Varför är det så viktigt att tvätta händerna?
Att tvätta händerna är mycket viktigt. Genom beröring tar vi in information och ämnen från miljön. Denna information kan vara både positiv (mat) och negativ (patogener, dvs. giftiga ämnen).
Därför måste vi vara extra försiktiga med våra händers hygien. I den här artikeln förklarar vi varför det är så viktigt att tvätta händerna och det bästa sättet att göra det på. Notera!
Vad använder vi händerna till?
Tack vare våra händer kan vi utföra olika dagliga aktiviteter, såsom:
- Förstå världen omkring oss.
- Känna igen strukturen på olika objekt.
- Att vidröra våra närstående.
- Hålla en handväska.
- Laga mat.
- Äta.
- Spela och leka osv.
Men genom dessa kan vi även fånga upp eller överföra bakterier.
Detta innebär att om vi försummar vår hygien, kan vi skada inte bara vår hälsa, utan även människorna runt omkring oss, inklusive våra närstående.
Personlig hygien och hälsa
Direkt vi föds kommer vi i kontakt med miljön. Vi börjar undersöka nya element med våra händer för att förstå dem. Därför börjar vårt immunförsvar att stärkas, vilket förbereder oss för framtiden.
Men det är inte alltid möjligt att komma oskadd ur dessa konfrontationer. Som en konsekvens uppstår sjukdomar orsakade av virus och bakterier som lyckas komma in i organismen.
Därför har människan i århundraden letat efter sätt att undvika eller minska omvärldens ogynnsamma inflytande på hälsan. Efter många misslyckanden hittade vi svaret, som varar än i dag – och det är god hygien.
Det är viktigt att tvätta händerna eftersom det hjälper till att eliminera föroreningar som fastnat på huden på händerna och riskerar att göra oss sjuka. Utöver detta finns även andra typer av hygien som vi måste ta hänsyn till:
- Livsmedelshygien: garanterar korrekt tillstånd för de produkter vi konsumerar.
- Mental hygien: tar hand om den perfekta utvecklingen och psykologiska funktionen hos oss som personer och vår omgivning.
Men den hygien som intresserar oss i den här artikeln är den som beror på var och en av oss individuellt: vår personliga hygien.
Du kanske tänker: jag är ju ren! Jag badar varje dag! Men detta är inte tillräckligt när det kommer till korrekt personlig hygien. Vi måste ta hänsyn till flera aspekter vars betydelse vi ofta inte inser.
Vi tror att du kan vara intresserad av att läsa det här också: Tips för att tvätta frukt och grönsaker
Inslag av god personlig hygien
Mat
En balanserad och hälsosam kost är grunden för god hälsa. Således kan en hälsosam kost hjälpa till att stärka immunförsvaret, vilket hjälper till att skydda oss från bakterier och yttre ämnen.
Tänk också på att kroppen behöver tillräckligt med kolhydrater, vitaminer, mineraler, protein och fibrer för att utföra sina vitala funktioner, även om du försöker gå ner i vikt. Det är också viktigt att äta sex måltider om dagen:
- Frukost
- Mellanmål på förmiddagen
- Lunch
- Mellanmål på eftermiddagen
- Lunch
- En lätt middag
Glöm inte att tugga din mat väl, det är en viktig regel, på så sätt sönderdelar du ordentligt det du fått i dig vilket också underlättar matsmältningen. Du bör också dricka mycket vatten, minst två liter om dagen.
Luft och ventilation
Undvik damm och rök samt förorenad luft. Dessa 3 skadliga element kan:
- Orsaka allergier.
- Skada ditt andningsorgan.
- Få giftiga ämnen att byggas upp i dina vävnader.
Faktum är att det finnsstudier som visar att luftföroreningar kan vara orsaken till cirka 800 000 förtida dödsfall varje år. Detta är en orsak till varför det är viktigt att upprätthålla god hygien hemma:
- Dammsug regelbundet för att ta bort damm, djurhår och mjäll, samt dammkvalster som samlas i hörn och mattor.
- Undvik överdriven värme i rummen och se till att de alltid är väl ventilerade.
- Till sist ett mycket enkelt tips: andas alltid genom näsan, eftersom luften filtreras bättre och värms upp mer innan den når lungorna.
Badrum
Kroppens yttre organ utför extremt viktiga funktioner, inklusive skydd. Därför är de mycket mer utsatta än andra för infektioner.
Korrekt personlig hygien kan hjälpa oss att undvika skador på hud, ögon, mun och händer. Följande är några åtgärder att ta hänsyn till:
- Kroppsrengöring: dusch eller bad rekommenderas dagligen; terapeutiska och lugnande bad är också att rekommendera.
- Hårvård: rengöring av hår och hårbotten bör du göra minst två gånger i veckan. Var noga med att skölja ordentligt och torka väl.
- Ögonvård: du behöver bra belysning för att läsa, skriva och för olika aktiviteter. Skydda dina ögon från bländning, olyckor och infektioner.
- Rengöring av hörselgångarna: det är tillrådligt att låta en läkare göra detta för att undvika skador på trummhinnan.
- Tvätta händerna: vi plockar ständigt upp olika föremål och gnuggar sedan våra ögon eller någon annan del av kroppen. Korrekt handhygien förhindrar överföring av smittoämnen.
Vi har nu gått igenom några viktiga punkter för personlig renlighet. Nu ska vi gå in på varför det är viktigt att tvätta händerna, eftersom det är huvudämnet i denna artikel.
Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: De 13 farligaste virusen för människor
Varför är det så viktigt att tvätta händerna? Hur gör man det korrekt?
Att tvätta händerna är en av de viktigaste personliga hygienvanorna. Som vi förklarar ovan så kommer vi genom våra händer i kontakt inte bara med omvärlden utan även med andra människor. Därför är de stora överförare av sjukdomar och parasitinfektioner.
Smutsiga eller förorenade händer som vi för till munnen, ögonen eller hanterar vår mat med dem är det enklaste sättet att bli sjuk. Och tänk då på hur det är med naglarna där mängder av mikroorganismer ackumuleras från de mest olika källorna!
Det finns inga tvivel, det bästa sättet att undvika infektioner av denna typ är att ha goda hygienvanor. Det idealiska är att tvätta händerna ordentligt före och efter:
- Matlagning och när du äter mat.
- Toalettbesök för alla syften.
- Du slänger soporna.
I allmänhet bör vi tvätta händerna när vi kommer i kontakt med något förorenat föremål. Hur gör vi då det på rätt sätt? Jo, genom att följa nedan steg:
Steg för att tvätta händerna
Världshälsoorganisationen (WHO) har alltid betonat vikten av god handhygien. Av denna anledning har de många dokument om hur man gör detta på bästa sätt. Vi uppmuntrar dig att konsultera deras hemsida. Under tiden kommer här en sammanfattning:
- Blöt händerna med rent vatten.
- Gnid in dem med tvål så att du får bra med lödder.
- Gnugga händerna noga i 20 sekunder, både handryggen och handflatorna. Var noga även under naglarna och mellan fingrarna.
- Skölj med rent vatten.
- Upprepa om du inte blivit helt ren.
- Skölj med tillräckligt med vatten.
- Till sist, torka händerna ordentligt med en ren handduk.
Nu vet du varför du ska tvätta händerna och hur du gör det, vi hoppas att du kommer att följa stegen och tipsen som vi ger här. Upprätthåll korrekt hygien och din hälsa kommer att tacka dig för det.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Aiello, A. E., Coulborn, R. M., Perez, V., & Larson, E. L. (2008). Effect of hand hygiene on infectious disease risk in the community setting: a meta-analysis. American journal of public health, 98(8), 1372-1381. Available at: https://ajph.aphapublications.org/doi/full/10.2105/AJPH.2007.124610. Accessed 03/03/2020.
- Bloomfield, S. F., Exner, M., Signorelli, C., Nath, K. J., & Scott, E. A. (2012, July). The chain of infection transmission in the home and everyday life settings, and the role of hygiene in reducing the risk of infection. In International Scientific Forum on Home Hygiene. Available at: https://www.ifh-homehygiene.org/review/chain-infection-transmission-home-and-everyday-life-settings-and-role-hygiene-reducing-risk. Accessed 03/03/2020.
- Curtis, L., Rea, W., Smith-Willis, P., Fenyves, E., & Pan, Y. (2006). Adverse health effects of outdoor air pollutants. Environment international, 32(6), 815-830. Available at: https://doi.org/10.1016/j.envint.2006.03.012. Accessed 03/03/2020.
- International Scientific Forum on Home Hygiene (2002). Available at: https://www.ifh-homehygiene.org/care-guideline-best-practice/guidelines-prevention-infection-and-cross-infection-domestic-0. Accessed 03/03/2020.
- Kafeshani, M. (2014). Diet and immune system. Immunopathologia Persa, 1(1), e04. Available at: http://immunopathol.com/Article/ipp-4. Accessed 03/03/2020.
- Organización Mundial de la Salud (2012). Higiene de las manos: ¿por qué, cómo, cuándo?. Available at: https://www.who.int/gpsc/5may/tools/ES_PSP_GPSC1_Higiene-de-las-Manos_Brochure_June-2012.pdf?ua=1. Accessed 03/03/2020.
- Pedersen, A. M., Bardow, A., Jensen, S. B., & Nauntofte, B. (2002). Saliva and gastrointestinal functions of taste, mastication, swallowing and digestion. Oral diseases, 8(3), 117-129. Available at: https://doi.org/10.1034/j.1601-0825.2002.02851.x. Accessed 03/03/2020.