Hur man tar bort solskyddsfläckar från kläder och tyger

Lär dig alla knep för hur du tar bort solskyddsfläckar från kläder och tyger. Då kan du njuta av solen till fullo i sommar, med fullgott skydd på kroppen.
Hur man tar bort solskyddsfläckar från kläder och tyger

Senaste uppdateringen: 22 maj, 2023

Om det finns ett viktigt inslag under sommaren så är det solskyddsmedel. Vi klarar oss inte utan det. Det kan dock ofta förstöra kläder och handdukar genom missfärgningar. Men oroa dig inte, det finns en lösning för hur du tar bort solskyddsfläckar, och i den här artikeln ska vi berätta hur du gör.

Varför lämnar solskyddsmedel ofta fläckar på tyger? Det beror på att de innehåller vissa feta komponenter som handdukar, sofftyg och kläder suger åt sig. Dessa fläckar är inte så lätta att ta bort, så läs vidare så ska du få lära dig några effektiva knep.

Varför är det så svårt att ta bort solskyddsfläckar?

Solskyddsmedel innehåller en mängd olika föreningar från olika ursprung, såsom oljor och mineraler. Dessa är inte så enkla att få bort när de kommer i kontakt med tyger. En av ingredienserna är exempelvis avobenzon; ett ämne som absorberar ultravioletta A (UVA)-strålar och är det fotoskyddsmedel som som används oftast i dessa produkter.

Det är också den svåraste ingrediensen att få bort från klädtyger. Detta beror på att det oxiderar när det kommer i kontakt med vatten och genererar organiska fläckar.

Fläckarna har ett oxiderat utseende eftersom det är vad de är. När solskyddsmedel som innehåller avobenzon blandas med mineraler, såsom järn, bildas rostliknande färger.

I detta avseende kan vi påpeka att fläckar är mer benägna att uppstå om vattnet är tungt. Syntetiska tyger är dessutom mer benägna att få dessa fläckar i jämförelse med naturliga tyger som bomull och linne.

Ta bort solskyddsfläckar.
Vattnet vi kommer i kontakt med när vi använder skyddet kan avgöra färgen på fläckarna på kläder.

Tips för hur du tar bort solskyddsfläckar från kläder

Nu ska vi gå vidare och dela med oss av några tips för hur du tar bort den här typen av fläckar. Tänk på vilken typ av tyg plagget är av, och om du är osäker är det alltid bättre att prova metoden på en del som inte är så synlig.

Ättika

Ättika är alltid bra att ha hemma för olika användningsområden i hushållet. I det här fallet, fyll en balja med varmt vatten (alltid vid en temperatur som plagget tål), tillsätt 2 dl ättika, blötlägg plagget och låt det verka i en halvtimme. Skölj sedan och, om du vill, lägg kläderna i tvättmaskinen.

Ett annat sätt är att blanda ättika med salt för att bilda en pasta. Gnugga sedan in detta preparat på fläcken och följ föregående steg.

Citronsaft

Detta är en annan naturlig ingrediens som alltid hjälper oss ur våra hushållsproblem. Häll några droppar citronsaft på fläcken och låt verka i några minuter.

Lägg sedan plagget i en balja med varmt vatten, citron och salt och låt stå i en halvtimme. Tvätta slutligen plagget för hand.

Bikarbonat

Som du kommer att se innehåller alla dessa tips naturliga ingredienser som vi vanligen redan har hemma. I det här fallet blötlägger du plagget och strör bikarbonat på fläcken.

Gnugga sedan med en borste. Låt sedan medlet verka en halvtimme innan du tvättar plaggen som vanligt.

Tandkräm

Proceduren är densamma som med bikarbonat. Applicera, gnugga med en borste, låt verka och tvätta.

Du kanske är intresserad av: 7 trick för att rengöra silver hemma

Flytande tvättmedel

För att ta bort solskyddsfläckar med flytande tvättmedel, skrapa först bort all synlig solskyddskräm med en spatel. Lägg sedan plagget i varmt vatten.

Applicera därefter flytande tvättmedel på fläcken och gnugga med en borste i cirkulära rörelser. Låt medlet verka i några minuter och tvätta sedan som vanligt.

Handtvätt.
Naturliga hushållsmedel hjälper dig med fläckarna. Citron, bikarbonat och ättika är bra och billiga alternativ för uppgiften.

Misstag att undvika när du tar bort solskyddsfläckar

Det finns två vanliga rengöringskemikalier som många använder för att ta bort fläckar, och dessa bör du undvika.

Det ena är blekmedel. Det andra är klor. Dessa har ingen verkan mot dessa fläckar, och kan till och med göra dem värre.

Det går att ta bort solskyddsfläckar

Vi har nu gått igenom några sätt att ta bort den här typen av fläckar med hjälp av naturliga ingredienser och vanligt flytande tvättmedel. Det finns emellertid också kemiska produkter som är speciellt framtagna för att ta bort denna typ av fläckar och som är lämpliga för tyger. Kontrollera hur som helst alltid att plaggets tyg är resistent mot dessa typer av ämnen, eftersom de vanligtvis är ganska aggressiva.

Vi hoppas att du kan njuta av solen på ett hälsosamt sätt med fullgott solskydd, och att de här tipsen vi har delat med dig är användbara. Det går att få bort solskyddsfläckar!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Asero, M., & Segall, A. I. (2014). Fotoestabilidad de avobenzona utilizando diferentes antioxidantes.
  • Lorenzo, V. O. (2018). Solares:: consejos desde la oficina de farmacia. El farmacéutico: profesión y cultura, (562), 20-26.
  • Moreno, M. I., & Moreno, L. H. (2010). Fotoprotección. Revista de la Asociación Colombiana de Dermatología y Cirugía Dermatológica18(1), 31-39.
  • del Baño Breis, F. (1982). Diccionario de ciencias naturales y términos afines(Vol. 7). Editora Regional de Murcia.
  • Stampella, P. C., Hilgert, N. I., & Pochettino, M. L. (2018). Usos medicinales de los cítricos (Citrus L., Rutaceae) entre los criollos del sur de Misiones (Argentina).
  • de Sodio, B. D. B., & Belleza, U. E. D. S. Y. Bicarbonato de sodio: usos, efectos secundarios, interacciones, dosis y advertencias–Vitaminas Suplementos-2022.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.