Vad går en vasektomi för män ut på?
En vasektomi, dvs sterilisering av män, är en enkel kirurgisk procedur som är en form av preventivmedel för män. Det är en mycket säker och effektiv metod för att permanent förhindra graviditeter.
Fler och fler män väljer vasektomi i dessa dagar. Det är emellertid ett beslut som innebär medvetenhet och ansvar när det gäller personens egen och hans familjs reproduktiva hälsa. Man rekommenderar inte proceduren för unga män som inte har en partner eller som genomgår en kris i sitt förhållande.
En man bör endast genomgå en vasektomi om han är helt säker på att han inte kommer att vilja ha ett biologiskt barn i framtiden. Detta är trots allt en relativt permanent metod och därför måste man överväga beslutet noggrant.
Vad är en vasektomi för män?
En vasektomi är en kirurgisk procedur där en kirurg klipper av sädesledaren, ductus deferens på latin. Denna ledare bär sperma från testiklarna till urinröret. En läkare skär av den så att den inte längre kan uppfylla denna funktion, och spermierna blir därefter kvar i testiklarna utan någon väg ut.
Eftersom sperma inte längre kan komma ur mannens kropp är det inte möjligt för män som har genomgått en vasektomi att göra en kvinna gravid. Denna metod är effektiv i 99,9% av fallen och innebär helt enkelt en sterilisering av männen som genomgår den. Det är dock viktigt att komma ihåg att spermier är de celler som resulterar i graviditet i kontakt med ägget från kvinnan. En man kan därför ha samlag, ejakulera och släppa sperma efter en vasektomi. Det finns dock inga spermier i satsen, så kvinnan kan inte bli befruktad.
Själva proceduren
En vasektomi kräver bara lokalbedövning, vilket innebär att patienten är vaken under ingreppet men han kan inte känna smärta. Det första sjukvårdspersonalen gör är att raka och rengöra pungen innan de bedövar området för att utföra operationen.
Det finns två sätt att utföra en vasektomi: med ett snitt och utan ett snitt. I det första fallet gör en kirurg två små snitt med en skalpell i övre delen av pungen. Sedan klipper och binder eller försluter man ändarna på sädesledaren och stänger sedan såret med några stygn eller kirurgiskt gummi.
Vid en vasektomi där inget snitt utförs, känner läkaren efter sädesledaren och injicerar sedan ett bedövningsmedel. Sedan gör läkaren ett mycket litet hål i pungen, fäster ledarna och skär av en del av dem. Som avslutning stänger läkaren sedan hålet med stygn eller kirurgiskt gummi.
Missa inte: Hematospermi eller blod i sädesvätskan
Före och efter en vasektomi
Vanligtvis kräver dessa typer av interventioner minimal förberedelse. De består av att gå igenom eventuella orala läkemedel och minska eller tillfälligt avbryta användningen av sådana som kan förhindra korrekt koagulering. Detta gör man vanligtvis 10 dagar innan ingreppet, och det är läkaren som avgör detta.
Efter proceduren kan det hända att du måste använda ett stödbandage i tre eller fyra dagar. Du kan få blåmärken och uppleva inflammation, men dessa obehag försvinner vanligtvis en vecka eller två efter operationen. Du kan vanligtvis återuppta dina normala aktiviteter inom 3 till 7 dagar.
Detta är ett säkert förfarande, men det finns risker. Normalt obehag inkluderar smärta och inflammation som man kan kontrollera med receptbelagda smärtstillande medel eller genom att applicera lite is på området. Kontakta din läkare om smärtan är outhärdlig. I vissa fall kan du utveckla en infektion, men det är vanligtvis lätt att kontrollera med antibiotika. Feber är ett tecken på infektion och kräver omedelbar läkarvård. Detsamma gäller för blödning eller överdriven inflammation.
Vi rekommenderar: Anledningen till att sexlusten ökar på sommaren
Saker att tänka på vid en vasektomi för män
En vasektomi påverkar inte en mans sexualitet på något sätt, och män som har genomgått proceduren kan som regel ha sex efter en vecka eller två. Men det finns fortfarande en risk att kvinnan blir gravid under de första tre månaderna, så det kan vara en bra idé att använda andra preventivmetoder under denna period.
Det här förfarandet är ibland reversibelt, men i vissa fall är det inte det. Detta är dock en både dyrare och mer komplex procedur, och det finns ingen garanti för att det lyckas. Observera också att även om en vasektomi är en preventivmetod, förhindrar det inte sexuellt överförbara sjukdomar. Du bör därför fortsätta att använda kondom med alla nya partners.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Romero Pérez, P., Merenciano Cortina, F. J., Rafie Mazketli, W., Amat Cecilia, M., & Martínez Hernández, M. (2004). La vasectomía: estudio de 300 intervenciones. Revisión de la literatura nacional y de sus complicaciones. Actas urológicas españolas, 28(3), 175-214.