Vad är uppblåsthet och när ska man oroa sig

För vissa handlar det om estetik och för andra påverkar det deras livskvalitet. Låt oss titta på orsakerna till uppblåsthet och när det kan vara ett problem.
Vad är uppblåsthet och när ska man oroa sig

Senaste uppdateringen: 02 maj, 2022

Uppblåsthet är vanligt. Konsekvenserna är i de allra flesta fall inte allvarliga, men kan påverka livskvaliteten ganska avsevärt. Faktum är att mer än hälften av dem som drabbas av det är för att de gjort vissa förändringar i sina rutiner.

Men i vilket läge kan det vara ett problem? Det finns lika många tolkningar av svårighetsgraden av uppblåsthet i magen som det finns människor som lider av det. För vissa är det något tillfälligt och oviktigt, och för andra är det en daglig komplikation som påverkar deras livskvalitet. I följande artikel ska vi fylla i detaljerna.

Tidigare kunskap om besvären

Uppblåsthet, utspänd buk, gaser i magen eller flatulens används ofta synonymt och om vartannat. Men de betyder inte riktigt samma sak.

Inom medicinen skiljer man mellan uppblåsthet och utspändhet. Den förra är känslan en person har, den subjektiva känslan. Å andra sidan är utspänd buk den objektiva uppfattningen av en ökning av bukens storlek som kan verifieras genom en fysisk undersökning.

Vi vill också klargöra att det inte har något att göra med fetma eller ansamling av fettvävnad i buken. Det är ett tillstånd som kan drabba både överviktiga och smala personer.

Enligt data som publicerades 2013 av Journal of Neurogastroenterology and Motility uppskattar forskare att upp till en tredjedel av befolkningen har haft eller har symptomet. Mest drabbade är kvinnor, som lider av uppblåsthet i större utsträckning än män.

Orsaker till uppblåsthet i buken

Som Dr Edith Pérez de Arce påpekar är den kanske vanligaste orsaken till uppblåsthet i magen ett överdrivet intag av mat. Det är då godartat och tillfälligt, utan större komplikationer.

person känner av uppblåsthet
Irritabel tarm, gasansamling och matöverkänslighet är vanliga orsaker till uppblåsthet i magen.

Det finns dock andra orsaker av olika svårighetsgrad:

 • Gaser: På grund av ansamling av tarmgas och svårigheter att driva ut den.
 • Irritabel tarm: De som lider av detta problem lider av en långsam tarmprocess.
 • Vätska i bukhålan: Detta är en allvarlig orsak och måste därför behandlas omedelbart.
 • Graviditet: Under graviditeten kan proccessen för tarmtransiten också sakta ner och gasproduktionen kan öka.
 • Premenstruellt syndrom: Inkluderar en uppsättning symptom som vissa kvinnor lider av före menstruationen. Uppblåsthet i buken är ett av dem. Även om det inte är ett allvarligt kliniskt tillstånd kan det vara ganska obehagligt.
 • Laktosintolerans: Eftersom tarmen inte kan smälta laktos ordentligt ökar jäsningen i matsmältningskanalen.

Fortsätt läsa mer i den här artikeln: Vad din kropp försöker säga när du har smärta i magen

När finns det anledning till oro

Svullnad i buken är nästan alltid ett symptom på ett ofarligt tillstånd. Det varar några timmar och försvinner utan att personen behöver göra något speciellt. Det finns dock situationer som döljer ett mer allvarligt tillstånd.

En av anledningarna till oro är i det fall som svullnaden kvarstår. I normala fall bör besvären inte pågå i mer än 24 timmar. I livshotande fall ökar symptomen även i intensitet. Vid kroniska tillstånd (som dyspepsi) förklarar dessutom en artikel publicerad 2014 av Revista de Ciencias Médicas de Pinar del Río att man anser att tillståndet är just kroniskt efter att symptomen har varit besvärande i minst 12 veckor.

person håller sig för magen
I de flesta fall beror uppsvälldhet i buken på ofarliga orsaker. Du måste dock vara medveten om de symptom som kan varna dig för eventuella komplikationer.

Dessa 12 veckor gäller även tillstånd som celiaki eller malabsorptionssyndrom. Naturligtvis ser man vid dessa tillstånd även andra symptom, som diarré och omfattande matsmältningsförändringar. Gastroenterit har också åtföljande symptom som går hand i hand med uppblåsthet. I dessa fall kan det förekomma diarré, kräkningar och även feber.

Du bör vara orolig om det förekommer en intensiv smärta, och i dessa fall kontakta sjukvården så att en läkare kan utesluta tillstånd som cirros (sena stadiet av ärrbildning i levern), neoplasmer (onormal massa eller tumör i vävnaden), blodproppar och tromber. I dessa fall kan patientens medicinska historia och förekomsten av riskfaktorer vägleda läkaren i sökandet efter en diagnos.

Vi rekommenderar även att du läser den här artikelnMotverka matsmältningsbesvär och uppblåsthet med enkla kurer

Hur man minskar uppblåsthet i buken

Eftersom den vanligaste orsaken till uppblåsthet i magen är överdrivet, rikligt eller felaktigt intag av mat, finns det vissa åtgärder som man kan vidta för att minska obehaget. Bland dessa rekommenderar American College of Gastroenterology följande:

 • Öka andelen fibrer i kosten: Frukt och grönsaker förbättrar tarmtransiten på grund av att de innehåller mycket fiber. I de fall förstoppning är orsaken till uppblåsthet i magen rekommenderar man att patienten ökar intaget av dessa livsmedel.
 • Fysisk aktivitet: Fysisk aktivitet förbättrar funktionen i matsmältningskanalen och hjälper till att eliminera gaser.
 • Vätskeintag: Intag av den mängd vatten som kroppen kräver varje dag håller tarmslemhinnan återfuktad. Det är också viktigt att dricka vatten utan kolsyra i.
 • Undvik tuggummi: Överdrivet tuggande kan orsaka gaser i matsmältningskanalen.
 • Ät långsamt: Att äta stora måltider snabbt förändrar också transiten i matsmältningskanalen. Läkare rekommenderar att vi äter långsamt och tar den tid vi behöver med varje tugga.

Besök din läkare regelbundet för att övervaka uppsvälldhet

Det är viktigt att uppsöka din läkare om du har frågor om svullnad i buken. I detta sammanhang rekommenderar vi att inte anta att det är något vanligt eller normalt.

Om du är tveksam på grund av att symptomet verkar hålla i sig längre än förväntat eller åtföljs av andra tecken, kan du boka tid hos din läkare. Under tiden kan du använda de koståtgärder vi har föreslagit för att försöka lindra den obehagliga känslan.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Azpiroz F . Intestinal gas . In: Feldman M , Friedman LS , Brand LJ (eds). Pathophysiology, Diagnosis, Management , 10th edn. Elsevier : Philadelphia, USA , 2015 , pp 242 – 50-
 • Sebastián Domingo, Juan J. Los nuevos criterios de Roma (IV) de los trastornos funcionales digestivos en la práctica clínica. No. ART-2017-98994. 2017.
 • Longstreth GF , Th ompson WG , Chey WD et al. Functional bowel disorders . Gastroenterology 2006 ; 130 : 1480 – 91.
 • Tomé, A. Pardillos, and J. Alcedo González. “Protocolo diagnóstico del meteorismo abdominal.” Medicine-Programa de Formación Médica Continuada Acreditado 12.4 (2016): 203-206.
 • Dr. Larry Szarka & Dr. Michael Levitt. Eructos, distensión abdominal y flatulencia. American College of Gastroenterology 6400 Goldsboro Rd, Bethesda, MD 20817.
 • Morera Negre, Marta María, & Rodríguez López, Medardo. (2014). Dispepsia funcional: caracterización clínico epidemiológica y endoscópica. Revista de Ciencias Médicas de Pinar del Río18(5), 733-742. Recuperado en 12 de julio de 2020, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1561-31942014000500003&lng=es&tlng=pt.
 • Edith Pérez de Arce O (2017). Functional abdominal bloating/ distension. A practical approach. Gastroenterol latinoam 2017; Vol 28, Supl Nº 1: S 35- S 39. https://gastrolat.org/DOI/PDF/10.0716/gastrolat2017s100007.pdf.
 • Seo AY, Kim N, , Oh DH.  Abdominal Bloating: Pathophysiology and Treatment.  J Neurogastroenterol Motil 2013;19:433-453.  https://doi.org/10.5056/jnm.2013.19.4.433

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.