Vad är nyttigast: äggvita eller äggula?
Är ägg din passion? Om så är fallet har du kanske undrat vad som är nyttigast – äggvita eller äggula? Experter säger att det generellt sett är väldigt nyttigt att äta hela ägget. Med det sagt har varje del av ägget specifika beståndsdelar som vi bjuder in dig att utforska i denna artikel.
Ägg är en viktig del av din diet som bör inkluderas i dina dagliga måltider eftersom de är rika på näringsämnen. Du behöver inte oroa dig över de falska myterna om deras höga mängder av kolesterol. Dessa är företrädesvis omättade fettsyror som är bra för att ta hand om det kardiovaskulära systemet.
Så låt oss lära känna fördelarna med varje del av ägget.
Fördelar med äggvita
Vilka gillar du bäst: äggvitor eller äggulor? Det finns många som separerar en del av ägget från den andra i tron att de bättre tar hand om sitt kolesterol då. Man tror att äggvitan är den nyttigaste delen av ägget. Låt oss se vad dess fördelar är:
- Äggvitor innehåller inget fett. De har väldigt få kalorier, vilket gör dem till ett nyttigt livsmedel. Den största risken inträffar när vi till exempel äter ett stek ägg, eftersom olja som används innehåller fett som är dåligt för hälsan.
- De är rika på vitamin B-komplex.
- Äggvitor har färre kalorier än äggulor.
- De tenderar att passa bra för viktnedgång. Många äter endast äggvitor till frukost eftersom de tillhandahåller mycket protein, vitaminer och är mättande. Vi rekommenderar dock inte att du bara äter äggvitor till frukost. Det är bättre att kombinera dem med andra livsmedel, som en tallrik havregryn eller en fruktsmoothie.
- Äggvitor används för många skönhetsprodukter: de är utmärkta för att tona och mjuka upp huden och kan även behandla alla typer av hudirritationer.
- Äggvitor har även en typ av peptid som hjälper till att sänka blodtrycket.
Fördelar med äggula
- Äggula har mer protein än äggvita.
- Äggulan är rik på fett, visst vet vi det. Dess innehåll är runt fyra gram fett per ägg, varav endast 1,5 gram är mättat eller negativt fett. Resten är omättade fetter som är väldigt fördelaktiga för kroppen. Deras kolesterolnivåer är väldigt låga och därmed harmlösa för friska personer. Om du tenderar att ha högt kolesterol kan du begränsa konsumtionen något, men eliminera dem inte helt eftersom deras proteinindex är väldigt fördelaktigt.
- Äggula är en kraftfull källa för vitaminer och mineraler. Den är rik på järn, fosfor, kalium och magnesium. När det kommer till vitaminer hittar du följande: vitamin A, E D, B9 (folsyra), B12, B6, B2 och B1. Du får heller inte glömma att den är ett av få livsmedel som är rika på vitamin D.
- Ett annat faktum om äggulor som vi inte kan ignorera är att de innehåller en substans vid namn kolin. Vet du hur det är fördelaktigt? Det är bra för hjärnhälsan, för vårt minne och för att bekämpa sjukdomar som Alzheimers eller demens. Kosten har faktiskt visat sig spela en väldigt stor roll för Alzheimers utveckling enligt forskning från Lunds universitet.
- Äggulor är även rika på lecitin. Detta ämne förenar kolesterolet för att förhindra att det helt absorberas i kroppen. Lecitin är vitalt för att nära och vårda vår benmärg, hjärna, lever, samt vårt hjärta och nervsystem. Det hjälper även till att förbättra minne och koncentration. Vem kan nu säga att det är onyttigt att äta äggulor? Ingen!
- Det finns många som äter råa äggulor eller kombinerar dem råa i smoothies för att få i sig proteinet. Detta är ett misstag. Att äga råa äggulor kan orsaka sjukdomar som salmonella. Det är alltid bättre att äta tillagade ägg eftersom hälsoegenskaperna bibehålls samtidigt som du undviker eventuella problem.
Slutsats
Vilket är bäst: äggvita eller äggula? Båda delar är nyttiga. Äggvitan är fettfri och äggulan är, sin lilla mängd mättat fett till trots, rik på protein. Vad är rekommendationen? Ät ägg hela. Tillsammans med en varierad och balanserad kost tar du god hand om din hälsa. Och de är utsökta!
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Caubet J, Wang J (2011). Current understanding of egg allergy. Pediatr Clin North Am, 58(2):427-43. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3069662/
- Gole V, Chousalkar K, Roberts J, et al (2014). Effect of egg washing and correlation between eggshell characteristics and egg penetration by various Salmonella Typhimurium strains. PLoS One, 9(3). Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3951326/
- Kalogeropoulos A, Papanastasiou C (2019). Egg consumption: to eat or not to eat? J Thorac Dis, 11(6):2185-2187. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6626779/
- Kucab M, Boateng T, Brett N (2019). Effects of Eggs and Egg Components on Cognitive Performance, Glycemic Response, and Subjective Appetite in Children Aged 9–14 Years (P14-017-19). Curr Dev Nutr. 3(Suppl 1);p14-19. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6574919/
- Matsuoka R, Shirouchi B, Umegatani M (2017). Dietary egg-white protein increases body protein mass and reduces body fat mass through an acceleration of hepatic β-oxidation in rats. Br J Nutr, 118(6):423-430. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28980893/
- Réhault S, Guyot N, Nys Y (2019). The Golden Egg: Nutritional Value, Bioactivities, and Emerging Benefits for Human Health. Nutrients, 22;11(3):684. Disponible: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6470839/
- Rosenson R, Song W (2019). Egg yolk, source of bad cholesterol and good lipids? Am J Clin Nutr, 110(3):548-549. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6895541/