Varför är det bra att dricka vatten på morgonen?

Om du börjar dagen med att dricka ett glas vatten hjälper du hjärnan att fungera bättre och du kommer att känna dig friskare, ha mer naturlig energi och känna dig mer hälsosam.
Varför är det bra att dricka vatten på morgonen?

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Vi vet alla att dricka vatten är en av de bästa vanorna vi kan ha. Det hjälper oss att hålla vätskebalansen och är viktigt för att våra organ ska fungera ordentligt. Många vet dock inte att det i synnerhet är bra att dricka vatten på morgonen. Tidpunkten för vattendrickandet kan nämligen påverka hälsan.

Att dricka vatten på morgonen precis när du vaknat är väldigt hälsosamt. Genom att börjar dagen på detta vis, drar du största möjliga fördel av dess egenskaper. Vet du vilka fördelarna är med att dricka vatten det första du gör på morgonen?

Att dricka vatten på morgonen återfuktar kroppen

Efter att du har sovit en längre tid blir du ofta av med mycket vätska. Oavsett hur mycket du har druckit under den föregående dagen har kroppen redan använt så mycket den behöver. Det är därför viktigt att du återfuktar kroppen direkt efter att du stiger upp för att återställa vätskebalansen.

Ett glas ljummet vatten är perfekt för att börja dagen. Du får inte bara mer vätska i kroppen, utan det är också bra för att du ska känna dig fräsch och få mer naturlig energi.

Tar bort gifter från kroppen

Efter att ha gett vätska och näring till cellerna tar ett glas vatten på morgonen även bort gifter från kroppen. Under sömnen reparerar sig kroppen; den återfår sin energi och balans. Som ett resultat blir det gifter och andra oönskade substanser över, som kroppen behöver rensa ut för att det inte ska ackumuleras.

Om du väljer att dricka vatten på morgonen stimulerar du borttagandet av gifter och rensar kroppen från alla dessa oönskade substanser. Det gör att du känner dig friskare och du får dessutom bättre hy.

Aktiverar metabolismen

Att dricka vatten är perfekt för de som vill gå ner i vikt. Att dricka ordentligt under dagen är nyckeln till att bibehålla en hälsosam vikt och det bästa är att dricka en stor mängd av detta vatten redan på morgonen.

Det aktiverar metabolismen, som i sin tur gör att du bränner mer kalorier. Genom att dricka mer vatten känner du dig dessutom mättare så att du inte äter lika mycket kalorier.

Minskar mängden magsyra

Att dricka vatten på morgonen minskar magsyra

Ett överskott av magsyra är ett väldigt vanligt problem som uppkommer av en dålig kosthållning samt dåliga hälsovanor. Även om magsyra ofta bildas när man har ätit någonting starkt kan det också visa dig under de första timmarna på dagen.

Börja din dag med att dricka ett glas ljummet vatten för att minska syranivåerna i magen för resten av dagen.

Ger bränsle till hjärnan

Visste du att hjärnan består till 75% av vatten? När kroppen inte har en optimal vätskebalans påverkar det hjärnan och den kan då inte fungera optimalt. Om du dock börjar dagen med att dricka vatten är hjärnan redo för sina uppgifter under resten av dagen.

Förbättrar matsmältningen och motverkar förstoppning

dricka vatten

En av de största orsakerna till dålig matsmältning och förstoppning är att kroppen inte har tillräckligt med vatten. Så om du börjar dagen med att dricka vatten på morgonen underlättar du för tarmrörelserna och du undviker problem med matsmältningen.

Motverkar och lindrar sjukdomar

Det är viktigt att du dricker vatten ofta för att kroppen ska fungera optimalt och för att du ska kunna undvika problem med hälsan i framtiden. Vatten är nyckeln till välmående organ, och det motverkar även många olika typer av sjukdomar.

Att dricka vatten på morgonen är det bästa sättet att dra nytta av denna fördel, och de som redan är sjuka kommer snart känna sig bättre.

Att dricka vatten på morgonen gynnar huden

Att dricka vatten på morgonen är också väldigt bra för hyn. Ett eller två glas vatten innan du äter ser till att huden återfuktas och håller sig fast och ung. Om du dricker vatten på morgonen bibehåller du hudens elasticitet och kan motverka rynkor och tidiga ålderstecken.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.