroxiapatit.
Rotcementen har två lager. En av dem innehåller inte några celler och bildas innan tanden kommer upp. Motsvarande innehåller rotcementet cementceller och dessa producerar en mineralmatris som bildas efter att tänderna har vuxit fram på grund av funktionella krav.
Rotcementens huvudfunktion är att förankra fibrerna i periosteum, skiktet som täcker benet runt tanden. Det fungerar precis som ett lim som håller tanden fäst vid håligheten.
Du kanske också gillar den här artikeln: Vad orsakar karies och hål i tänderna?
Varför är tänder känsliga för smärta?
Vi kan svara på den här frågan nu när vi vet lite om tandanatomi. Som du kan se har dentin utvidgningar av osteoblaster i sig. Det vill säga, det finns en kommunikation mellan tandbenet och tandhålan, där nervändarna är belägna.
Emalj regenereras inte, så den slutar skydda tandbenet när den slits ner eller när tandförfall, som karies, förstör den. På grund av detta blir tanden mer utsatt för externa faktorer. Håligheterna i tandbenet förblir öppna och yttre stimuli kan nå nervändarna och leda till smärta.
Så för att förhindra att detta händer måste du använda dig av god tandhygien. Gå till din tandläkare regelbundet och ät en hälsosam kost. Detta är det enda sättet att bevara och skydda emaljen och tandbenet!
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- FONSECA, DR RAFAEL HINOJAL. “Las partes óseas estomatológicas y los dientes en la identificación de las personas.” Ciencia Forense 35 (2005): 35.
- Guerra Álvarez, Pamela Alexandra. Reabsorción radicular después del tratamiento ortodóncico. BS thesis. Quito, 2017.
- Sensibilidad Dental: Origen, Causas y Diagnóstico – DENTAID. Expertos en Salud Bucal. (n.d.). Retrieved May 17, 2020, from https://www.dentaid.es/salud-bucal/sensibilidad-dental
- Pécora, Jesús Djalma, and M. D. Sousa. “Uma breve história dos métodos de estudo de anatomia interna dos dentes humanos.” Endodontics. São Paulo 24 (2011).