Vad är sårexsudat och varför producerar våra kroppar det?
Sårexsudat är en kombination av ämnen och element som vår kropp utsöndrar genom ett sår eller under en inflammatorisk process. Vanligtvis talar man om detta som det som kommer ut från ett skärsår, vätska i såret eller sårläckage.
Sårexsudat kan i vissa fall verka obehagligt och till och med oroande. Anledningen till detta är att det kan se olika ut, liksom själva såret. Men på grund av det kan dess egenskaper ge mycket viktig information.
Dessutom spelar denna kombination av ämnen en mycket viktig roll i läkningsprocessen. I den här artikeln kommer vi att förklara vad sårexsudat är, vad det består av och vilka olika typer som finns.
Vad är sårexsudat?
Sårexsudat är en vätska som kroppen producerar i olika färger och med olika viskositeter, och det består av flera ämnen. Ordet exsudat i sig syftar på vätskan som strömmar genom blodkärlen. Det liknar plasma. I själva verket är det den flytande delen av blodet, och den innehåller en hög koncentration av proteiner.
Denna vätska filtreras genom blodkapillärerna. Filtratet beror på permeabiliteten och skillnaden i tryck i vätskan, både mellan cellerna och utsidan av dem. Kroppen återabsorberar vanligtvis filtratet genom kapillärerna.
Den lilla mängd som cirkulationssystemet inte återabsorberar passerar också in i lymfsystemet. Därifrån går det tillbaka till blodet. På så sätt upprätthåller kroppen en balans mellan vätskorna i hela kroppen.
Kroppen producerar sårexsudat genom den inflammatoriska process som kommer sig av ett sår. När kroppen är utsatt för en attack eller trauma frigör den en rad ämnen som ökar kapillärernas permeabilitet.
När de blir mer genomsläppliga kan immunsystemets celler och de proinflammatoriska substanserna lättare ta sig till skadeplatsen. Av denna anledning börjar kroppen att producera ett överskott av vätska som den filtrerar genom såret.
Varför producerar kroppen sårexsudat?
Kroppen producerar sårexsudat som svar på chock. Enligt en publikation i World Union of Wound Healing Societies, innehåller det flera ämnen som fyller viktiga funktioner i läkningsprocessen.
Först och främst är vatten, elektrolyter och natrium de grundläggande komponenterna. I sårexsudatet kan vi även hitta immunsystemets celler (leukocyter), proteolytiska enzymer och inflammatoriska mediatorer.
Dessa mediatorer är substanser som har till uppgift att stimulera ännu fler immunsystemceller att migrera till sårområdet. Exsudatet innehåller tillväxtfaktorer vars funktion är att stimulera cellproliferation för att läka såret.
Exsudatet kan dock ha andra effekter. I sår som inte läker och blir kroniska innehåller denna förening flera inflammatoriska mediatorer och proteolytiska enzymer.
Huvudtyper av exsudat
Det finns olika typer av sårexsudat. Enligt en publikation i Wound Source finns det 5 huvudtyper: seröst, sangvint, serosanguinöst, purulent och hemorragiskt. Kroppen producerar vanligtvis vart och ett av dem vid olika tidpunkter i läkningsprocessen.
1. Serosanguinöst sårexsudat
Serosanguinöst exsudat är det vanligaste. Det har ett tunt, rosa utseende och en vattnig konsistens. Detta beror på att det innehåller små mängder blodkroppar varvat med serös vätska.
2. Sanguint exsudat
Sanguint sårexsudat är en klar vätska. Det anses vara kroppens normala svar på ett sår. Genom att producera detta följer kroppen läkningsprocessen korrekt. Detta exsudat gör inte ont och är inte trögflytande.
Kroppen producerar vätskan eftersom att när huden regenereras uppstår det avfall, som döda celler och proteiner, i processen. Problemet är att om kroppen producerar för mycket kan det tyda på att det finns ett problem i läkningsprocessen.
3. Blodigt sårexsudat
Blodigt exsudat är en rödaktig vätska som har en mer intensiv färg än serosangvinexsudatet. Kroppen producerar vanligtvis detta när den rengör såret eller om du rör dig för mycket, speciellt direkt efter att det inträffat.
Normalt producerar kroppen detta under det inflammatoriska skedet. Då är det vanligt att en del blod läcker in i såret. Men om detta händer senare, när vävnaden redan har börjat bli återbildad, beror det vanligtvis på trauma i själva skadan.
Du kanske också är intresserad av att läsa den här artikeln: Hur man behandlar en ytlig brännskada
4. Purulent exsudat
Purulent sårexsudat har ett mer trögflytande och tjockare utseende. Det kan ha en gråaktig, grön eller gulaktig färg. Detta beror på att det har en högre koncentration av vita blodkroppar och bakterier, vilket betyder att det är ett tecken på en infektion.
5. Hemorragiskt sårexsudat
Man kan lätt förväxla hemorragiskt exsudat med blodigt exsudat. Men denna typ av exsudat indikerar skada på ett blodkärl på grund av infektion eller trauma. Här är färgen rödare och det har en tjockare konsistens.
Andra aspekter av exsudat från sår
Det finns några anmärkningsvärda aspekter att tänka på gällande sårexsudat. Enligt en publikation i FFPaciente är färg en av de viktigaste faktorerna du bör vara uppmärksam på. Specialister anser att en klar eller ljusgul färg är normal.
Men om vätskan har ett mer grumligt utseende kan det tyda på en infektion. Speciellt om den har en grön eller brunaktig färg. Det kan också vara ett tecken på nekrotisk (död) vävnad. En rödaktig färg, som vi nämnde ovan, indikerar närvaron av blod.
Viskositeten hos sårexsudatet är också ett talande tecken. När det är för trögflytande eller tjockt betyder det att det finns en infektion och en hög proteinhalt. Men om vätskan är vattenhaltig är proteinhalten troligen låg.
Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Skavsår på bröstvårtorna: Orsaker och förebyggande
Vad påverkar mängden exsudat?
Mängden exsudat påverkar också utvärderingen. När såret är på väg att läka är det normalt att exsudatet gradvis minskar. Men om det inte läker ordentligt kan kroppen fortsätta att producera exsudatet.
När detta händer finns det en för stor mängd som gör att den inflammatoriska processen fortsätter. Fuktiga förhållanden kan också störa läkningen.
Dessutom finns många andra faktorer som kan påverka mängden exsudat kroppen producerar. Den första är omfattningen av såret. Ju större yta, desto mer dränering från såret. Detsamma kan sägas om typen av sår. Brännskador, venösa sår och inflammationer har vanligtvis större mängder exsudat.
Liknande, om det finns ett perifert ödem eller en infektion, är det vanligare att kroppen producerar större mängder exsudat. Om såret sitter på ett ben och benet inte är upphöjt, tenderar vätskan att komma ut mer rikligt på grund av gravitationen.
Vissa sår producerar naturligt bara lite exsudat. Som ischemiska sår till exempel. Detta beror på bristande blodtillförsel.
Sårexsudat kan ge mycket information
Vad du bör komma ihåg är att sårexsudat är något normalt. Kroppen producerar det som svar på en skada för att underlätta läknings- och härdningsprocessen. Men om ett sår är kroniskt kan exsudatet ha en negativ inverkan på processen.
Vi bör också komma ihåg att exsudatets egenskaper, som färg och viskositet, är avgörande faktorer för en diagnos. De kan hjälpa dig att avgöra om det finns en infektion eller sårblödning.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Tipos de drenaje de heridas: características de identificación. (n.d.). Retrieved May 6, 2021, from https://www.woundsource.com/blog/identifying-different-types-wound-drainage
- Day, K. (n.d.). Una iniciativa de la World Union of Wound Healing Societies PRINCIPIOS DE LAS MEJORES PRÁCTICAS. Retrieved from www.wuwhs.org
- ¿Cómo describes el exudado de una herida? – FFPACIENTE. (n.d.). Retrieved May 6, 2021, from https://ffpaciente.es/2015/01/como-describes-el-exudado-de-una-herida/