Vanliga misstag när man tar bort smink och hur man gör det på rätt sätt

Att göra misstag när du tar bort smink kan leda till hudproblem. Vilka är de vanligaste? Lär dig allt om dem här!
Vanliga misstag när man tar bort smink och hur man gör det på rätt sätt

Senaste uppdateringen: 17 juni, 2023

Idag vill vi prata med dig om några vanliga misstag många gör när de tar bort smink i slutet på dagen. Förutom att titta närmare på vilka misstag du kan göra, vill vi också tipsa om hur du tar bort smink på rätt sätt för att vårda och skydda ditt ansikte.

Dessutom är denna artikel en påminnelse om hur viktigt det är att ta bort smink i slutet av dagen. Kom ihåg att daglig rengöring av huden är avgörande för att hålla den frisk. Genom att göra det tar du bort spår av svett, döda hudceller och fett. Fortsätt läsa!

Vanliga misstag när man tar bort smink

Huden är kroppens största organ och fyller som sådan en vital funktion. Som beskrivs i en publikation i National Center for Biotechnology Information, fungerar den som en skyddande barriär för att hålla inre strukturer säkra från stress och miljöfaktorer.

Den innehåller också en mängd olika receptorer som är ansvariga för att upptäcka smärta, tryck, temperatur och beröring. För att inte tala om dess termoregulatoriska och metaboliska funktion. När det gäller det senare utmärker sig dess roll i produktionen av vitamin D och vid lagring av lipider.

Därför är det viktigt att ta hänsyn till att det kräver viss omsorg för att hålla huden i optimalt skick. Dess kontakt med UV-strålar, föroreningar och det avfall den naturligt utsöndrar kan orsaka för tidig försämring och problem.

Så när det kommer till ansiktsvård bör du inte försumma processen att ta bort smink. Dessutom bör du försöka undvika vissa misstag som kan minska hudens kvalitet. Notera!

1. Vanliga misstag när man tar bort smink: Du har för bråttom

Det vanligaste misstaget många gör när de tar bort smink är att ha för bråttom. Detta gör att man försummar viktiga steg som garanterar en djup och tillräcklig rengöring.

Här kan man flika in att det viktigaste är att faktiskt ta bort sminket oavsett hur man gör det. Men när man gör detta alltför snabbt, får man bort alla spår av skönhetsprodukterna? Med största sannolikhet inte. Visst, någon gång emellanåt kan det gå, men att utföra en daglig rutin på fel sätt påverkar hudens hälsa.

Faktum är att vetenskapliga studier visar att kosmetika kan bidra till eller förvärra akne. Även om det fortfarande behövs mer forskning, är det känt att detta händer eftersom sminkrester blockerar porerna och hindrar huden från att stöta ut sina naturliga oljor.

2. Att inte ta bort sminket varje dag

Föreställ dig, om det att inte vara tillräckligt noggrann när du väl tar bort ditt smink, vad innebär det då att du inte har en daglig rengöringsrutin? Riskerna på kort och lång sikt sträcker sig från uppkomsten av akne till pormaskar, markerade rynkor, uttorkning och torrhet.

Forskning visar också hur viktigt det är att ta bort sminket varje dag. Faktum är att, beroende på typen och egenskaperna hos varje hudtyp, bör du rengöra ditt ansikt en eller två gånger om dagen. Och inte bara med sminkborttagningsmedel, utan också med rikligt med vatten.

Detta säkerställer att du får bort alla spår av kosmetika, föroreningar, svett och olja som din hud samlat på sig under dagen.

3. Vanliga misstag när man tar bort smink: Att använda dåliga sminkborttagningsmedel

Precis som det finns olika typer av smink, finns det också olika typer av sminkborttagare. Därför är det viktigt att hitta en produkt som är av tillräckligt god kvalitet och som passar den kosmetika du använder.

Om du till exempel använder vattentät och mycket motståndskraftig smink bör du använda en tvåfas-sminkborttagare. Denna är en blandning av en vattenbas och en oljebas vilket ger en djupare rengöring.

På samma sätt är det ett annat misstag att använda sminkborttagningsservetter varje dag. Även om de är ett snabbt och relativt effektivt alternativ, kan materialet de är gjorda av vara nötande i det långa loppet. Tänk på att när du gnider dem över din huden, skapas en friktion som med tiden kan orsaka känslighet och slitage.

4. Att försumma ömtåliga områden som ögonen

Offarm lyfter fram att huden runt ögonen är mycket tunnare än huden i resten av ansiktet och kroppen. Därför bör iv tänka på att den är mycket mer känslig. Det beror inte bara på att den inte är särskilt tjock utan också för att den är mer elastisk och har få talgkörtlar.

På grund av dessa egenskaper kräver den särskild vård, eftersom yttre ämnen (som solstrålar, föroreningar och smink) kan påverka den i högre grad än övrig hud.

När du tar bort smink, tänk alltså på att använda en hypoallergen eller specialprodukt för området. Applicera denna skonsamt, utan överdrivet tryck.

5. Att glömma konturerna av ditt ansikte och hals

De flesta vet att regöringen av ansikte och hals bör göras mycket väl för att uppnå en enhetlig och naturlig finish. Ett av de vanligaste misstagen när man tar bort smink är dock att glömma dessa områden.

Som ett resultat kan porerna bli igentäppta och pormaskar, finnar och andra fläckar kan uppstå. För att inte tala om att det kan skapa sminkfläckar på din kudde.

6. Vanliga misstag när man tar bort smink: Att hoppa över ansiktsvatten

Genom en artikel i Professional Pharmacy föreslår experter att du använder ansiktsvatten efter att ha använt sminkborttagningsmedel. Anledningen? Dessa produkter hjälper till att normalisera huden och kompletterar rengöringen.

Efter en rigorös rutin kan det fortfarande finnas spår av kosmetika och smuts i ansiktet. Ansiktsvatten tätar och tar bort eventuella rester. Dessutom förbereder det dermis för återfuktning och hjälper till att stimulera cirkulationen.

7. Att glömma att återfukta

Att glömma bort att återfukta huden efter att man tagit bort smink är ett annat vanligt misstag. Eftersom den till stor del består av vatten är detta ett grundläggande element för att behålla din hälsa och estetik. Uttorkning är en viktig orsak till grov och torr hud.

Av denna anledning har varje rutin som involverar ansiktsvård återfuktning som ett obligatoriskt steg. Några rekommenderade krämer är de som innehåller retinol, vitamin E, hyaluronsyra, mjölksyra och ceramider.

Har du gjort dessa misstag när du tar bort smink?

Kanske har du någon gång gjort dessa misstag när du tar bort ditt smink, eller du kanske fortfarande gör dem. Om så är fallet är det viktigt att korrigera dina vanor för att undvika framtida problem. Även om det tar lite tid på en tid på kvällen när du känner dig trött, är det värt att implementera det varje dag.

Livsmedel man bör ha i kosten för att förebygga slapp hud


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.