Vad är Simply Run och vilka är fördelarna med det?

Att springa 10 minuter om dagen har blivit en mycket populär träningsrutin. Upptäck fördelarna med programmet som kallas Simply Run och vad du bör tänka på ifall du vill prova.
Vad är Simply Run och vilka är fördelarna med det?

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

Att framgångsrikt genomföra ett löpträningsprogram är ingen lätt uppgift. Det huvudsakliga hindret som löpare stöter på är tidsbrist. Och visst kan det vara en utmaning att hitta en timme eller två om dagen i ditt schema som du kan ägna åt träning. Men kanske kan svaret på detta hittas i träningsprogrammet som går under namnet Simply Run.

När du tänker på löpning föreställer du dig förmodligen minst 60 minuter långa pass med hög intensitet. Även om vi kan säga att detta är standarden när det kommer till denna träningsform, hävdar dess förespråkare att du fortfarande kan dra nytta av fördelarna med att springa även om du bara gör det 10 minuter om dagen. Vill du veta vad som ligger bakom detta påstående? Läs vidare för att ta reda på vad Simply Run är.

Vad är Simply Run?

Simply Run är ett träningsprogram som går ut på att man springer 10 minuter om dagen. Det är en träningsform som började i USA och sedan blivit populär över hela världen. Det dök upp som ett alternativ för personer som vill löpträna men har ont om tid.

För att träna enligt detta program behöver du bara ta på dig löparskorna och ge dig ut och springa i snitt 10 minuter. Intensiteten ska vara måttlig till hög. Många löpare kompletterar passet med en aerob träningsrutin, men detta är helt valfritt.

Om ditt arbete, dina studier eller dina dagliga förpliktelser hindrar dig från att träna som du vill, kommer Simply Run att erbjuda ett alternativ för att distrahera dig, stärka dina muskler, hjärta och lungor och förbättra din allmänna hälsa. Om du tror att 10 minuter inte räcker för att få några resultat, inbjuder vi dig att läsa vidare och lära dig fördelarna med denna träningsform.

person som tränar Simply Run
Att ha lite tid att träna är ett vanligt problem i dagens samhälle.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln:  Hur mycket bör du träna varje vecka?

De främsta fördelarna med att detta träningsprogram

Du kanske tvivlar på fördelarna med Simply Run. Naturligtvis är fördelarna du får inte desamma som om du springer 10, 20 eller 30 kilometer om dagen, men de är betydande i jämförelse med en stillasittande livsstil.

Det som fick den här typen av träning att bli verkligt populär var en artikel som publicerades 2014 i Journal of The American College of Cardiology. I denna studerade forskare riskerna och fördelarna med att springa för den kardiovaskulära hälsan i en grupp på mer än 55 000 vuxna.

Resultaten visade att löpare var 45 % mindre benägna att utveckla kardiovaskulära komplikationer, även om de bara sprang 5-10 minuter om dagen i låga hastigheter. Detta uppmuntrade både ett flertal erfarna löpare och tidigare inaktiva personer att träna enbart under så här lång tid. Det var detta som gav upphov till Simply Run.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln:  Skavsår på bröstvårtorna: Orsaker och förebyggande

Simply Run förbättrar din hållning

En artikel publicerad i Journal of Physical Therapy Science 2017 visar att ett löppass på i snitt 10 minuter bidrar till förbättrad hållning på grund av muskelaktivering. När du inte är fysiskt aktiv under en längre tid, försvagas musklerna i ländryggen, sätesmusklerna och benen.

Faktum är att en stor del av ländryggsskador uppstår av denna anledning. Om du är benägen att lida av smärtor i ländryggen kan bara en kort stunds löpning medföra stora fördelar.

Du minskar risken för skador

Enligt bevisen har en genomsnittlig nybörjarlöpare mellan 30 % och 79 % större risk att bli skadad under ett träningspass eller lopp. Därför föreslår många specialister att man vänjer kroppen gradvis, så att man skaffar sig tekniken.

Om du vill börja springa kan denna typ av tidsbegränsat program vara mycket användbart för att vänja din kropp vid den nya aktiviteten. Det är också användbart om du återhämtar dig från en skada och känner att du inte har 100 % av din kapacitet.

Simply Run förbättrar ditt humör

Fysisk aktivitet leder till att kroppen frisätter endorfiner. Detta hormon får dig att må bra och ger dig en dos av lycka. Att springa, även om det bara är 10 minuter, är en gratis och praktisk terapiform.

Simply Run hjälper dig att undvika en stillasittande livsstil

Smärtor i ländryggen är inte den enda risken du står inför om du har en stillasittande livsstil. Kardiovaskulära sjukdomar, högt blodtryck, högt kolesterol och fetma är bara några av de åkommor som denna livsstil ökar risken för. Eftersom tiden inte längre kommer att vara en ursäkt, kan det att praktisera denna variant av träning vara biljetten till ett hälsosamt liv.

Utöver allt annat, och beroende på intensiteten på dina träningspass, kan du också tona dina muskler, behålla eller gå ner i vikt och öka din bentäthet. Om du har drabbats av någon form av trauma kan du använda Simply Run som rehabiliteringsterapi.

kvinna som springer med hund
Med Simply Run kan du kombinera de 10 minuterna av träning med andra aktiviteter, som att rasta och aktivera ditt husdjur.

Vilka försiktighetsåtgärder bör du vidta när du tränar Simply Run?

Trots alla fördelar med att springa 10 minuter om dagen, kom ihåg att du, precis som vid alla andra fysiska aktiviteter, måste tillämpa vissa försiktighetsåtgärder när du utövar denna träningsform. Följande är en lista över de viktigaste:

  • Gör ett pass med stretch- och uppvärmningsövningar innan träningen.
  • Välj skor designade för löpning. Dessa hjälper till att dämpa påverkan på dina leder.
  • Välj terräng utan plötsliga förändringar i lutningen.
  • Om det är första gången du är ute och springer, spring med låg intensitet. Öka intensiteten allt eftersom du bygger upp styrka och uthållighet.
  • Drick vatten efter träningen.
  • Stretcha eller massera dina muskler när du kommer hem.

Det är också viktigt att undvika överträning. Många som använder sig av Simply Run tenderar att ge sig ut och springa två gånger om dagen (på morgonen och på eftermiddagen). På så sätt får de ihop 20 minuter, vilket är bra för att fördela styrka eller tid. Det är dock absolut nödvändigt att du ger dig tillräckligt med tid för återhämtning mellan dina träningspass.

Om du har detta i åtanke och tillämpar alla försiktighetsåtgärder minskar du risken för skador eller andra relaterade problem. Därtill bör du se till att bära rätt sorts kläder och naturligtvis att njuta av varje sekund av ditt träningspass.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Buist I, Bredeweg SW, Lemmink KA, Pepping GJ, Zwerver J, van Mechelen W, Diercks RL. The GRONORUN study: is a graded training program for novice runners effective in preventing running related injuries? Design of a Randomized Controlled Trial. BMC Musculoskelet Disord. 2007 Mar 2;8:24.
  • Lee DC, Pate RR, Lavie CJ, Sui X, Church TS, Blair SN. Leisure-time running reduces all-cause and cardiovascular mortality risk. J Am Coll Cardiol. 2014 Aug 5;64(5):472-81.
  • Matsunaga N, Imai A, Kaneoka K. Comparison of muscle synergies before and after 10 minutes of running. J Phys Ther Sci. 2017 Jul;29(7):1242-1246.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.